Chystá se revoluce ve vašich peněženkách. Úplně vás svléknou, varuje podnikatel

05.09.2014 17:22

ROZHOVOR Podnikatel Evžen Korec varuje před důsledky bezhotovostních peněz, které si málokdo uvědomuje. Budete prý totálně pod kontrolou a když přijde blackout...

Chystá se revoluce ve vašich peněženkách. Úplně vás svléknou, varuje podnikatel
Foto: archiv EK
Popisek: Evžen Korec

V médiích jste se vyjádřil poměrně zdrženlivě k přechodu na takzvanou bezhotovostní ekonomiku, tedy k úplné eliminaci hotovosti, kterou už některé vlády plánují. Proč?

Celkem nenápadně totiž připravují obrovskou revoluci v našich peněženkách. Objevují se zprávy, že mince a papírové peníze během několika let vymizí v Norsku, že v Izraeli zasedá speciální výbor, který mimochodem řídí šéf premiérova kabinetu, jenž se zaobírá plánem vedoucím k úplné eliminaci hotovostních transakcí v zemi atd. Bohužel se k těmto revolučním krokům nevede veřejná debata. Veřejnost, zdá se, v řadě případů bere zmíněné informace tak, jak jsou jí servírovány. Jako další milník v nezadržitelném pokroku lidstva. Přitom může jít o hodně nebezpečný vývoj. S nedozírnými důsledky.

Proč? Nepřeháníte?

Vůbec ne. Pokud se skoncuje s hotovostní ekonomikou, bude to poprvé v dějinách lidstva, kdy nebude možné provést obchodní transakci tak, aby o ní věděly pouze zúčastněné strany. Záznam o ní vždy bude mít k dispozici nějaká třetí strana. Tak tomu nikdy v historii nebylo – ať už se platilo oblázky, plátnem, dobytkem, zlatem, stříbrem, groši, tolary, bankovkami, korunami či eury ve fyzické podobě, vždy bylo možno transakci provést bez povědomí „třetí osoby“. Nyní to možné nebude.  

Vidíte tedy problém právě v tom, že o každé transakci už vždy bude vědět nějaká třetí strana?

Ano, zejména v tom. Platbou za jakékoli zboží totiž každý člověk vysílá signál o tom, jaké jsou jeho preference, o tom, jak majetný zhruba je, o tom, jaké jsou jeho libůstky, posedlosti i závislosti, či třeba o tom, jakou nemocí trpí. To jsou snadno zneužitelné informace.

Ale řada lidí už dnes tyto informace ochotně poskytuje, když používá sociální sítě, platební karty nebo prostě jen webový vyhledávač.

To ano, ale informace takto získané třetí stranou jsou stále poměrně hrubé. Alespoň v porovnání s tím, jaké informace získá třetí strana v bezhotovostní ekonomice. Bude totiž mít informace nejen o tom, co vás zaujalo na internetu, ale přímo o tom, co vás zaujalo natolik, že jste za to byli ochotni zaplatit! A tahle informace nebude kusá, ale kompletní – třetí strana bude znát celý váš pomyslný nákupní košík od kolébky až do hrobu.

Obhájci přechodu na úplnou bezhotovostní směnu ale uvádějí, že to bude celkově výhodné pro celou ekonomiku, že jí to může dodat pozitivní impuls, neboť se transakce zrychlí, zjednoduší a zhospodární.

Bezhotovostní směna bude výhodná zejména pro ty, kdo za přechod na ni nyní tak lobbují. Jde o finanční instituce, často ty obří nadnárodní. Třeba za studií, která informuje o úplném ústupu Norska od hotovosti během pár let, stojí asociace Finans Norge, která sdružuje kolem 200 tamních finančních institucí. Přechod na bezhotovostní směnu pochopitelně uvítají provozovatelé globálních platebních systémů, vydavatelé platebních karet či zprostředkovatelé takzvaných bezkontaktních plateb. Tyhle společnosti a korporace představují právě onu „třetí stranu“. Stranu, o níž vy nevíte nic, zato ona o vás všechno.

Buďte konkrétnější.

Ta třetí strana bude vědět třeba to, který sex shop navštěvujete. Nebo zda máte milenku. Analyzovat lze totiž nejen nákupní data samotná, ale i významnější změny v nákupním chování, které mohou ukázat třeba právě na to, že systematicky „zahýbáte“. Navíc, v případě vyhledávačů nebo sociálních sítí máme ještě stále možnost je nepoužívat. K používání bezhotovostních platebních prostředků budeme donuceni – zákonem. Nebude úniku.

I řadoví občané, běžní spotřebitelé, ale zatím na nové platební systémy přecházejí celkem plynule, bez nějakých „přesvědčovacích kampaní“.

Jistě. Je to pro ně totiž pohodlnější. A na první pohled jistější. Když vám zloděj ukradne platební kartu, není nic nutně ztraceno, prostě ji zablokujete. Když vám ukradne hotovost, s těmi penězi se musíte nadobro rozloučit. Pochopitelně ani stávající kriminální živly nejrůznějších „žánrů“ přechod na bezhotovostní směnu vítat nebudou. Přes tyto viditelné výhody bychom měli vzít v úvahu i nevýhody, ba nebezpečí, která v plně bezhotovostním světě ve skrytu číhají. Možná vymýtíme drobné překupníčky, omezíme černý trh, na druhou stranu však v bezhotovostním světě může vzniknout nová forma kriminality. Kriminality spočívající v kupčení s citlivými osobními daty. S daty, která jsme doposud v celé šíři znali jen my sami. Tahle kriminalita nás zkrátka obnaží. V očích těch, které ani neznáme.

Nemalujete tak trochu čerta na zeď?

Uvažme, že i když k žádnému kupčení nedojde, obnaženi budeme tak jako tak. Ony korporace, ony třetí strany, budou těmi, jež nás úplně svléknou. Svléknou nás a ještě z toho budou nesmírně profitovat. To proto, že takto svléknou další tisíce, ba miliony lidí. Levně získají cenné informace. Levně poznají naši duši, to nejniternější, co máme.

Co tedy navrhujete?

Jsem pro zachování možnosti volby. Ponechejme hotovost. Kdo bude chtít, třeba z důvodu pohodlí, přejít zcela na bezhotovostní směnu, ať tu možnost má. Ale neupírejme zároveň možnost platit hotově. A nejen z důvodu ochrany soukromí, ale z ryze praktických důvodů. Když udeří rozsáhlý blackout, výpadek elektrické energie, s platební kartou nekoupíme ani rohlík…

RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956) Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní slibně rozjeté kariéry vědce zběhl k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Obdivovatel Henryho Forda a jeho přístup k hodnotám v podnikání. Má manželku, syna a soukromou zoo. Velký milovník zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…