Český předseda německé Alternativy popisuje zděšení tamních eurohujerů po Brexitu. Prozradilo na ně opravdu nehezké věci

28.06.2016 7:24

ROZHOVOR Výsledek britského referenda i motivy obyvatel Spojeného království k hlasitému „Ne“ Evropské unii komentuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda bavorské zemské organizace Alternativa pro Německo Petr Bystroň: „Brexit je jasným políčkem do obličeje eurohujerů typu Schulze, Junckera a Merkelové.“

Český předseda německé Alternativy popisuje zděšení tamních eurohujerů po Brexitu. Prozradilo na ně opravdu nehezké věci
Foto: Archiv PB
Popisek: Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace Alternativy pro Německo

Co říkáte na rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské unie? Čekal jste takové výsledky?

Upřímně: myslel jsem si, že odpůrci Brexitu těsně zvítězí. Ne proto, že by měli většinu ve společnosti, ale proto, že měli nesrovnatelně větší nátlakové možnosti. Je třeba si uvědomit, že mezi nimi byl i prezident Spojených států amerických a všechny špičky Evropské unie. O to impozantnější je tento výsledek.

Jaký byl podle vašeho názoru největší impulz pro obyvatele Británie, že takto rozhodli?

Britové dali jasně najevo, že o své budoucnosti chtějí rozhodovat sami. Rozhodli se pro svou suverenitu a svrchovanost. Brexit je jasným políčkem do obličeje eurohujerů typu Schulze, Junckera a Merkelové. V podstatě je to důsledek jejich totálního selhání. Těmto eurokratům se podařilo během několika málo let zdiskreditovat tak atraktivní myšlenku, jakou společná Evropa nesporně je, do takové míry, že ji většina Evropanů odmítá. Jejich rozhodnutí ovlivnily velkou měrou také důsledky migrační krize, kterou zavinila kancléřka Merkelová.

Výsledky ale byly dost těsné, o čem to podle vás vypovídá?

To se dalo u tak kontroverzní otázky očekávat. Důležité je, že se hlasování zúčastnilo více než 70 procent voličů.

Jaký následek bude mít Brexit podle vás pro Británii a jaký pro Evropskou unii?

Určitě se nenaplní ani jeden z těch katastrofických scénářů, které jsou momentálně tak často malovány na zeď. Na příkladech Švýcarska i Norska je dobře vidět, že existují evropské země, které nejsou členy EU, a přesto mají s EU velmi úzké a dobré vztahy. Co se určitě změní, je fakt, že Britové už nebudou muset subvencovat krachující zahraniční banky a státy jižní Evropy.

Ztratila tímto rozhodnutím podle vás Británie svůj vliv ve světě, jak někteří tvrdí?

Naopak. Británie tím bude mít větší autonomii ve všech otázkách zahraniční politiky. Dá se předpokládat, že se pokusí posílit svou roli mostu mezi USA a Evropou.

A myslíte, že je ohrožena i soudržnost Británie?

To je dobrá otázka. Je docela možné, že se Irsko a Skotsko budou cítit motivovány formulovat své osobní zájmy i s pomocí dalších referend.

Dotkne se Brexit nějakým způsobem například i Spojených států?

Myslím, že se ještě posílí již tak silná vazba mezi UK a USA. Důležitý bude také výsledek voleb amerického prezidenta.

Co se na toto rozhodnutí Britů říká v Německu?

Mezi eurohujery vládne zděšení a bezradnost. V této atmosféře padají neuvěřitelné nehoráznosti typu: „K záchraně demokracie je nutné zrušit plebiscity.“ Ukazuje se, že EU-establishment není schopný ani ochotný akceptovat demokratická rozhodnutí lidu, když nejsou v souladu s agendou eurounijních elit.

Myslíte si, že budou následovat další státy, které budou chtít vystoupit z EU?

Brexit je určitě silným signálem pro všechny zbývající země v EU. V mnoha zemích již existují silná EU – kritická hnutí, která cítí díky Brexitu vítr v zádech.

Někteří politici mluví o tom, že se tímto krokem v určitém smyslu posílí Rusko… Máme se podle vás něčeho takového obávat?

Nechápu, proč by posílení Ruska mělo být důvodem k obavám. Nezávisle na tom nevidím korelaci mezi vystoupením UK z EU a posílením Ruska.

Co říkáte na rezignaci Camerona?

To byla jediná možná konsekvence z výsledku referenda na britské straně. Postrádám stejné konsekvence na straně EU. Martin Schulz by měl odstoupit stejně tak.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…