"Zemanův střelec" Jan Kůrka, olympijský vítěz: Český národ se probouzí, poznává, kdo je kdo. Zeman nikdy nepodvedl své voliče. Chodí špatně, ale přesně ví, kam jde

10.09.2015 17:02

POLOČAS MILOŠE ZEMANA „Dmul jsem se pýchou nad účastí Miloše Zemana,“ vzpomíná na olympijské hry v Soči legenda českého a československého střelectví Jan Kůrka. Dnes je držiteli mnoha nejprestižnějších titulů dvaasedmdesát let a je členem republikového vedení strany SPO. „Český národ se probouzí. Začíná rozlišovat vzletná slova plná volebních slibů od odvážných činů Miloše Zemana,“ uvedl Kůrka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

"Zemanův střelec" Jan Kůrka, olympijský vítěz: Český národ se probouzí, poznává, kdo je kdo. Zeman nikdy nepodvedl své voliče. Chodí špatně, ale přesně ví, kam jde
Foto: archiv J. Kůrka
Popisek: Jan Kůrka před mateřským střeleckým oddílem v Plzni - Lobzích

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentství. Lze si v obecnosti říci, že šlo o úspěšné období? Je dobře, že prezidentem se stal zrovna Zeman, a ne Karel Schwarzenberg? Co by dnes bylo v Česku jinak?

Mám velké obavy, že dílo zkázy z prolamování Benešových dekretů by bylo dokonáno. Zabezpečení církevních restitucí je toho přesvědčivým důkazem. Zeman je svůj a náš. Navíc je zběhlý v analýze a jeho prognózy se naplňují. Schwarzenberg je cizí. Realizuje cizí záměry a nakonec se tím i chlubí, že jezdí na setkání všelijakých klubů, lóží a podobně. Nehledá nejlepší variantu pro Česko, ale realizuje to, na čem se kdesi s kýmsi dohodne.

Zeman se vydal poměrně aktivně na pole zahraniční politiky. Kritizoval sankce proti Rusku, navštívil Moskvu a metropole dalších postsovětských států, rovněž jel do Číny. Co z jeho „východní“ politiky lze chválit a co ne? Podle expertů zanedbává tradiční pojetí lidských práv a preferuje dělání byznysu... Je to dobře? Je něco, co se mu v oblasti vztahů s někdejším SSSR a Čínou nepodařilo, byť o to sám stál?

Jednou z prvních velkých sportovních událostí funkčního období Miloše Zemana byly zimní olympijské hry v Soči. Celý sportovní svět ocenil jejich technickou dokonalost, sportovní úroveň i přes nepříznivé sněhové podmínky a nádhernou atmosféru. Otřásl mnou jejich bojkot pánů Obamů a některých dalších západních politiků. Ale dmul jsem se pýchou nad účastí Miloše Zemana. Mně tím dokázal, že není loutkou západních politiků, kteří teoreticky razí heslo „Sportem ku přátelství“ – pod nímž jsem i já závodil –, ale v praxi už toho tolik zničili, že by toho bylo na román. Mám na mysli Moskvu, Los Angeles, kde politickými hrátkami úžasně poškodili především sportovce a až po letech se ukázalo, jak to všechno bylo falešné.

Islám, imigrace, Islámský stát... Zde prezidentův hlas zní jasně: Odmítá přijímání muslimských uprchlíků, Islámský stát srovnává s nacismem, vybízí k ostraze hranic před imigranty. Liberální komentátoři tvrdí, že se podbízí xenofobním pudům české veřejnosti. Postupuje v tomto tématu Zeman správně? Má šanci zlepšit si u české veřejnosti ratingy popularity skrze hraní na tuto notu, či dokonce výrazně posílit svou pozici? Kterými výroky v oblasti imigrace a islámu spíše prospěl a kterými spíše uškodil?

