EU není vojenskou aliancí, tou je NATO. Mach ke krizi na Ukrajině i eurovolbám

14.05.2014 17:11

ROZHOVOR V pondělí opanovali dolní centrum Liberce Svobodní. Ve dvou stáncích rozdávali své letáčky a oslovovali Liberečany v rámci kampaně k evropským volbám. Byl mezi nimi i předseda Strany svobodných občanů Petr Mach, který poskytl ParlamentnímListům.cz rozhovor.

EU není vojenskou aliancí, tou je NATO. Mach ke krizi na Ukrajině i eurovolbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Česká republika je deset let v Evropské unii. Jaké jsou klady a zápory našeho členství?

Kladem je určitě volný obchod a cestování. Záporem je přebujelá byrokracie, to, že nám diktují všelijaké zákazy, jak máme nazývat pomazánkové máslo nebo marmeládu, zakážou žárovky. Tomu říkáme euronesmysly. Podle našeho soudu ale můžeme mít ty klady i bez Evropské unie. Mít volný obchod i volné cestování, i bez toho balastu k tomu. Naším cílem v Evropském parlamentu je zajistit, aby se euro zavádělo na principu dobrovolnosti. Když ho nějaká země nechce, aby ho mít nemusela. A když nějaké zemi přestane vyhovovat, aby z toho mohla vycouvat. Chceme v Evropské unii bránit té záplavě nesmyslů, co každý evidentně vidí, že je nesmysl. Proč by se nemohly prodávat žárovky. Vždyť se stejně prodávají, jen se nazývají tepelná koule a všichni si dělají z Evropské unie legraci. U pomazánkového másla se napíše tradiční pomazánkové a každý ví, že jde o pomazánkové máslo. Chceme tedy, aby zůstalo to dobré, což je volné cestování a obchod.

Vaším velkým tématem je euro, jste proti jeho zavedení v České republice. Proč?

Jsme proti a víme zaroveň, že Česká republika musí vyjednat výjimku, která bude vepsaná do smlouvy. Protože když ji mít nebudeme, Evropská unie může euro u nás zavést a nemusí se nás vůbec ptát.

Taková základní otázka – vy jste pro vystoupení z Evropské unie?

Kdyby byla ta možnost, refererendum, hlasoval bych pro vystoupení. Aby Česká republika zůstala zapojená do volného obchodu, volného cestování, ale abychom nemuseli platit příspěvky do Bruselu, žádat o dotace, aby nám nediktovali DPH na plenky. Určitě bych byl pro vystoupení. Ale to teď není téma pro tyto volby. O tom Evropský parlament nerozhoduje. To si každá členská země rozhoduje sama.

V některých předvolebních průzkumech k evropským volbám se Svobodní objevují okolo pěti procent, takže máte poprvé šanci ji překročit. Téma ohledně eura máte podobné s ODS. Myslíte si, že přetáhnete ke své straně právě část bývalých voličů ODS?

Spíš ODS vykrádá náš program. Neříkám to ve zlém. Kdyby všechny strany vykrádaly náš program, budu nejšťastnější člověk na světě. U ODS to volání vládě, aby zavedla výjimku k zavedení eura, mně zní poněkud pokrytecky. Vždyť ODS ve vládě byla a tu příležitost měla. A nevyužila ji. Mohla vyjednat tuto výjimku třeba když se schvalovala Lisabonská smlouva. Topolánek ji podepsal a nic za to nevyjednal. ODS má máslo na hlavě, já to panu Zahradilovi moc nevěřím. Ale jsem rád, že to mají v programu.

Dramatická situace se vyvíjí na Ukrajině, hrozí její konflikt s Ruskem. Není tohle argument pro to, abychom v této napjaté době byli jako malá země součástí Evropské unie?

Z hlediska bezpečnosti je důležité, abychom byli součástí nějaké aliance. Evropská unie ale není vojenskou aliancí, tou je NATO. Můžeme mít pochybnosti, nakolik by státy NATO byly ochotny pomoci Estonsku, nebo České republice či Slovensku v případě, že by se něco dělo. Ale jinou alianci tady nemáme. S Evropskou unií to ale nesouvisí. Spíše vidím roli Evropské unie v tomto jako negativní. Že dávala Ukrajincům plané naděje a národ rozdělila slibovaným partnerstvím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…