„Premiér Babiš ve vězení“. Miloš Zeman na PL odpálil bombu kvůli Čapímu hnízdu. Přidal velmi zásadní zprávy o šéfovi policie, návštěvě USA a „halířových“ útočnících

08.09.2017 15:11

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Policejní prezident Tuhý prý nebyl schopen při schůzce prezidentovi adekvátně vysvětlit postup v kauze Čapí hnízdo. Miloš Zeman v rozhovoru ParlamentnímListům.cz řekl, že ho Tuhého odpovědi neuspokojily. Z úst hlavy státu též zaznělo, že Babiše jmenuje premiérem, i kdyby byl ve vazbě. Můžeme se tedy dočkat toho, že Česko bude mít uvězněného premiéra. Osmihodinovou rozpravu ve Sněmovně k Babišově vydání označil za zbytečnou diskusi nad pitomostmi.

„Premiér Babiš ve vězení“. Miloš Zeman na PL odpálil bombu kvůli Čapímu hnízdu. Přidal velmi zásadní zprávy o šéfovi policie, návštěvě USA a „halířových“ útočnících
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, začněme v zahraničí. Příští neděli odlétáte do New Yorku, kde opět promluvíte na Valném shromáždění OSN. Budete opět mluvit o boji proti islámskému terorismu?

Částečně ano, částečně o jeho spojitosti s migrační vlnou. Jsem rád, že tady došlo k jednomu pokroku, a sice že nový generální tajemník OSN António Guterres zřídil v rámci svého úřadu oddělení boje proti terorismu. Důležité také je, že jmenoval do čela tohoto úřadu ruského představitele, čímž možná rozčílí některé naše rusofoby, ale dobře jim tak.

Když mluvíme o návštěvě USA, nemohu nepoložit snad nejčastější otázku. Plánuje se tam Vaše setkání s prezidentem Donaldem Trumpem?

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

Zatím o ničem takovém nevím. Mimochodem, zdaleka to není nejčastější otázka, kterou dostávám. Pokud jde o naši českou stranu, záleží to samozřejmě na vyjednávacích schopnostech našeho nového velvyslance ve Spojených státech Hynka Kmoníčka, který tím musí ověřit, co umí a co neumí.

Na portálu Seznam jsem se dočetl, že Váš bývalý šéf zahraničního odboru a nynější velvyslanec v USA Hynek Kmoníček se u Vás ocitl v nemilosti, protože schůzku ještě nezařídil. Je to tak?

Nevím, čemu portál Seznam.cz říká nemilost. Hynek Kmoníček je velvyslanec u Spojených států amerických, já jedu na návštěvu do OSN na Valné shromáždění a tam mě doprovází naše velvyslankyně u OSN, která se jmenuje Marie Chatardová a teď významně ve struktuře OSN povýšila.

Nedá se tedy říct, že byste byl na Hynka Kmoníčka naštvaný?

Nejsem žádný aristokrat, který by někoho uvrhoval do nemilosti a někoho jiného vyzdvihoval do milosti. Jsem zvyklý na to, že některá média plácají a naučil jsem se to ignorovat podle zásady svého přítele Pavla Dostála, který říkal, že s domovnicí se nediskutuje.

V New Yorku obdržíte ocenění Bojovník za pravdu od významné americké židovské organizace. Stejnou cenu dříve získal Donald Trump, Elie Wiesel nebo Rupert Murdoch. Můžete to okomentovat?

Vážím si toho, že je to ocenění za moji celoživotní podporu Státu Izrael, ale i židovské myšlenky obecně. Je to podpora nejen Izraele, ale Židů obecně, kdekoli žijí, ale také samozřejmě kritika antisemitismu a kritika islámského terorismu, který je svoji podstatou antisemitský atd. Vážím si toho a jsem tomu rád.

Zůstaňme ještě u problematiky Izraele. Poslední dobou se opět objevují zprávy o vzrůstajících vlnách antisemitismu v západní Evropě s tím, že mnoho Židů ze strachu utíká do Izraele. Lze tuto situaci vnímat jako vážnou?

Ne. Vím, že třeba Benjamin Netanjahu neustále vyzývá evropské Židy, aby emigrovali, a já chápu tyto výzvy jako snahu zvýšit počet obyvatel Izraele a rozumím jim. Kdyby Židé nebyli v evropských zemích, byly by podle mého názoru tyto země ochuzeny.

Často se říká, že ve chvíli, kdy začnou nějaké místo či zemi opouštět Židé, jde o znamení, že se v budoucnu bude dít něco mnohem vážnějšího. Kam až ta situace podle Vás může zajít?

Ne, to ne. Možná, že to platilo před druhou světovou válkou, tomu bych docela rozuměl, ale nemyslím si, že to platí dnes.

Během návštěvy Moravskoslezského kraje jste řekl, že bychom se raději měli vzdát evropských dotací než přijmout imigranty. Ocituji Vám jednu větu: „Práva uprchlíků by měla mít přednost před bezpečností států“. Víte, kdo to řekl?

Obávám se, že to budu vědět, ale kdybych to řekl, napadl bych jednoho ze svých protikandidátů. Je tomu tak?

