Až teroristé zaútočí na ČR, příliš se tomu nedivte. Veterán hodně skepticky promlouvá o úrovni našich bezpečnostních složek

13.08.2016 4:49

ROZHOVOR Štve mě, když vidím, že jsem bojoval v Afghánistánu vlastně zbytečně a že kvůli německým politikům se nám teď v samém srdci Evropské unie toulají bůhvíkde tisíce muslimů s válečnými zkušenostmi, říká v exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Marcel Havlásek, bývalý příslušník elitní 601. skupiny speciálních sil „Generála Moravce“. A že bychom měli být klidní, že nás česká policie a agenti BIS či Vojenského zpravodajství ochrání? Vždyť i našeho džihádistu z Plzně nám museli Turci přivést za ručičku! Možná už brzy nás čeká zoufalý boj o život, až bude pro teroristy bezpečnější udeřit u nás než v Německu, říká válečník, který prošel mnoha boji v dalekém Afgánistánu proti Tálibánu a Hizb-e-Islami.

Až teroristé zaútočí na ČR, příliš se tomu nedivte. Veterán hodně skepticky promlouvá o úrovni našich bezpečnostních složek
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Spirála násilí v evropských státech všude kolem nás stoupá a stačí jediný pohled na mapu, aby si člověk všiml, že se přibližuje k našim hranicím. Liberálové a příznivci multi-kulti, jak se začíná říkat zastáncům přílivu migrace na starý kontinent, tvrdí, že se u nás nic takového stát nemůže. Co si o tom vy, jako muž, který proti muslimskému fanatismu bojoval, myslíte? Souhlasíte s nimi?

Pojďme si s chladnou hlavou a bez emocí říct nějaká fakta. Mezi uprchlíky, a to i podle EUROPOLU, jsou i navrátilci z bojových zón ze Sýrie, Iráku, Libye a dalších válek, a dál jednotlivci, malé skupinky členů různých teroristických skupin, radikálové, kteří Západ a náš životní styl, hodnoty, víru bytostně nenávidí. Ti tady chtějí buď naplánovat a provést přímé akce nebo řídit malé buňky, které budou provádět přímé akce, popřípadě naverbovat, zradikalizovat, vyškolit a ideologicky vést mladé rekruty z místní populace – těmi nejspíš budou potomci přistěhovalců, ke kterým mají tyto osoby blízko.

Anketa

Doporučili byste Vladimiru Putinovi zaútočit na Ukrajinu?

10%
90%
hlasovalo: 4550 lidí

Vytvoří si pravděpodobně logistické zázemí a celé sítě, potřebné k vedení teroristických operaci, se vším co k tomu patří. Tihle lidé mají čas, nemusí spěchat. Jsou vytrvalí, cílevědomí a motivovaní. Oni jsou ti, kdo vybírají místo, čas a způsob případného útoku. K tomu všemu potřebují splynout s okolím, nebýt nápadní, potřebují mít velkou základnu, kde mohou nikým nerušení plánovat, kde se jim dostane logistické podpory, odkud mohou vše řídit a kde se bezprostředně po akci skryjí a po čase úplně zmizí. Skvělým příkladem je bruselská čtvrť Molenbeek, kde se policii a celému světu přímo pod nosem skrýval po úspěšně provedené akci celých 126 dnů terorista Salah Abdeslam. Neskrýval se na Blízkém východě, ale v samém centru Evropské unie. Neuvěřitelné? Ale možné.

U nás ale žádné muslimské ghetto zatím nemáme. Takže jsme v bezpečí?

