Europoslankyně Konečná: Kdyby novinář a Babiš měli důkazy proti Chovancovi, už by se objevil článek

07.05.2017 22:24

ROZHOVOR „Myslím, že si to prezident měl odpustit. I když mohu chápat prezidentovu naštvanost, že premiér postupoval při sjednávání chaoticky, zesměšňování premiéra poškozuje důstojnost prezidentského úřadu,“ říká ke čtvrtečnímu střetu na Pražském hradu poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná (KSČM). Ideálním východiskem z vládní krize by podle ní byly předčasné volby.

Europoslankyně Konečná: Kdyby novinář a Babiš měli důkazy proti Chovancovi, už by se objevil článek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Co říkáte tomu, že v pátek dopoledne premiér Bohuslav Sobotka opět změnil své rozhodnutí a po jednání užšího vedení ČSSD prohlásil, že žádnou demisi podávat nebude?
 
Jen kroutím hlavou...premiér by neměl vytvářet zmatek.
 
Nemůže být na konci celého martyria přece jen vypovězení koaliční smlouvy ze strany hnutí ANO, či ze strany jiného koaličního partnera, a tedy i pád vlády? Musíme vzít přece v potaz, že Babiš dal opakovaně na vědomí, že se vesla resortu financí jen tak nepustí....
 
Přijde mi to jako logické, že ANO vypoví koaliční smlouvu, když bude Andrej Babiš odvolán. K pádu vlády to ovšem nestačí, k tomu musí Poslanecká sněmovna vyslovit vládě nedůvěru. Pak se bude sestavovat nová vláda, která jen těžko získá důvěru atd. Myslím, že by Poslanecká sněmovna neměla prodlužovat tuhle agonii a co nejdříve se rozpustit, aby mohli být předčasné volby.
 
Ale možná nás ANO2011 překvapí a místo Babiše, který se stejně věnuje už teď volební kampani, nominuje někoho jiného.
 
Jak posuzujete čtvrteční přijetí premiéra Sobotky na Pražském hradě? Kdekdo to komentoval slovy, že si Miloš Zeman mohl takovéto chování k premiérovi odpustit. Jenže nasnadě je otázka, zda si o takovou facku Sobotka neříkal vzhledem k tomu, že během pár dnů změnil několikrát zásadní prohlášení...
 
Myslím, že si to prezident měl odpustit. I když mohu chápat prezidentovu naštvanost, že premiér postupoval při sjednávání chaoticky, zesměšňování premiéra poškozuje důstojnost prezidentského úřadu.
 
Mnohého pozorovatele také napadá, že Sobotka asi nemá dobré poradce, anebo že v případě podání - nepodání demise jen střílel od boku. Neměl přece jen celou věc domyslet a konzultovat s kolegy, když se ví, že kolem Ústavy existuje mnoho právních výkladů?
 
Tohle není o poradcích. Premiérovi chybí základní schopnost vést a rozhodovat. V kritických situacích neví, co má dělat a mění rozhodnutí několikrát.
 
 
Druhá věc je nahrávka, o níž se momentálně všichni baví. Nepřipadá vám podivné, když všichni jen hovoří o tom, jak Babiš ovlivňuje média, aniž by se kdokoliv blíže zabýval obsahem nahrávky? Vždyť se tam kromě jiného objevuje podezření z protiprávního chování ministra vnitra Milana Chovance...
 
Odposlechy jsou vždycky problematická věc. Vadí mi, že jsme odposlechy profízlovaná země. Myslím, že kdyby novinář a Andrej Babiš měli opravdu důkazy na protiprávní jednání Milana Chovance, už by se v MF Dnes objevil článek. Takto je to jen tlachání na schůzce.
 
Kolem nahrávek chtějí poslanci vyvolat mimořádnou schůzi. Zdá se vám to vhodné?
 
Ano, považuji to za vhodné. Na té nahrávce jsou pro mě důležité dvě informace. Jednak potvrzuje, co všichni dlouho tušíme, že Andrej Babiš ovlivňuje média ve svém vlastnictví. Vlastně by na tom nebylo nic špatného, pokud by jeho média přiznala v podtitulu, že jsou stranickými médii hnutí ANO2011. Ovšem jeho média stejně jako Andrej Babiš v této věci lhali, manipulovali veřejností. A za druhé, že někdo cíleně shromažďuje kompromitující materiály na politiky, aby je mediálně využil k politické likvidaci. Pokud existují indicie či důkazy o nekalé protiprávní činnosti, mají být předány policii a ne s nimi hrát mediální hry.
 
Jak celou anabázi kolem Sobotkovy demise vnímají média v zahraničí? Hovoří se třeba v Bruselu o tom, co se u nás stalo?
 
Chaos, který vyvolali naši nejvyšší státní představitelé, nám v zahraničí nedělá dobrou vizitku.
 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…