Chlapcům se prostě nechce z bavoráku. Ringo Čech seděl ve Sněmovně se Sobotkou i Zaorálkem a poví vám, co jsou zač. Po svém a bez příkras

16.06.2017 17:45

ROZHOVOR „Situace v sociální demokracii je nyní přesně stejná jako ve fotbalovém svazu: stará parta vytrvale brání svoje chlebodárce a vzniká vlastně patová situace. Řeší to zvonění klíčů, ale my už jsme klíči dozvonili...,“ říká pro ParlamentníListy.cz František Ringo Čech. Jednoho ze členů triumvirátu, Lubomíra Zaorálka, zná prý velmi dlouho. Ještě z doby, kdy se Ringo stal „zavrženým synem ČSSD“. „Už v té době jsem o něm nikdy nevěděl, co si myslí, a nevím to o něm ani teď. Chovanec je velmi zásadový, až unáhlený, ale podle mne neměl tak okatě prezentovat, že nechceme uprchlíky,“ uvádí dále Ringo Čech. A Sobotka? „Ztotožňuji se slovy prezidenta Zemana o zbavení se balvanu na cestě. Ovšem na rozdíl od Miloše si myslím, že těch balvanů je tam víc a že to auto už daleko nedojede.“

Chlapcům se prostě nechce z bavoráku. Ringo Čech seděl ve Sněmovně se Sobotkou i Zaorálkem a poví vám, co jsou zač. Po svém a bez příkras
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Premiér Bohuslav Sobotka ve středu večer oznámil, že kvůli klesajícím preferencím strany přijal osobní odpovědnost. ČSSD místo něj povede ministr vnitra Milan Chovanec, volebním lídrem bude ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, on sám bude „jen“ premiérem. Rozumíte této rošádě?

Myslím, že jí rozumím. Ono se prostě z bavoráku nechce! To je tak přirozené... Jenže jak říkala už kněžna Libuše: „Je velmi těžké vládce dosaditi, ale téměř nemožné ho sesaditi.“ Bohuslav Sobotka pro mne skončil ale už ve chvíli, kdy nazval šéfa Evropské komise Junckera svým přítelem. Jestliže je přítelem člověka, který nemá rád Českou republiku a dělá všechno pro to, aby nás poškodil, pak to rozhodně není můj přítel.

Z onoho triumvirátu je mi nejsympatičtější Milan Chovanec, protože jeho rázná, trochu ukvapená povaha mi vyhovuje. Lubomír Zaorálek se veze na vlně průměru. Už na sjezdu strany bylo vidět, že česká demokracie míří do pekel, a přesto se nechali všichni znovu zvolit. Ti „navolení“ lidé pak sociální demokracii dovedli tam, kam dovedli, a je zajímavé, že jsou mezi nimi hlavně členové dnešního triumvirátu.

Situace v sociální demokracii je nyní přesně stejná jako ve fotbalovém svazu: stará parta vytrvale brání svoje chlebodárce a vzniká vlastně patová situace. Řeší to zvonění klíčů, ale my už jsme klíči dozvonili...

Zmínil jste Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka. O Chovancovi se ví, že je ministrem vnitra a že je tvrdým odpůrcem kvót na přerozdělování imigrantů. O šéfovi diplomacie Zaorálkovi mnozí lidé vědí, že byl dlouholetým předsedou Poslanecké sněmovny. Oba dva ale mají i jinou tvář. Třeba Chovanec má nálepku „ten zelinář“, Zaorálek má zase pověst mluvky, který prý dokáže dlouhé minuty hovořit i o tom, co nezná. Jakou jejich tvář vnímáte vy?

Já Zaorálka znám dlouho, ještě z doby, kdy jsem se stal zavrženým synem ČSSD. Už v té době jsem o něm nikdy nevěděl, co si myslí, a nevím to o něm ani teď. Chovanec je velmi zásadový, až unáhlený, ale podle mne neměl tak okatě prezentovat, že nechceme uprchlíky. Měl zvolit českou střední cestu, jíž se řídí Maďaři a Slováci, tedy říci, že uprchlíky vítáme, že je přijmeme, ale pak nepřijmout vůbec nikoho. A pokud je přijmeme, pak bych je dovezl autem přes celou republiku přímo na německou hranici a tam bych je vypustil.

Předseda ANO a nedávno odvolaný ministr financí Andrej Babiš na konto Sobotky uvedl, že je zbabělec. Naopak šéf lidovců, vicepremiér Pavel Bělobrádek řekl, že Sobotka udělal „silný krok“ a že si ho váží. Kdo má podle vás pravdu?

Nejspíše Babiš, ale neřekl bych to tak jednoznačně jako on, že je Sobotka zbabělec. Ono totiž Sobotkovi nic jinýho nezbylo! Prostě jen narazil v rohu ke zdi. To už pak těžko zbývá cokoliv jiného. Já si myslím, že ve vedení sociální demokracie zbyli vlastně Zemanovi zrádci, kteří nemají žádnou vizi a neví, co by měli udělat, za co by se měli postavit. To, co v poslední době dělali, to jsou všechno jen podružné kroky a úhybné manévry. Tu dali pět set důchodcům, tam zase nadrobili jiným... ale přitom nechali ozubit zákon, který nám zakazuje kouřit! Ať jdou s tím do pekel!

Do odcházejících politiků se nekope. Zvláště, neodcházejí-li kvůli nějakému velkému skandálu. Prohlásit v takovou chvíli o někom, že je zbabělec, může jen hulvát,“ okomentoval slova předsedy hnutí ANO Andreje Babiše vůči Sobotkovi brněnský politolog Miloš Gregor. Souhlasil byste s ním?

