Zeman si prý skutečně ochočil pražskou kavárnu. Ví, že se mu z očí do očí nikdy nepostaví. Koledovali si, teď to dostávají zpátky, říká expert

09.08.2015 8:08

POLITOLOGOVÉ Prezident Miloš Zeman ukazuje, že s „pražskou kavárnou“, politickou stranou, která chce vládnout bez voleb, je možné pracovat jako se cvičeným psíkem. Tvrdí to bývalý spolupracovník exprezidenta Václava Klause Petr Hájek, který stejně jako bývalá a současná hlava státu jejich kritiky nemiluje. Důkazem je podle něj fakt, že když si prezident „bystře“ všiml, že stát nemůže oddlužit zařízení pro opuštěné děti, zvané Klokánek, protože na to údajně nemá, ale na imigranty peníze najde, zvedla se proti němu vlna kritiky. „Pan prezident umí vzbuzovat umělé emoce, tak aby překryly nějaké skutečné problémy,“ řekl ParlamentnímListům.cz publicista Karel Hvížďala.

Zeman si prý skutečně ochočil pražskou kavárnu. Ví, že se mu z očí do očí nikdy nepostaví. Koledovali si, teď to dostávají zpátky, říká expert
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezidentská návštěva v Telči

Mediální analytik Jiří Mikeš s Petrem Hájkem naopak souhlasí. „Má pravdu, jejich reakce se skutečně dají lehce předvídat,“ říká o intelektuálech, kteří často napadají vyjadřování i činy hlavy státu. Bylo by tedy lepší na každý kontroverzní výrok prezidenta nereagovat a nechat hlavu státu, ať si říká, co chce? Pak by podle některých analytiků v zahraničí mohli dospět k názoru, že politická scéna i veřejnost v Česku s výroky Miloše Zemana souhlasí. A takový dojem za hranicemi prý vzbudit nechtějí.

Miloš Zeman zná podmíněné reflexy „pražské kavárny“

Podle některých odborníků je pozoruhodné, že nejbližší spolupracovník Václava Klause se zastává zařízení Klokánek, které špatně hospodaří a během několika let, navzdory štědrým státním dotacím, vyprodukovalo více než stamilionovou ztrátu. Navíc v době, kdy stát chce reformou péče o děti dát přednost rodinné výchově ať už v původní, nebo náhradní rodině. Ale podle analytiků se každý argument proti nenáviděné „havlistické pražské kavárně“, jak ji ve svém článku nazývá Petr Hájek, hodí. „Miloš Zeman si byl samozřejmě vědom, jak novinářská kavárna Kalouskovy a Schwarzenbergovy TOP 09 zareaguje. Vychodil totiž na rozdíl od ní ještě relativně slušné školy za předchozí totality, takže zná podmíněné reflexy podle Pavlova,“ uvádí Hájek, když hájí i další prezidentův krok – účast na oslavě konce druhé světové války, tentokrát v čínském Pekingu.

Pražská kavárna šla proti prezidentovi dost nevybíravě

Analytik Jiří Mikeš míní, že prezident chce své protivníky, které on i Hájek pohrdavě nazývá „pražskou kavárnou“, aby ukázal, že proti němu je jen hrstka intelektuálů, nikým nevolených a odtržených od reality a skutečného života, vyzvat ke konfrontaci, protože si je vědom toho, že se proti němu nepostaví z očí do očí. „Proto na mítincích a setkáních s občany vyvolává lidi s červenými kartami, oni zděšeně prchnou, protože názor většiny obyčejných občanů je proti nim. Zeman svým způsobem mluví za mlčící většinu, to je jeho dlouhodobá forma, jak si připravit druhé volební období,“ je přesvědčen Mikeš. A viní „pražskou kavárnu“, že si za to, jak na ni prezident útočí, může sama. „Oni po něm šli, a dost nevybíravě, mluví o prezidentovi, jak by neměli, mluví o něm jako o Zemanovi, nikdy neříkají „pan prezident Zeman“, někteří dokonce říkají „to je prase“. Takže si o to koledovali, teď to dostávají zpátky,“ zastává se hlavy státu mediální analytik. Ale uznává, že Miloš Zeman provokoval vždycky. „Není to Klaus, oba dva jsou svým způsobem stejně inteligentní. Klaus řešil spory elegantně, kdežto Zeman je řeší jako v hospodě trochu nižší kategorie, ale na jeho voliče to zabírá,“ upozornil Mikeš. Proto prý prezident jezdí do krajů, mluví s lidmi, odpovídá na jejich dotazy.