Máte pravdu, tohle zázemí potřebné k vedení rozsáhlých teroristických akcí proti místnímu obyvatelstvu u nás teroristé zatím nemají, nejsou tu zatím velké komunity vyřazených a zradikalizovaných muslimů. V České republice žijí vesměs dobře situovaní muslimové, obchodníci, kteří mají dlouhodobé a úzké vazby k České republice a jsou si vědomi, že by jakýmkoli aktem proti ní mohli o všechno přijít. Tito muslimové k nám přišli, aby se měli lépe, což se jim ve většině případů podařilo. Ale – v každém stádu se najde jedna černá ovce! V tom množství bezproblémových muslimů se můžou najít jednotlivci, kteří jsou frustrováni životem a vyslyší hlas džihádu. A v tom případě tady máme velký problém.

A opět bude záležet na muslimské komunitě, jestli bude dost loajální ke svému novému domovu, nebo ke své víře. Zda upozorní bezpečnostní složky na nebezpečí, nebo se budou dívat jinam a zavírat oči, protože přece muslim je na jejich žebříčku výš než nemuslim nebo bezvěrec. Dalším problémem je radikalizace jednotlivců prostřednictvím sociálních sítí a internetu, jak ukázal nedávný případ mladíka z Plzeňska, který se na vlastní pěst vydal bojovat po boku Islámského státu. Kdyby se mu to povedlo a vrátil se po čase zpět domů absolutně radikalizovaný se zakořeněnou nenávisti a opovrhováním naší společnosti, měli bychom vážný problém. Našel by si podobně smýšlející mladíky, kteří by mu naslouchali a vzhlíželi k němu s respektem a pro které by se stal vzorem, a od toho pak už je jen krůček k naplánování a provedení úspěšného útoku na měkký cíl. Tento druh útočníka je totiž u nás doma a má všechny předpoklady k úspěšnému provedení teroristické akce: zná dokonale prostředí, má tady perfektní zázemí a splyne s okolím, takže dokáže být nenápadný. Přitom má patřičný bojový výcvik ze zahraničí a tudíž je extrémně nebezpečným.

Přitom o něm české zpravodajské služby vůbec nevěděly…

Přesně, oni ho vůbec neregistrovali! Vždyť tento člověk se nezradikalizoval ze dne na den a nikdo si toho nevšiml, až nám ho Turci museli vrátit zpět do republiky a informovat úřady. Jaký z toho plyne závěr? Terorista ukrytý mezi uprchlíky v tuto chvíli nemá dostatečné zázemí a podmínky k provedení rozsáhlého teroristického útoku na území České republiky. A na druhou stranu, myslet si naivně, že se nemůže nic stát a že nám nehrozí žádný teroristický útok, je hazard s životy našich občanů, který si v tuto chvíli nemůžeme dovolit.

Upřímně, ruku na srdce, u nás nejsou tak přísná bezpečnostní opatření jako například ve Velké Británii, nebo ve Francii. Tento fakt by mohl být lákadlem pro případné teroristy, protože v dnešním globálně propojeném světě, ve světě sociálních sítí a internetu je podle mého názoru vlastně jedno, ve které zemi EU se případný útok odehraje. Důležitý je výsledek, který se tak či tak dostane do celého světa. Pokud bude jednodušší vzhledem k bezpečnostním opatřením, třeba výjimečný stav jako ve Francii, nebo pokud teroristé už nebudou mít tolik prostoru a možností provést útok v zajímavých pro ně zemích jako jsou Velká Británie, Francie – mohou tento útok provést tam, kde to pro ně bude schůdnější. Klidně u nás. Jaký z toho plyne závěr? Riziko teroristického útoku je zatím velice nízké, ale není nemožné. Měli bychom být obezřetní, všímat si okolí, ale nepanikařit a nešířit strach.

Jak vám vůbec je, vojákovi, který bránil svou zemi, naše hodnoty, v sedm tisíc kilometrů vzdáleném Afghánistánu – a nyní se bojuje už v Evropě, jen 200 kilometrů od našich hranic? Kdo za to podle vás může, že se tak stalo?