Nejde o to, jestli některými výroky prospěl či neprospěl. Jde o to, že jeho výroky odrážejí reálný stav imigrace. Imigrace je pravděpodobně z velké části ekonomická. Ale imigrace je především důsledkem mezinárodní politiky v Africe a na Blízkém východě. Prim v této mezinárodní politice samozřejmě opět hrají USA. Vezměte si jenom Libyi a Sýrii a projděte si postoje jednotlivých států k tomu, co se dělo v těchto zemích. Důsledkem je rozložený státní aparát Libye a na území Sýrie operují mezinárodní žoldnéři z celého světa na té straně, kde se více platí.

Kunda sem, kunda tam... Vláda zkurvila služební zákon. Jistě si pamatujete prezidentovo rozhlasové vystoupení, po kterém pedagogové namítali, že prezident kazí děti. Zeman se hájil, že šlo o citace. S odstupem doby: Pomohlo toto extempore Zemanovi, nebo si jím uškodil? Je zde názor, že podobnými kroky prezident utvrzuje své pevné jádro...

Doslovný překlad „slavné“ dívčí hudební skupiny se zprvu zdál unáhlený, ale postupem času si lidé začali uvědomovat, čím nás vlastně ta západní kultura krmí. Pokud jde o kažení dětí, ty nezkazí prezident jedním výrokem, ale především špatný vzdělávací systém, přehnaně orientovaný na znalosti, nerozvíjející schopnosti. A to náš vzdělávací systém bohužel je.

Vrávorání nad korunovačními klenoty, kauza Peroutka, výroky o zdravotně postižených či slova, že 17. listopadu nešlo o masakr. Zeman zkrátka umí zaujmout. Jak vidíte tyto jednotlivé „případy“ a doplnil byste třeba nějaké?

Poctivý sportovec stejně jako poctivý politik dává často všanc své zdraví. Miloš Zeman, ač nemocen, se zúčastnil významného výročí na ruském velvyslanectví… A druhý den, s vysokou teplotou i handicapem po oslavě, přinesl svůj klíč k otevření národních klenotů. A tak to dopadlo. A proč to toleruji? Mám podobnou životní zkušenost. V roce 1968, když vrcholila nominace na olympijské hry v Mexiku, jsem startoval na velkých mezinárodních závodech. Vůbec jsem ale nebyl zdráv. Ale chtěl jsem dokazovat, že umím. Uprostřed čtyřhodinového střeleckého maratonu mě odvezla sanitka rovnou na operační sál… Naštěstí jsem následné problémy s nominací ustál, ale nebylo to snadné. Na moji letenku byla slušná fronta a stejné množství bylo i připomínek.

A takzvaný masakr 17. listopadu? Kdo si nepamatuje, ať si otevře slovník cizích slov a ten mu otevře oči a ukáže, co je masakr. Dnes, po 26 letech, lidé nazývají likvidaci českého průmyslu, zemědělství, zdravotnictví a tak dále také masakrem. Ne však většina novinářů. Asi lidé nemají pravdu…

Pokud jde o Zemanovu popularitu, utrpěla jak po „lánském puči“, tak po zmíněném vulgárním vystoupení. Později se ale začala zvedat, což je i současný trend. Každopádně, zakotvuje se někde lehce nad padesát procent. Je podle vás Zemanův cíl mít co nejvyšší popularitu, nebo mu stačí to „něco“ nad padesát procent? Za Havla i Klause měl prezident zpravidla vyšší podporu.

Myslím si, že panu prezidentovi více než o popularitu jde o věc a správné řešení problému. Nakonec tak to hodnotil i zastřelený boss pražského podsvětí pan Mrázek, jak je patrné z policejních odposlechů publikovaných v knize pana Kmenty. Mrázek tehdy konstatoval, že Zemana na rozdíl od ostatních politiků nezajímají peníze. To je třeba připomenout. Nakonec jeho odchod z politiky je toho důkazem.

Miloš Zeman dlouhodobě nemá rád novináře, novináři zase nemají rádi Zemana. Kdo za tento vztah může? Jsou novináři na prezidenta zbytečně zlí, nebo jen chrání Česko před jeho, jak naznačují, poklonkováním Rusku, buranstvím, xenofobií a podobně? A jak reagovat na Zemanovy výpady vůči ČT a snahám jí škodit?

