Díky přizdisráčům dopadneme špatně. Češka, co utekla od islámu, varuje

13.01.2015 11:46

ROZHOVOR Před vznikem paralelní společnosti a uplatňováním práva šaría varuje exmuslimka Pavlína Bitarová. Zároveň v rozhovoru pro ParlamentniíListy.cz říká: „Jsme naprosto bezzubí se vůči něčemu podobnému vymezit.“ A předpovídá špatný konec: „Pokud se média, politici budou chovat přizdisráčsky, dopadne to hrozně špatně.“

Díky přizdisráčům dopadneme špatně. Češka, co utekla od islámu, varuje
Foto: ReproFoto: YouTube
Popisek: Pavlína Bitarová

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

Jak jste vnímala informace o teroristických útocích ve Francii v uplynulém týdnu?

Připadalo mi, že to snad není možné. Z Facebooku se na mě začala hrnout spousta reakcí od mých přátel. Ze začátku jsem tomu nechtěla ani věřit. Pak jsem si uvědomila, že takových útoků už bylo víc, a myslím si, že jich bude přibývat. Jsme naprosto bezzubí se vůči něčemu podobnému vymezit. Prezident François Hollande říká, že jde o činy jednotlivých pomatenců, takže vlastně nemáme ani proti čemu bojovat.



Ředitel Muslimské unie ČR Muhamed Abbas nedávno odsoudil v ČT teroristický útok a uvedl, že nemá nic společného s islámem. V Hyde Parku Civilizace také konstatoval: „Je zájem o to, provokovat muslimy…“

A že se mohou provokovat židé, lesby, homosexuálové, křesťané? O všech se mohou vyprávět vtipy a o muslimech ne? Jsou výroky proroka Mohameda, který lidi, kteří si z něj dělali šprýmy, rovnou zabíjel a doložím vám to citacemi. Vraždy kvůli karikaturám Mohameda nejsou zlým výkladem islámu, ale jeho doslovným a přesným vyjádřením. Islám je jen jeden a záleží na jeho výkladech. Sebeobrana se dá vztáhnout na cokoli. Když si z nich začnete dělat legraci, oni vás zabijí, protože šprýmujete. Z nich si legraci přeci nikdo dělat nesmí.

Neuznáváte názor, že jde o činy jednotlivých zfanatizovaných pomatenců, na druhou stranu připouštíte, že výklad islámu může být různý. Co bychom měli dělat, abychom se ubránili radikálním islamistům?

Šaría je nedílnou součástí islámu a některé věci jsou v rozporu s českou ústavou. To, že muži jsou o stupínek výš, to, že kamenování a sekání končetin je správné, protože to napsal Bůh. Pokud se těchto názorů muslimové oficiálně nevzdají, tak si nemyslím, že existuje nějaká možnost, jak bezpečně implementovat islám do Evropy.

Právě o právu šaría byla řeč v už zmiňovaném Hyde Parku Civilizace na téma: Máme se bát islámu? , kde pan Abbas uvedl, že by přivítal možnost využívat právo šaría mezi muslimy v jejich komunitách a vytvoření výjimky z norem evropských států s cílem umožnit muslimům život podle jejich náboženství. „Jsou takové pokusy v Kanadě a mluví se o tom v Anglii,“ naznačil také Abbas. Co Vy na to?

Tím ale začne vznikat paralelní společnost. Jak by tohle mohlo fungovat? Jaká by byla vymahatelnost českého práva, když vlastně šaría je nadřazená demokratickým principům, akorát se o tom nehovoří otevřeně?

Spousta věřících i někteří politici hovoří o respektu vůči náboženství…

Můžeme tolerovat netoleranci? Jak mám respektovat někoho nebo něco, jehož jediným cílem je, abych konvertovala, zemřela nebo platila náboženskou daň.

Můžete cíl, o kterém hovoříte, více vysvětlit?

První možnost je konvertovat k islámu. Když s ním nesouhlasím, mohu v zemi zůstat, ale musím platit tzv. náboženskou daň, nebo mohu emigrovat, když se mi to nelíbí. Zaznívaly takové názory od belgických muslimů. Další možností je zemřít.

Jaké jsou Vaše osobní zkušenosti s takovými názory?

Když jsem byla muslimkou, slyšela jsem různé nápady. Stesky o tom, že žádná země není ideální, aby tam byla šaría v plném rozsahu, protože není dokonale islámská. Bohudík žádný takový stát neexistuje, což ale neznamená, že se právo neuplatňuje. V Saúdské Arábii začali před pár dny bičovat bloggera, který je muslim, ale bloggoval o tom, že islám není úplně nejlepší náboženství, dostal trest tisíc ran bičem, a protože by to nepřežil, tak mu trest rozdělili po padesáti ranách a pak půjde zase do vězení. Řeší to někdo? Neřeší. Naše politické špičky jsou s vládou Saúdské Arábie zadobře.

Jak probíhala situace, když jste se před čtyřmi lety rozhodla skončit s vyznáváním islámu?

Byla jsem vychovaná svobodně myslet a rozhodovat se. Pro islám jsem se také rozhodla svobodně a teprve později mi došlo, že mě mí rodiče vychovali ke svobodnému rozhodování. Mohla jsem konvertovat, měnit víru, se svým životem nakládat jakkoliv, ale má dcera by už nemohla. Musela bych ji vychovávat jako muslimku, protože by už žádná jiná možnost volby neexistovala.

Zřejmě z obavy před dalšími útoky některá média ve světě nepřetiskla karikatury z Charlie Hebdo. O čem to svědčí?

Jak dlouho budeme zlu ustupovat?

Jak situace dopadne?

Pokud se média, politici budou chovat přizdisráčsky, dopadne to hrozně špatně. Pořád počítáme s reciprocitou. Říkáme si, že když my budeme na ně hodní, oni budou hodní na nás, že když si z nich děláme legraci, tak je vlastně radikalizujeme. Co jsou tohle za názory? Já si ve své zemi a domě přeci mohu nastavit zákony podle svého a komu se to nelíbí, přeci může odejít kamkoliv, kde mu více vyhoví. Nejsmutnější na tom je, že radikálně se projevují druhé nebo třetí generace přistěhovalců, a myslím si, že se vlády hodně snažily, aby je začlenily do společnosti, ale to vlastně nejde. Čím víc je většinová společnost proti jejich projevům víry, tím víc je to utvrzuje v tom, že konají správně.

Obávala jste se někdy o svou bezpečnost?

Chodily mi anonymy, e-maily o tom, že by bylo lepší, kdybych zemřela.

Jak se cítíte teď?

I když je muslimská komunita v České republice poměrně malá, je hodně efektivní v zastrašování. To řekne každá exmuslimka. Většinou o tom ale nemohou hovořit, protože mají například s muslimem dítě a mohly by o ně přijít. Jsou schopní vás kontrolovat ve veřejném prostoru. Je to děsivé. A jestli se bojím teď? Můj příběh je natolik známý, že kdyby si na mě někdo něco dovolil, tak by každý věděl, kdo za to může.

 

 

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…