Nevnímám to skrze emoce, spíš se na to snažím dívat s nadhledem a odstupem. Když se podíváme do nedávné historie Evropy, tak teroristické útoky, únosy letadel, tady byly vždy. V Německu v 70. letech minulého století působily Rote Armee Fraktion neboli „Frakce Rudé Armády“, které po vzoru jihoamerických městských geril začaly bojovat proti kapitalismu a imperialismu. Jejími metodami byly vraždy, únosy, loupeže a pumové útoky. Činnost vystupňovala zejména v květnu 1972, kdy podnikly pumové útoky ve Frankfurtu, Augsburgu, Mnichově, Karlsruhe, Hamburku a v Heidelbergu.

V Británii to byla IRA, která chtěla donutit Brity ke stažení ze Severního Irska. Její taktikou byl partyzánský boj proti britské armádě a Královské ulsterské policii ve městě i na venkově. Organizace také spáchala několik bombových útoků v Anglii a Severním Irsku, proti tomu co považovala za politické a ekonomické cíle, kterým ovšem často předcházelo telefonické varování. Ve Francii zase působila Fronte di Liberazione Naziunale di a Corsica – Fronta pro národní osvobození Korsiky. Typickými ozbrojenými akcemi FLNC byly bombové útoky na cíle spojené s francouzskou státní mocí a vymáhání výpalného.

Takže terorismus v Evropě není nic nového, jen skupiny a ideje se mění. Upřímně mě štve, že to naši politici nechali dojít až tak daleko, že díky politické korektnosti jsme do Evropy „pozvali“ tisíce lidí, aniž bychom znali jejich minulost a motivy, které je k nám vedou. Jak je možné, že z německých uprchlických zařízení zmizely tisíce uprchlíků, o nichž nemají Němci žádné záznamy…

Počkejte, takže Německo ani neví, kde se tito muslimové teď nacházejí?

Ano, tito lidé jsou v tuto chvíli vlastně mimo systém. Jsou zcela nedohledatelní, nezjistitelní, vlastně neexistují. Následky této liknavosti mohou být nedozírné a možná nás budou ještě dlouho pronásledovat.

Mezi lidmi stoupá strach, začínají se ozbrojovat a platí si střelecké kurzy a výcviky. Má to podle vás smysl? Nepostačí svěřit svůj osud do rukou státu, policie a zpravodajských služeb?

Každopádně je dobře, že se lidé snaží absolvovat střelecké kurzy, protože každý občan by měl být schopný postavit se k obraně vlasti se zbraní v ruce. Na druhou stranu se ale z nikoho nestane kvalitní střelec po absolvování jen základního střeleckého kurzu. A upřímně se děsím toho, že tady bude pobíhat velké množství „střelců“ s nulovými střeleckými schopnostmi, zato s nabitou zbraní a odhodláním bránit naše hodnoty stůj co stůj. Na to, aby se z člověka stal kvalitní a zodpovědný střelec, potřebujete mnohem víc než jen zdárně vyplnit písemný test, ukázat bezpečnou manipulaci se zbraní na střelnici a vystřelit pět nábojů na terč s kruhy – je to dlouhodobý proces pod kvalitním vedením, tisíce vystřelených nábojů, hodiny a hodiny strávené „sušením“ (slangový výraz pro nácvik ovládání zbraně bez střelby – pozn. red.), dodržováni bezpečnostních opatření ať už při samotné manipulaci se zbraní nebo při střelbě.

Vlastnit zbraň je totiž hlavně zodpovědnost. Stále se bavíme o zpřísňování získáni zbrojního průkazu, omezení nošení střelných zbraní. Proč se nezavede něco jako průkaz profesní způsobilosti střelce? Kdo by chtěl nosit na veřejnosti zbraň, musel by při zkoušce prokázat vyšší level jejího ovládání, a tato zkouška by byla primárně zaměřena na praktické dovednosti manipulace se zbraní a střelby. Když chcete řídit kamion, nebo autobus, taky musíte prokázat, že jste zkušený řidič s určitými dovednostmi! U zbraně by to mělo platit dvojnásob.

