Část Okamurových poslanců je prý napojena na Rusko a Piráti do voleb zoufale tutlali, že jsou příslušníky uskupení, které vede muslim. Soukromník Baránek spustil kanonádu

04.11.2017 10:56

ROZHOVOR O tom, jak pomohli Soukromníci k volebnímu úspěchu občanských demokratů, o Václavu Klausovi juniorovi, o úspěchu Babiše, Okamury a Pirátů hovoří v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zakladatel Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek. „Piráti se nám také zapomněli pochlubit, že v rámci Evropy jsou příslušníky ultralevicového uskupení Internacionála pirátských stran, v jejímž čele stojí muslim Guillaume Saouli. To jsou ti, které vídáme v televizi v reportážích, jak rozbíjejí vše ve městech při zasedáních G7 nebo MMF,“ řekl na adresu strany, která poprvé vstoupila do Poslanecké sněmovny.

Část Okamurových poslanců je prý napojena na Rusko a Piráti do voleb zoufale tutlali, že jsou příslušníky uskupení, které vede muslim. Soukromník Baránek spustil kanonádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Baránek

ODS oproti minulým sněmovním volbám posílila, s jedenácti procenty hlasů se stala druhou nejsilnější politickou stranou, byť s velkým odstupem za vítězem voleb – hnutím ANO. Je to podle vás úspěch? Považujete to i za zásluhu členů a sympatizantů Strany soukromníků, která ODS podpořila a měla i několik členů na její kandidátce?

Anketa

Podpořili byste svým hlasem Mirka Topolánka v boji o Hrad?

14%
86%
hlasovalo: 14576 lidí
Pokud budeme pouze porovnávat 7,7 procenta ODS v roce 2013 s 11,32 procenta v roce 2017, je to nárůst o zhruba padesát procent. Z pohledu suché statistiky je to slušný nárůst. Druhá nejsilnější strana, to se také dobře poslouchá. Pokud ale to číslo položíme vedle povolební situace, je to málo. Strana soukromníků České republiky měla na kandidátkách ODS ve všech krajích své zástupce. Celkem 40 lidí. Za osm měsíců od podpisu smlouvy do voleb jsme pochopili mnohé. Po debaklu ve volbách v roce 2013 chybělo ODS v kampani větší sebevědomí a z toho pramenící razance, která k pravici patří. Mnohdy to bylo příliš váhavé. Pravdou ale je, že se obě strany „učily“ spolupracovat. Odstranění nebezpečí propadu pravicových hlasů bylo nad vším.

Strana soukromníků měla své kandidáty na kandidátce ODS, ale žádný z nich se do Poslanecké sněmovny nedostal, dva jsou jen prvními náhradníky. Zklamalo vás to? Nečekali jste víc?

Kampaň jsme absolvovali pod názvem ODS s podporou Soukromníků, což je zkratka Strany soukromníků České republiky. Naši nejvýše postavení členové na kandidátce byli číslo tři v Pardubickém a Zlínském kraji a číslo pět v Jihomoravském a Olomouckém kraji. V ostatních krajích jsme měli nejvýše čísla osm až jedenáct. Ano, náš sen byl mít alespoň jednoho zvoleného poslance za politicky organizované soukromníky. U Petra Bajera v Pardubickém kraji chybělo 21 kroužků, je prvním náhradníkem do parlamentu, což znamená, že pokud nad ním zvolený poslanec z jakýchkoli důvodů odstoupí, stává se automaticky poslancem on. To samé platí u paní Jany Křižkové ve Zlínském kraji. Představitele ODS, ale i jejich členy v krajích jsme velmi překvapili pracovitostí, razancí a schopností srozumitelně vysvětlovat náš i společný program. Všichni naši členové získali více než dvaadvacet tisíc preferenčních hlasů. A když se podíváte na odstup ODS od Pirátů a Okamury, tak je jasné, že na tom druhém místě máme lví podíl. Velmi cenné je i to, že si několik stovek našich členů osahalo, co je to velká politika, a své zkušenosti promění příště. Volební kampaň je vždy poučná.

EXKLUZIVNÍ VIDEO: Václav Klaus si to vyřídil s Babišem, celou ODS, ČSSD a s Kalouskem

Jak si vysvětlujete, že vaši kandidáti neposkočili díky kroužkování? Vždyť řadě jiných kandidátů ODS se podařilo přeskočit i lídry. Nepřišli živnostníci k volbám, nebo nevolili někoho jiného, než koho jste jim doporučili?

