Bývalý důstojník BIS Hučín varuje: Dobře vycvičená armáda bude potřeba

22.06.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Nechci malovat čerta na zeď, ale vývoj potvrdí můj názor, že dobře vycvičená a vybavená armáda bude třeba,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý důstojník BIS a disident Vladimír Hučín, který nedávno obdržel od Ministerstva obrany osvědčení účastníka třetího odboje a statut veterána.

Bývalý důstojník BIS Hučín varuje: Dobře vycvičená armáda bude potřeba
Foto: Archiv VH
Popisek: Vladimír Hučín

Na úvod tradiční otázka. Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli? 

Dívám se na televizi, ale obvykle v sobotu mám za sebou náročný trénink, a tak někdy i usnu. 

Pojďme tedy k dalším tématům. Nedávno jste získal osvědčení účastníka třetího odboje a statut veterána. Nicméně toto ocenění jste podle Ministerstva obrany odmítl z rukou ministra Martina Stropnického převzít. Můžete vysvětlit proč?

Ano, dostal jsem od Ministerstva obrany ČR osvědčení jako účastník třetího odboje a také statut válečného veterána. To, že bych toto ocenění odmítl z rukou ministra obrany Martina Stropnického převzít, není pravda. Předání se teprve na MO chystá. Je pravdou, že jsem asi před necelým rokem vyjádřil nesouhlas s tím, že na pozici ministra financí byl zvolen bývalý nomenklaturní kádr KSČ a spolupracovník StB Andrej Babiš, na což reagoval Martin Stropnický tím, že se ho zastával. Já se snažil panu Stropnickému vysvětlit, proč nechci, aby na tak odpovědném místě, jako je ministr financí, seděl člověk s tak špatným morálním profilem. Tato výměna názorů je na mých stránkách. 

Považujete toto ocenění za dostatečnou satisfakci?

Já se snažil proti komunistickému režimu postavit v rámci svých možností a jsem rád, že byl uznán zákon o třetím odboji. V mém případě to trvalo u soudů velmi dlouho, neboť při mých aktivitách v 70. a 80 letech byly použity i zbraně a výbušniny. Snaha zastavit mne vyústila dokonce i v mé zatčení v r.2001, vazební vyšetřování po dobu jednoho roku a následný čtyři roky utajovaný soudní proces. Jen mne mrzí, že nebylo více lidí, kteří by se tenkrát proti normalizaci postavili i se zbraní v ruce.

Jak v tomto kontextu nahlížíte na situaci, kdy se podle mnohých někteří historici snaží představit naši předlistopadovou minulost v poněkud lepším světle?

Jedná se především o bývalé komunisty a později chartisty, kteří si řeší své vlastní problémy. Přece jen v nich něco z té komunistické ideologie zůstalo, a tak nechtějí sestoupit ke kořenům a přiznat, že roztáčeli kola zla. Diskutovat o názorech současných členů KSČM a jejich sympatizantů je zbytečné.

Sledujete dění na Ukrajině? Jak se díváte na vývoj tamní situace?

Vývoj na Ukrajině sleduji v mediích a mám i informace od lidí, kteří se tam pohybují. Ukrajinci mají dobrou paměť a také i hrdost a většina jich chápe, jaké nebezpečí pro ně představuje Rusko.

Advokát a zakladatel společnosti Přátelé Ruska v ČR Jiří Vyvadil tvrdí, že bez Majdanu podporovaného Západem, zejména USA, by nenastal chaos, násilí a vraždění, přičemž Ukrajina se podle něj rozdělí a Rusko, které tento geopolitický střet nevyvolalo, výrazně posílí, tak jako posílilo po gruzínské válce, kterou nezahájilo. Co si o tom myslíte?

Jiří Vyvadil mi byl vždy krajně podezřelý již krátce po 17.listopadu 1989. Svými přátelskými vazbami na Rusko mne nepřekvapuje a stejně tak svými názory proti USA.  

Ozývají se hlasy o manipulaci s informacemi, které se dostávají z Ukrajiny do světa. Jak moc je podle vás ovlivňuje ruská propaganda?

Ruská propaganda je mimořádně aktivní. Navíc je řízená někdejším důstojníkem KGB Putinem, který je specialistou na dezinformace a zpravodajské hry. To ale neříkám nic nového.

Dobrovolník z Brna Ivo Stejskal se rozhodl jet na Ukrajinu, aby tam bojoval za povstaleckou Doněckou lidovou republiku. Doněcký server zveřejnil video, kde tento muž odmítá genocidu „rusko-ukrajinského" lidu. K činu jej prý vyburcoval masakr v Oděse, při kterém zahynuly desítky lidí. Někteří lidé ho vnímají jako hrdinu. Jak se na jeho rozhodnutí díváte vy?

Neznám blíže pana Ivo Stejskala a nevím, co všechno se za jeho aktivitami skrývá. Dnes se takoví jedinci mohou všemožně angažovat. Já bych byl zvědav, jak by se zachoval v r. 1968, když nás přepadla vojska SSSR.

Souhlasíte s obnovením základní vojenské služby?

Zatím bych základní vojenskou službu neobnovoval, ale říkám zatím. Ovšem je třeba mladým lidem vštěpovat do hlavy, že demokracie není zdarma. Jsem přesvědčen, že je třeba neustále zkvalitňovat naše vojsko a že investice do něj se vyplatí. Jsme součástí NATO, a to nás zavazuje. Nechci malovat čerta na zeď, ale vývoj potvrdí můj názor, že dobře vycvičená a vybavená armáda bude třeba.

V současné době je také napjatá situace i v Iráku. Vidíte nějakou spojitost s děním na Ukrajině?

Nějakou bližší spojitost nevidím, ale neutuchající eskalace vojenských konfliktů vždy podněcuje další reakce, které je nutno sledovat.

Jaké důsledky pro svět může konflikt v Iráku mít? Může jít zejména o hrozbu omezení dodávek ropy?

Poslední vývoj v Iráku, pokud bude pokračovat, je logickou předzvěstí problémů s ropou. Tak tomu bylo vždy.

Objevují se názory, že studená válka neskončila. Jste téhož názoru?

Studená válka, tak jak ji máme zažitou, skončila, ale její protagonisté, jako například Putin, pokračují v jiných dimenzích. Je zřejmé, že zastánci starých pořádků fandí Rusku, které mělo a má nadále nebezpečné mocenské zájmy. Na tato nebezpečí je nutno být připraven. Ukrajina je toho důkazem a je to blízko.   

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…