Je možné, že jeden z protikandidátů něco podobného rovněž řekl, ale tohle přesně prohlásil někdo jiný. Já jsem to tehdy někde na Twitteru komentoval tak, že to neřekl šéf tzv. Islámského státu, jak by si někdo mohl myslet, ale papež František. Co byste na to papeži řekl?

Odmítl bych tuto tezi, protože si myslím, že stát je jakousi kotvou. Jestliže vytrhnete kotvu ze dna a necháte loď přetíženou uprchlíky plout na volné moře a vystavíte ji bouři, tak nakonec potopíte loď včetně těch uprchlíků.

Nyní k domácí politice. Sněmovna rozhodla o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, sami požádali o zbavení imunity. Bylo to správné?

Cokoli rozhodne Poslanecká sněmovna, je vždycky správně. S výjimkou případů, kdy to správně není.

Zhruba osmihodinové jednání Sněmovny přenášela celou dobu živě Česká televize. Na sociálních sítích se poté začaly množit názory, že když Poslanecká sněmovna jednala o kauze OKD, což je mnohem větší problém než Čapí hnízdo, média to v podstatě nezajímalo. Vidíte to stejně?

Vidím to stejně a na televizi Barrandov jsem o kauze OKD hovořil souměřitelně jako o kauze Čapí hnízdo. A chci upozornit, že v Poslanecké sněmovně leží na stole 200 zákonů, které propadnou a takové luxusy jako mnohahodinové diskuse kvůli pitomostem si může opravdu dovolit jenom česká Poslanecká sněmovna.

Bohuslav Sobotka před týdnem kvůli OKD vypovídal u soudu. V podstatě řekl, že si toho příliš nepamatuje, že všechno proběhlo v pořádku a vláda byla tehdy vedena snahou o zachování sociální soudržnosti v regionu. Co na to říkáte?

Fakta jsou taková, že neschopností tehdejšího ministra financí stát prodělal pět miliard korun, protože prodal OKD Karbon Investu za čtyři miliardy a Karbon Invest to za dva měsíce prodal Bakalovi za devět miliard. Pokud Bohuslav Sobotka umí počítat, pak ví, že devět bez čtyř je pět. To znamená, stát kvůli neschopnosti tehdejšího ministra financí přišel o pět miliard korun.

Vidíte to jako „pouhou“ neschopnost?

Chci být velmi zdvořilý, a proto řeknu, že to zatím vidím jako neschopnost. I když se domnívám, že neschopnost by do trestního zákoníku měla být doplněna jako zvlášť závažný trestný čin.

Nedávno jste na Hradě přijal policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Bavili jste se o Andreji Babišovi a kauze Čapí hnízdo?

Samozřejmě, že ano. Ptal jsem se pana policejního prezidenta, aniž bych ho jakkoli ovlivňoval, proč policie tuto kauzu nevyšetřovala už dávno, když se o ní ví devět let. Nemohu říci, že bych dostal uspokojivou odpověď.

Takže debata s policejním prezidentem podpořila Váš názor, že se jedná o policejní provokaci a politickou objednávku?

Vždy odpovídám těm, kdo tento názor kritizují: Když tady byla Kubiceho zpráva, všichni jste ječeli, že je to policejní provokace, protože je to těsně před volbami a nepotřebovali jste žádné další důkazy, jenom to, že je to těsně před volbami. Proč se nechováte úplně stejně v případě kauzy Čapí hnízdo?

Co říkáte tomu, že policie chce nejspíš obvinit i Babišovu rodinu? V žádosti o vydání, kterou Policie ČR doručila Sněmovně, byla u jména Moniky Babišové zkratka obv., tedy obviněná.

Velmi bych si přál, aby vzhledem k prestiži české policie neskončila tato kauza další policejní blamáží, jako byla například kauza Budišov, ale i zmíněný případ Kubiceho zprávy. Nesmím zapomenout i na kauzu kabelky Jany Nagyové.

V kuloárech se výrazně šíří spekulace, že by policie mohla vzít Andreje Babiše do vazby. Pokud by se to stalo a hnutí ANO vyhrálo volby, jmenoval byste premiérem člověka, který by byl ve vazbě?

Nepochybně ano. Vždy jsem jako protipříklad uváděl hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu, proti kterému je stále vedeno trestní stíhání, ale protože v krajských volbách získal důvěru občanů, tak je opět hejtmanem. Mimochodem, skoro se obávám, že tohle trestní stíhání Martina Půty bude další policejní blamáží.

Dá se vláda řídit z vazební cely?

Je zapotřebí si uvědomit, že po volbách by musela policie žádat znovu o vydání Andreje Babiše jako nově zvoleného poslance, takže by musel být z cely propuštěn.

Nakonec ještě jedno téma. Nedávno Vám byl založen volební transparentní účet. Hned poté, co tento fakt zpropagovala média, začali Vám odpůrci na účet posílat příspěvky po jednom haléři s místy dost vulgárními vzkazy. Kupříkladu slovo „kunda“ se tam vyskytuje zhruba 1400krát. Co tomu říkáte?

Když jsem přeložil slovo pussy do češtiny, což je název ruské punkové skupiny, jsem rád, že se to čtenáři naučili a budou tedy lépe než já ovládat anglický jazyk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…