Mnozí naši kandidáti poskočili díky kroužkům, ale zatím nedoskočili. Teď musím být ve své odpovědi velmi otevřený, což se asi některým lidem z ODS nebude líbit. Bylo nutné při přesvědčování soukromníků, aby volili ODS, překonat jejich nechuť k této volbě, která pramení z minulosti. A ta nechuť byla větší, než jsme si mysleli. Končívalo to tak, že řekli, budeme volit ODS kvůli Straně soukromníků České republiky a kroužky dáme vašim zástupcům. Často zazněla i otázka. Ano, v roce 2013 jsme zblbli, volili jsme Babiše, a jak nám zaručíte, že ho teď nebudeme volit přes vás a ODS? Museli jsme garantovat, že toto nebezpečí nehrozí a že víme, o čem mluvíme. Velmi nepříjemné bylo také to, že představitelé ODS se přes veškeré naše naléhání k této klíčové otázce vyslovili poměrně pozdě. Tedy k tomu, že nepůjdou s Babišem za žádné situace. Do toho zaznívaly, a stále ještě zaznívají výkřiky některých členů ODS, že je nutné to zvážit. Naše tvrzení jsme postavili na podání ruky s pány Fialou a Stanjurou. Nejsme naivní, ale i v politice se musí něčemu věřit. Třeba tomu, že jsou ryzí pravičáci, mají mozek a nechtějí nějakým kotrmelcem ODS definitivně zničit.

ODS nakonec před volbami i po nich jasně prohlásila, že nepůjde do vládní koalice s hnutím ANO, ani že nepodpoří žádným způsobem jeho vládu. Ale co tedy říkáte některým ojedinělým hlasům, například Václava Klause juniora, kteří by se tolik nějaké dohodě s Andrejem Babišem nebránili?

Od roku 1989 do roku 1996 jsem se jako předseda Sdružení československých podnikatelů a Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR často setkával s jeho otcem. Při jednáních tripartity a dalších orgánů té doby. Mladého pána jsem osobně viděl jedenkrát, kdy mně na předvolební akci dal otvírák na lahve s jeho jménem. Pánové tohoto jména a příjmení jsou někdy velmi pragmatičtí. Věřím, že tento názor v dohledné době v ODS nepřevládne. Pro Stranu soukromníků České republiky v tomto bodě neexistuje žádný kompromis. Žádný. Navíc mladý pán pro nás není představitel ODS, který něco podepisuje.

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí

Jste znám svojí kritikou bývalého režimu. Co říkáte tomu, že miliardáři Andreji Babišovi se podařilo to, co se od Listopadu 89 nepodařilo demokratickým stranám, a to oslabit komunistickou stranu?

Voliči Babiše, Okamury a KSČM jsou jedna velká přelévající se skupina nalevo. Hodně nalevo. Závažné je to, že volební součet těchto tří stran je zhruba padesát procent. To je 27 let po Listopadu 1989 děsivé. Úbytek hlasů KSČM znamená pouze to, že jejich radikální voliči přeběhli v tuto chvíli k těm, u kterých čekají, že nám lépe zakroutí krkem, na což se už těch 27 let těší. To jsou mimo jiné ti, kterým jsme převratem vzali jejich od strany se odvíjející teplé fleky. Do toho marxistická závist a velmi nechutný pokrm je na světě. Pokud my napravo nepochopíme, že tyto volby jsou určitý druh převratu, dočkáme se ještě horších věcí. Pro malé a střední soukromníky je už teď situace velmi nebezpečná. Výhodou je to, že mnozí si to už uvědomují a přestávají být apolitičtí. Role stavovské Strany soukromníků České republiky nabírá na důležitosti. Ujišťuji všechny, že to víme a příště budeme o hodně silnější. A to příště může být už do půl roku.

Ve sněmovních volbách propadla řada tradičních stran – sociální demokraté, lidovci, komunisté i TOP 09. Naopak lidé čím dál víc volí populisty, Andreje Babiše, Tomia Okamuru, Piráty. Čím to podle vás je a jak se tomu bránit?