Myslím si, že český novinář by měl kromě pravdivé informace fandit vlastenectví. Bohužel cítím, že ve zprávách převládají honba za senzacemi a tlak z Evropské unie. Mám ale pocit, že poslední dobou se Miloš Zeman snaží novináře brát vážněji. Asi si uvědomuje, že pravdomluvný novinář v dnešní době je vlastně hrdina.

Nebudu fikusem v koutě a úředníkem, který jen podepisuje, opakuje často prezident a jedná podle toho. Například odmítá jmenovat některé profesory, komentoval složení vznikající vlády a hlavně, bez ohledu na sněmovní většinu jednu vládu sám stvořil. Zaslouží si jako přímo zvolený prezident Zeman více svobody? Které kroky, jimiž vybočil nad běžný rámec, mu lze schvalovat, a které již ne? Má dojít k úpravě prezidentských pravomocí?

Za to, jak pan prezident hájí zájmy České republiky, bych mu jeho pravomoci posílil. Ukazuje se, že přímá volba je poctivější než zákulisní volební hrátky. S obojím už máme zkušenosti. Upravovat prezidentské pravomoci je projevem nemoci z moci lidí, kteří do politiky šli proto, aby měli moc, a ne aby směrovali vývoj českého národa k lepší budoucnosti.

Ať už je to jakkoliv, podstatná část české veřejnosti nemůže svého prezidenta ani cítit, a to už od voleb. Jde o liberálně založené voliče, bohatší voliče a o mládež. Co k tomu říci? Prezident je někdy častován výrazy typu „prase“, jsou mu vyčítány jeho vzhled, sklony k alkoholismu a kouření a jiné zcela osobní věci, díky kterým Zeman prý „neumí reprezentovat“. Je to zasloužené? A je správné kritizovat politika za takové čistě osobní záležitosti? Jak nahlížíte na mladé aktivisty, kteří proti prezidentovi demonstrují?

Kouření i popíjení vínečka Miloši Zemanovi osobně vytýkám. Jedním z důvodů je, aby nám zdravotně co nejdéle vydržel, neboť jeho hlava má mimořádnou cenu. Měl jsem možnost vidět ty hromady knih, které přečetl. Zvláště pak ale výsledek z toho, kombinaci historických událostí, z nichž s matematickou přesností odhaduje běh věcí budoucích. Proto je v zahraničí tolik uznávaný a jeho nešvar je tolerován, zatímco u nás mladí aktivisté „vyzbrojeni“ platy vajec a „poctivě rozdanými“ červenými kartami demonstrují svoji inteligenci.

Co vás naopak napadá, když vidíte jásající davy vítající prezidenta v regionech a když vidíte, že mimopražské obyvatelstvo prezidenta považuje za svého „tribuna“? Je to politicky správné, nebo jsou ti lidé pomýlení? Proč mají rádi zrovna Zemana?

Český národ se probouzí. Začíná rozlišovat vzletná slova plná volebních slibů od odvážných činů Miloše Zemana, kde zaznívá pravda o naší minulosti i současnosti. Ty davy, to jsou lidé, kteří většinou tvrdě pracují. A ti se pravdy nebojí a přirozeně mají rádi jejího nositele. Není to Havel, jehož udělali ostatní, který nakonec zřejmě pil a kouřil více než Zeman a plul na vlně uměle mezinárodně vytvořené popularity.

Jak rozdělit na etapy a posoudit Zemanovo angažmá ve vztahu k vládě a Parlamentu? Řeči o odvolání Nečasovy vlády, nastolení Rusnokovy vlády, pokus o odstavení Bohuslava Sobotky po volbách... Či případně jaké jiné spory Zeman vedl a jak úspěšně?