To by dalo určitou záruku, že ti, co mají u sebe zbraň při případném teroristickém útoku, jsou střelci se zkušenostmi, kteří se zbraní dokáží zastavit útočníky, aniž by přitom ublížili sobě nebo nevinným. Protože použít zbraň a zároveň hlavu ve stresu a pod tlakem, to nedokáže každý.

A lze se vůbec efektivně bránit, když česká justice stále více trestá ty, kteří se brání, než útočníky?

Neznám podrobnosti případů, kdy použití střelné zbraně při nutné obraně uškodilo obránci, ale pořád věřím ve spravedlnost naší justice a nemyslím si, že bychom měli až tak špatné zákony, které by už předem odsoudily toho, kdo použije zbraň při odvrácení bezprostředně hrozícího nebo trvajícího útoku. Je velice důležité při použití střelné zbraně zachovat chladnou hlavu a zdravý úsudek, a ne střílet na to co se hýbe. To je ten rozdíl mezi kvalitním střelcem a někým, kdo se považuje za střelce.

Jaký je váš názor za těchto okolností, kdy stoupá riziko násilí, na snahu Evropské komise odzbrojit Evropany a zabavit jejich legálně držené zbraně, přičemž jeden z návrhů je i znárodnění zcela bez náhrady?

Evropská komise chce zakázat legálně držené zbraně, ale co udělá s těmi nelegálními, nebo alternativními zbraněmi? Jen si vzpomeňme, jak po pádu komunismu u nás mizely zbraně ze skladů Lidových milicí, a kolik zbraní se v té divoké době ztratilo z vojenských skladů. A to samé bylo na Slovensku nebo třeba v Maďarsku. O bývalém Sovětském svazu ani nemluvím, tam se ztrácely i jaderné zbraně! Pak jsme tady měli konflikt v bývalé Jugoslávii a v Kosovu. Ať mi teda někdo z bruselských úředníků zkusí tvrdit, že se odtud nevyvážely zbraně do celé Evropy, a to ve velkém. Byla to opravdu divoká doba.

A pak přijde vševědoucí úředník z Evropské unie se spásnou myšlenkou, jak udělat Evropu bezpečnější a pokusí se omezit držení legálních zbraní, nad kterými mají jednotlivé státy dohled a dosah. Podle mě je prostě absolutní nesmysl postihovat držitele legálně nabytých zbraní, kteří splnili všechny zákonem dané podmínky pro to, aby mohli vlastnit zbraň. Pořád postrádám smysl tohoto nápadu. Pojďme zakázat auta, protože mohou být použity jako zbraň, pojďme zakázat kuchyňské nože – a mimochodem nůž je podle mého názoru daleko horší zbraní než střelná zbraň! Viděli jste někdy útok nožem a zoufalý zápas oběti o život? Jak se snaží bránit a jak jí docházejí síly, až úplně rezignuje? Není to nic pěkného. Přitom nůž koupíte v supermarketu, nikomu nepřipadá divné, že ho máte v tašce, snadno ho ukryjete, nedělá rámus, není registrovaný a je levný. Navíc dnes se dělají bambusové, keramické nože, se kterými projdete detektorem a kontrolou. Před pár týdny nám mladý střelec z Mnichova ukázal, že nelegální zbraň lze dneska pořídit i přes internet, tedy jeho temnou část darknet, což bylo ještě před pár roky něco nemyslitelného.

Takže se znovu ptám, proč brát legálně nabyté zbraně jejich vlastníkům? Kdo chce provést teroristický nebo kriminální čin, tak si opatří zbraň jednodušeji, nebo k tomu použije alternativní zbraň, už to zmíněné auto nebo nůž. Takže z mého pohledu je to absolutní nesmysl a výmysl někoho, kdo nemá o dané problematice velké povědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…