Dnešní doba obecně přeje populistům. Tradiční strany musí rychle přijít na to, kde udělaly chyby, přiznat si je, nabídnout národu řešení a přesvědčit o svém politickém směru lidi dřív, než bude pozdě. Populisté nám v tom ale pomohou. Babiš bude mít hodně práce sám se svou obranou doma, ale i v zahraničí. Minulosti neuteče. A v současnosti si ukousl už příliš velký krajíc. Přecenil se. Už teď se otevřeně hovoří o tom, že část Okamurových poslanců je napojena na Rusko a Piráti do voleb zoufale tutlali, že někteří jejich poslanci jsou napojeni na organizaci řeckého marxisty Varufakise. Tím neříkám, že mezi nimi nejsou slušní lidé. Ale i proto se budou taková hnutí a strany rozpadat. Piráti se nám také zapomněli pochlubit, že v rámci Evropy jsou příslušníky ultralevicového uskupení Internacionála pirátských stran, v jejímž čele stojí muslim Guillaume Saouli. To jsou ti, které vídáme v televizi v reportážích, jak rozbíjejí vše ve městech při zasedáních G7 nebo MMF. Ostatně měli jsme je i u nás v Praze. Je nutné ocenit, ale také se nad tím zamyslet, že k získání více než deseti procent dnešních voličů stačí heslo svobodný internet. Pokud se Piráti dostanou k funkcím, očekávám, že bude schválen zákon o povinnosti nahlásit do deseti minut po ukončení manželský styk na webové stránky pod hrozbou pokuty. Přece o sobě musíme všechno vědět. Vše musí být transparentní a na svobodném internetu. Extremismus má dnes různé podoby.

Zdá se, že Andrej Babiš sestaví menšinovou vládu, která bude vládnout buď s důvěrou, díky SPD a někomu, kdo nepřijde do Sněmovny, takže se sníží potřebné kvórum, nebo bez důvěry, protože Miloš Zeman ho nechá vládnout. Navíc už prohlásil, že i druhý pokus dá Andreji Babišovi.  Co tomu říkáte?

Myslím, že to tak pravděpodobně bude, a také říkám, že volba nového prezidenta je velmi důležitá.

Ať bude Babiš vládnout s kýmkoliv, co by měl v naší zemi rozhodně pozvednout? Ve své knize vizí toho napsal spoustu. Chce prý zlepšit infrastrukturu, zavádět výrobu s přidanou hodnotou, optimalizovat státní finance, podpořit učňovské a technické školství, bojovat s korupcí, podporovat malé firmy... A spoustu dalších praktických věcí. Věříte mu to po zkušenosti, kterou mají živnostníci se zavedením EET, kontrolních hlášení, zneužívání zajišťovacích příkazů?

V otázce jste vyjmenovala téměř všechny jeho předvolební sliby. Nevěřím mu ani slovo. Co se týká živnostníků a malých firem, není většího kata. Stejně jako kat Jan Mydlář patří neodmyslitelně k popravě sedmadvaceti českých pánů, Andrej Babiš už neodmyslitelně patří k postupné a cílené likidaci malého a středního podnikání. Jediným lékem je zmobilizovat síly a odstavit ho od moci. Po výsledku těchto voleb se to může zdát nereálné, ale jiná cesta není.

Jak vnímáte, že premiérem České republiky bude bývalý nomenklaturní kádr, někdejší komunista z prominentní rodiny, označený jako spolupracovník StB? A že jeho hnutí ANO spolu s Okamurovou SPD a komunisty má téměř ústavní většinu?

Kladu si spíš otázku, kde je hranice otrlosti našich spoluobčanů.

Objevují se návrhy na zavedení obecného referenda, a častokrát s úmyslem dosáhnout vypsání referenda o setrvání v EU. Je možné, že Tomio Okamura k tomu nakonec dotlačí Andreje Babiše? Proti by určitě nebyli ani komunisté. Již teď proevropští aktivisté bijí na poplach, že je to začátek konce našeho členství v EU. Měl byste z toho radost? Ale z Babišových vyjádření se zdá, že euro Babiš nechce, stejně jako účast v tvrdém jádru EU, pokud bychom v EU tedy vůbec zůstali.

Ve vaší otázce jsou obsažena všechna nebezpečí, která pramení z výsledku parlamentních voleb. Bohužel tomu napomáhá i někdy nezměrná tupost evropských úředníků. Útok na naše členství v EU a v NATO se bude konat, ale zatím bez úspěchu. Zatím. Strana soukromníků České republiky má ve svém programu reformu Evropské unie a pevný postoj, co se týká našeho členství v NATO. K Moskvě jsme patřili čtyřicet let, a to stačilo. Komu se po tom stýská, ať se tam odstěhuje a neotravuje.