Nemyslím si, že jde o etapy, uměle vyvolané spory. Zeman říká svůj názor, stojí si za ním, mýlí se jako každý jiný. Celkově však jeho pohled a postoje jsou pozitivní a směřují k rozvoji Česka, což o Karlu Schwarzenbergovi nelze s jistotou tvrdit.

Komu podle vás prezident v českém stranickém systému stran nyní fandí? Je to Babiš? Které politiky podporuje? Pokusí se ještě do konce svého mandátu uškodit Bohuslavu Sobotkovi v rámci svých pravomocí? Mají jeho „koně“ v ČSSD šanci k návratu na výsluní? Či najde jiné spojence?

Mám pocit, že pan prezident je dostatečně nadstranický a dává prostor všem parlamentním stranám, aby se předvedly. Sám se snaží i přes velkou kritiku či žárlivost přesvědčit celou koalici o nutnosti spolupráce s Čínou, Ruskem a dalšími východními státy. Nerozděluje, ale stmeluje. Fandí zdravému rozumu, pracovitosti, schopnostem a prospěchu pro Česko.

Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček, Hynek Kmoníček, Jan Veleba a jiní. Jak posoudit prospěšnost jednotlivých prezidentových blízkých pro něj samotného? Dává mu hradní aparát dobrý servis? Čí ostuda je, že prezident republiky a bytostný politik Zeman nemá vybudovanou svou prezidentskou stranu? Kdo by mu mohl pomoci to napravit, pokud to je ještě možné?

Miloš Zeman už svoji stranu měl. A velmi dobrou. Ale jak to bývá, v důsledku boje o osobní moc se vždy najdou tací, kteří bez ohledu na zájem celku vše pokazí. Proto Strana práv občanů není v Parlamentu, i když je v ní nadále spousta odborníků a obětavců. A ti všichni stojí za panem prezidentem. I já.

Čím se Miloš Zeman změnil od doby, kdy byl premiérem? Odpustil už „zrádcům“, kteří ho o prezidentský post připravili v roce 2003? Ve vší úctě k prezidentovi... Jak se na něm projevuje stárnutí?

Říká se, kdo jednou zradil, zradí i podruhé. Miloš Zeman svojí porážkou v roce 2003 získal přehled o tom, kdo je kdo. Není proti nikomu. Má svoji vizi a dělá politiku, aby naši lidé a naše země žili i v budoucnu v míru. A to stárnutí? Projevuje se jako na každém jiném z nás. Opakoval bych slova profesora Pafka: „Zeman možná špatně chodí, ale na rozdíl od ostatních, kteří dobře chodí a nevědí, kam jdou, Zeman moc dobře ví, kam jde.“ On nejen ví, kam jde, ale dívá se i dál…

Jak Miloš Zeman asi využije druhou polovinu svého mandátu? Pojede na klidnější vlně, bude pouze vyčkávat na příležitost vstoupit do politiky v krizové situaci, nebo ještě zintenzivní své akce ve věci migrace, Ruska a Ukrajiny a podobně?

Pevně věřím, že Miloš Zeman neuhne z nastoupené cesty i přes úskalí, která si Evropa připravuje. Nepřekvapí mě, pokud stejně jako v nedávné minulosti bude jedním z prvních politiků, kdo nahlas ukáže na příčiny té hrůzy, jež se na nás šklebí každý den z obrazovky.

Nelze skončit jinak než úvahou, zda Miloš Zeman v roce 2018 znovu bude kandidovat do funkce prezidenta. Bude? A uspěje? Jací protikandidáti asi typově budou stát proti němu? Tomáš Halík, Jan Švejnar, někdo jiný? Jakým způsobem, s jakými tématy by volby mohl vyhrát?

Ani Halík, ani Švejnar. I další protikandidáti to budou mít velmi těžké. Vítězit budou odbornost a vlastenectví. Miloš Zeman je prezident, který nepodvedl své voliče.

Co prezident Miloš Zeman podle vás zanechá českému národu, jakou stopu svým prezidentstvím zanechá? Co byste napsal do učebnice dějepisu pod jeho jméno?

Prezident, který nepodvedl své voliče.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…