Zná přesně cílovou skupinu svých voličů

Podle publicisty Hvížďaly nemá to vzájemné poštěkávání skutečný dopad. Jsou podle něj provokace, které vedou k vyvolávání nevraživosti jedné části společnosti proti druhé, k vyvolávání nesnášenlivosti a nenávisti hodny prezidentského úřadu? „Obecná představa českého občana od doby T. G. Masaryka o prezidentském úřadu je velmi vysoká na rozdíl od okolních zemí, kde je to jen nejvyšší státní úředník. U nás prezident zdědil po císaři Franzi Josefovi odér muže, který je skoro v oblacích,“ upozornil Hvížďala. I když podle této představy prezidentovy výpady a bonmoty k výkonu funkce hlavy státu nepatří, nedá se s tím v podstatě nic dělat. „Miloš Zeman zná přesně cílovou skupinu svých voličů, kteří zřejmě z velké části na takové věci slyší,“ dodal publicista. Podle Mikeše takové chování vychází z povahy Miloše Zemana. „On byl vždycky takový, jiný už nebude. Problém je v tom, že už hlava státu není volena Parlamentem, ale širokou veřejností, a on hraje na to, aby byl v souladu s názory veřejnosti,“ vysvětlil Mikeš, že možná prezident víc než s pražskou kavárnou manipuluje s částí veřejnosti.

Zeman zahájil přípravu na své znovuzvolení

Podle Hájka „prezident tak svým typickým ‚velkorysým‘ rozmachem zahájil první kolo přípravy na svou druhou kandidaturu do největší funkce ve státě. „Kavárna to ví – a zatím jenom bezradně řve a sliní podle hradních not“, píše na svém webu Hájek. V tom, že prezident už zahájil kampaň za své znovuzvolení, souhlasí s Hájkem i další odborníci. Česká společnost se příchodu imigrantů z muslimských zemí obává, uprchlíci se tak stávají vhodným terčem, na kterém si Miloš Zeman může získat zpět přízeň svých voličů, kterou částečně ztratil vinou svých vulgárních výroků před pár měsíci. Publicista Karel Hvížďala připouští, že je to možné, i když se obecně uznává, že volební kampaně mají význam rok a půl před volbami, a v současné době zbývají víc než dva roky. „Ale je možné, že jeho tým si myslí, že je dobré s tím začít dřív. Ovšem to jsou jen spekulace,“ dodal.

Téma migrace se prezidentovi jen tak nevyčerpá

Mohla by sázka na kartu migrace Miloši Zemanovi v příští prezidentské volbě vyjít? „Nevím, to bychom spekulovali, problém je, že jsme teprve na začátku stěhování národů, nejde jen o dočasný efekt, situace se přiostřuje ve všech krizových oblastech i Africe,“ připomněl Hvížďala, že změna klimatu bude znamenat v těchto regionech nedostatek vody. „A ještě víc lidí to požene nahoru,“ je přesvědčen publicista, že bychom se naopak měli připravovat na mnohem silnější vlnu migrace, než zažíváme dnes. To jen potvrzuje, že protiimigrační téma se prezidentovi jen tak nevyčerpá, naopak může hrát v budoucnu ještě významnější roli.

Šanci proti Zemanovi by mohli mít Kalousek nebo Eben

V Zemanův úspěch ve druhé prezidentské volbě věří jeho příznivci. „Myslím, že lidé Miloši Zemanovi zase hlas dají, protože zatímco ta „kavárna“ je dost nečitelná, on je čitelný, srozumitelný, vyjadřuje se naprosto jednoduše,“ sází na úspěch Miloše Zemana mediální analytik Mikeš. „Všimněte si, že Zemanova popularita jde nahoru, že se z nejhoršího dostal, teď hraje na tu strunu, kterou chtějí lidi slyšet. Pražská kavárna – to je jen pár intelektuálů, kteří by migraci řešili jinak, ale národ je národ,“ poukazuje Mikeš na to, že prezident říká, co většina lidí chce slyšet. A ani je nezajímá, že prezident nemá žádnou kompetenci tento problém nějak řešit. Pokud mu bude chtít „kavárna“ ve znovuzvolení zabránit, musí podle Mikeše proti němu postavit stejně chytrého rétora.

„Já nevidím na straně ‚kavárny‘ nikoho. Jen Karla Schwarzenberga, ale ani on stejně na Zemana neměl. Jediný schopný rétor je Miroslav Kalousek. Kdyby se nepřiklonil ke Štětinovi a dalším, kteří dělají a mluví nesmysly, mohl by být tím typem. Je to jediný politik, který by se se Zemanem dokázal poprat,“ je přesvědčen Mikeš, že Kalousek by v souboji s Milošem Zemanem nemusel být bez šance. Nebo by podle něj musel přijít někdo mimo politiku, koho lidé znají, komu důvěřují. „Mluvilo se o Marku Ebenovi, těžko říci, jestli by do toho šel, nebo někdo podobný,“ přemýšlí, kdo by mohl být vhodným protivníkem současné hlavy státu. Připustil, že by možná někoho klidnějšího, kdo nevyvolává neustálé konfrontace, nakonec lidé uvítali. „Každopádně by pak byla volba zajímavější. Zeman není neporazitelný, má spoustu nedostatků ve vystupování, ale nikdo mu nemůže upřít, že je chytrý,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…