Objevil se už návrh na postátnění České televize a Českého rozhlasu. Nyní se vybírají koncesionářské poplatky a Poslanecká sněmovna řídí tyto organizace přes jí volené rady. Tomio Okamura by rád převedl obě instituce přímo pod stát jako de facto příspěvkové organizace, příznivcem podobné změny je i prezident Miloš Zeman. Znamenalo by to ohrožení demokracie, jak někteří tvrdí? Nebo je např. v ČT nutné rozbít různá bratrstva, která tam podle některých kritiků veřejnoprávní televize skrytě řídí především zpravodajství a publicistiku?

Česká televize i Český rozhlas musí zůstat organizačně tak, jak je to teď. Pánům vadí, že zatím neovládají všechny sdělovací prostředky. Zajímavé je to, že o bratrstvech mluví ti, kteří měli svůj vzestup celou dobu postavený na různých bratrstvech v různých úřadech.

Anketa

Jste pro uspořádání referenda o setrvání v EU?

90%
10%
hlasovalo: 11767 lidí

Objevují se hlasy, že po vítězství Andreje Babiše se výrazně zvýšila šance prezidenta Miloše Zemana na znovuzvolení. Díky jejich spojení a rozhodnutí prezidenta jmenovat Babiše premiérem, i když ten zatím nemá v Poslanecké sněmovně zajištěnou většinu, nepostaví hnutí ANO vlastního kandidáta do přímé volby prezidenta. Myslíte si, že má současná hlava státu pokračování na Pražském hradě jisté?

Doufejme, že ti, kteří říkají, že volby Zeman vyhraje, se pletou. Pánové Zeman a Babiš se navzájem potřebují, proto jsou spojenci. Vrána k vráně sedá, je stále platné přísloví. Prezidentská volba bude další test úrovně naší společnosti.

Jaká bude nyní další strategie Strany soukromníků, abyste příště uspěli lépe?

Ve čtvrtek 2. listopadu jsme odsouhlasili zahájení předvolební kampaně pro komunální a senátní volby, které budou v říjnu 2018. Naším cílem je postavit kolem tří set kandidátek v obcích a městech České republiky a uspět. Považujeme za velmi důležité, aby politická obrana soukromníků, jejich rodin i dalších spoluobčanů fungovala od obce a města přes kraj do Senátu, Poslanecké sněmovny a vlády. V obcích, kde už máme pod naší „značkou“ starosty, místostarosty a zastupitele, se soukromníci nemusí bát, že budou šikanováni i v místě bydliště. Práci našich lidí tam oceňují i nepodnikající spoluobčané. Navíc nám tím vznikne velká skupina „živnostenských“ politiků, kteří budou časem základem pro velké volby a klíčové posty v České republice. V mnohých městech budeme kandidovat samostatně pod značkou Strana soukromníků České republiky. Určitě také někde uzavřeme koalice, ale vždy s podmínkou, že naše strana bude v názvu. Naším cílem v senátních volbách bude získat dva až tři senátory za Stranu soukromníků České republiky, mimo jiné proto, aby se náš senátor Ivo Valenta necítil v Senátu tak osamoceně. Celkem budou volby v sedmadvaceti senátních obvodech a jsme domluveni, že za podporu našich kandidátů podpoříme kandidáty například ODS nebo jiných pravicových stran a nebudeme do tohoto obvodu nominovat našeho zástupce.

Příští rok, koncem listopadu, to bude sto let, co naši soukromničtí předkové založili velmi úspěšnou Československou stranu živnostensko-obchodnickou středostavovskou. Vždy měli zastoupení v parlamentu, v župách a ve stovkách obcí a měst. A od roku 1929 do roku 1938 i dva ministry v československé vládě. Pochopili mnohem dřív než dnešní soukromníci, že bez přímého politického vlivu svých dobře vybraných zástupců si s námi budou dělat, co se jim zachce. Dnes je radostné už to, že to mnozí pochopili a vstupují do Strany soukromníků. Podporují nás už i některá podnikatelská sdružení, asociace a cechy. Levici se nedá věřit, tu musíme porazit. A napravo být silnými spojenci, které nejde obejít. Tak jako za první republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…