Brněnský politolog Miloš Gregor říká nesmysly. Politik může říct všechno, co chce. A když ví, co chce říct, tak může používat i slovník, jaký mu vyhovuje. Čeština je sice bohatý jazyk, přesto jsou tak trpké výrazy, pro něž neexistují synonyma. Babiš je prostě naštvaný, on ale tím útokem na svou osobu – to byla vlastně zuřivá štvanice – do voleb hodně získal.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se vyjádřil k postupu sociálních demokratů kriticky. „To je fakt dobrej PR. Všichni se semkneme kolem Slávka. Vo nic jinýho nejde,“ sdělil na Twitteru poněkud lidovou mluvou, z čehož vyplývá, že si ze Sobotkova rozhodnutí dělá tak trochu srandu. Není to už přes čáru?

Tady mohu jen zopakovat předešlé: Ať si každý říká, co chce! Každý ať se vyjadřuje sebetvrději, podle mne by totiž svoboda projevu měla být neomezená, ale nesmí hraničit s trestnou činností. Navíc Ovčáček si dělá legraci rád, i když jsou kolikrát jeho výrazy na hraně. Ovšem nezapomeňte, že to říká na adresu lidí, kteří zradili svého šéfa. A kdo jednou zradí, tak ten zrazuje vždycky. To je vlastnost, to není výjimka.

Prezident Miloš Zeman na dotaz, jaké vnitřní pocity má poté, co Sobotka skončil, odvětil: „Je to stejný pocit, jako když se zbavíme balvanu na cestě a auto může jet dál.“

Já se s tím jeho vyjádřením ztotožňuji, ovšem na rozdíl od Miloše si myslím, že těch balvanů je tam víc a že to auto už daleko nedojede. Silnice není zdaleka vyčištěná a ještě dlouho nebude.

Krátce po Sobotkově odchodu ohlásil i poslanec a místopředseda ČSSD Jan Birke, že se rozhodl rezignovat na funkci volebního manažera sociální demokracie. Reaguje tak na situaci se Sobotkovým odchodem. Není to už jen krůček k totálnímu propadu ČSSD ve volbách a k totálnímu rozkladu strany?

Ona ale už je v rozkladu, i když nechci říct v „totálním“. Je to strana, která se úplně nerozsype, ale pan Birke jen pochopil, že by šel do prohrané bitvy. A protože se nakonec hledají viníci, tak by se mohlo stát, že by mohli říct, že sociální demokracie ztratila hlasy, protože to Birke vedl špatně.

Podle dosavadních vyjádření politologů není zrovna jasné, zda Sobotka udělal dobrý krok. „Je to výborné rozhodnutí, které přichází strašně pozdě,“ zhodnotil naopak situaci komentátor Bohumil Pečinka. K jakému názoru byste se přiklonil?

Samozřejmě, že to vše přichází pozdě. Jak už jsem zdůraznil, nikomu se nechce ze Strakovky, nechce se z bavoráka. Je to prostě pro mnoho lidí zvyk; a teď vstupují do prázdna a bude to pro ně ztráta. Naštěstí teď vstoupí do podniků a uskupení, kterým během své politické činnosti v poctivých výběrových řízeních pomohli. A teď jim to oni oplatí. Ale bude jim chybět moc. Nezapomeňte, že byli zvyklí vládnout, a o to teď přijdou. Stejně jako Pečinka bych zdůraznil: POZDĚ!

„Skvělý začátek, měl skoro všechno, a nemá nic“ uvedl exministr Vlastimil Tlustý k odchodu premiéra z pozice předsedy ČSSD. A budoucnost sociální demokracie? „Velký ústup!“ tvrdí. Uhodil tady hřebíček na hlavičku?

Ano. Je to přesně o té politické slepotě. Ono se říká, že koho chtějí bohové zničit, toho raní slepotou. K tomu bych měl příměr. Theresa Mayová v Británii měla také vyhráno, ale bylo jí to málo. Chtěla víc, no tak teď ztratila skoro všechno. Úplně stejný obrázek se teď děje u nás.

Který ze šéfů ČSSD podle vás byl nejlepším? Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek, či Sobotka? Kdo se podle vás zapsal výrazně do historie ČSSD?

Bez diskusí byl nejlepší Zeman. Špidla byl velmi dobrej, byl to ale vizionář a byl trochu mimo. Musím však na jeho obranu říct, že nejvíc komunikoval s akademickou obcí a měl dobré úmysly to řídit dobře. Standa Gross? Co říct? On se namočil, ale nevíme, do jaké míry. Paroubek byl taky dobrý. Všichni – mimo Miloše Zemana – ale udělali nějakou chybu, která jim zlomila vaz.

Která z politických stran podle vás teď ze všeho bude těžit? Budou to třeba lidovci?

Lidovci? Tak to nevím. Myslím, že několik jejich prohlášení je zbaví mnoha voličů. Určitě ale posílí Babiš a jeho hnutí ANO. Babiše může poškodit jedině primátorka „Lietačka“. Naopak jeho volba ministra obrany, když si vybral Stropnického, byla vynikající. Ale volba Lietačky byl těžký úlet. V Praze tak Babiš bude tratit, měl by se vzpamatovat. Posílí Okamura a Piráti. Je mi líto Robejška, s jehož názory se plně ztotožňuji. Jejich mediální práce je ale zoufalá.

Čtěte: www.ringo-cech.cz"TYDRZHUBUCECHU"

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…