Eva Jurinová se vrací

08.04.2014 4:44

ROZHOVOR Ve šlépějích bývalých novinářských kolegů Vladimíra Mlynáře, Jany Bobošíkové, Radka Johna, Martina Komárka a řady dalších, kteří opustili psaní a moderování a vrhli se sami do víru vysoké politiky, chce jít i známá televizní moderátorka a bývalá dlouholetá mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Eva Jurinová. Je dvojkou na kandidátce strany Republika do evropských voleb. Důvody, které ji přivedly do politiky a právě do této partaje, vysvětlila stále velmi šarmantní žena v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Eva Jurinová se vrací
Foto: archiv
Popisek: Eva Jurinová

Co vás vedlo k tomu, že jste se jako známá a úspěšná moderátorka rozhodla přejít na druhou stranu - do politiky?

Shrnula jsem si to sama pro sebe do „patera“:

Protože je mi šedesát, mohu tedy všechno a nemusím nic.

Protože mě oslovila sympatická parta lidí, kterým věřím, protože zbaveni všech iluzí přicházejí náležitě poučeni z minulé politiky.

Protože chtějí dořešit to, co tenkrát mysleli dobře, a mě těší být u toho, když něco nového v politice vzniká. Minimálně je to další dobrá zkušenost. Program se mi líbí, protože není populistický.

Protože preferuji principy slušnosti, z nichž se už bohužel stala fráze a zajímá mě, zda-li se dají uplatnit i v české politice v zájmu slušných lidí, kteří chtějí v této zemi žít a třeba programu Republiky uvěří.

Protože už mám čas i trpělivost si osahat, jak dalece je možné dělat politiku bez otřelých frází a protřelé honby za kariérou a penězi.

V klidu jsem jen vyměnila obrazovku televizní za obrazovku politickou. Myslím, že obě tyto scény u nás potřebují kultivovat a že ženský element může leccos pozitivně ovlivnit. Nesnáším, když se po volbách najednou zájem občanů vymění za partikulární zájmy a handly stranických sekretariátů a volič je jim ukradený. Vzpomenou si zase až před dalšími volbami. I to je jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla. Mít možnost něco říct nahlas a veřejně, protože demokratická politika se má odvíjet především od přání a potřeb člověka. Jinak je zbytečná a může tady vládnout třeba osvícený monarcha.

Proč jste si vybrala zrovna začínající stranu Republika, čím se liší od už existujících stran?

Já vidím Republiku jako stranu, která nabízí to, co jiné strany obcházejí. Je to nepopulistický program, jsou to osobnosti zkušené a poučené z vlastních chyb, stejně jako lidé, kteří ve svém oboru něco dokázali, s politikou však neměli dosud nic společného. A zejména je to fakt, že Republika je na rozdíl od jiných stran, které organizovaně vznikají shora, někdy i přímo v Parlamentu či z popudu jediného muže, stranou, která vzniká odspodu. Jde cestou postupného růstu od komunální úrovně. Neslibuje ani fungující stát, ani to, že bude líp. Je to hodnotová strana, která odmítá současné dělení na pravici a levici, protože to dělení v naší zemi stejně nikdy nefungovalo.

Jste druhá na kandidátce do Evropského parlamentu. Čeho byste v případě úspěchu chtěla v Bruselu dosáhnout?

Naší prioritou je dát práci europoslance skutečný obsah a konečně začít důsledně hájit zájmy a dobré jméno České republiky a nehrbit se před každým zdviženým prstem v EU. Osobně mám velký problém s tím, jak servilně se chová současný premiér Sobotka. Místo toho, aby se rázně postavil za český stát a jeho štědrý sociální systém, hluboce se omluví za diskriminaci Romů u nás. Jenomže se podívejte kolem sebe. Kdo je dnes ve skutečnosti diskriminován? Odmítáme pokryteckou politiku pozitivní diskriminace, která vede k sociálnímu napětí a prohlubování nerovnosti mezi občany a stává se nepříjemnou zátěží pro veřejné rozpočty. Říkáme také STOP turistice sociálních dávek, dovozu odpadu do ČR, pod čímž rozumíme i nekvalitní zboží z Číny. Klademe si také za cíl bojovat o stejnou kvalitu potravin v celé EU, větší potravinovou soběstačnost naší země a zlepšit ochranu našich národních kulturních skvostů lepším čerpáním evropských peněz. Neméně důležitými tématy, která Republika od začátku přináší, je zrušení střídání časů, posílení role národních parlamentů v politickém dialogu s Evropskou komisí či sjednocení trestního práva a postihů za závažné trestné činy. Témat je samozřejmě více, ale raději už jen odkážu na náš program. Důležitá je i snaha komunikovat s ostatními českými stranami v EP, aby se dohodly v zájmu České republiky. Myslím, že dnes se to moc nedaří.



Věříte, že je na politické scéně prostor pro další stranu a že stejně jako uspěla ve sněmovních volbách nově ustavená hnutí ANO a ÚSVIT, podaří se uspět i Republice?

Nepochybně ano. Veřejné dění i politickou scénu sleduji dlouhodobě, a tak jsem přesvědčena, že v budoucnu má Republika reálnou šanci uspět. Své místo na politické scéně jistě má. Je hodnotovou stranou, která si klade za cíl být první skutečnou stranou pravicovou. Jak už jsem říkala, její program není populistický. Politiku Republiky určuje pět základních hodnot, které definují základní životní potřeby každého občana. Těmito hodnotami je právo, práce, rodina, pořádek a zdraví. Jednoduše řečeno, má lidem co nabídnout, zejména v konkurenci projektů na jedno použití, jakým je Úsvit, či mediálních stran oligarchů, jako je ANO.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec


Jaký máte názor na politické subjekty, v jejichž čele stojí Andrej Babiš a Tomio Okamura?

Působení pana Babiše na postu nejmocnějšího muže státu se mi nelíbí z toho důvodu, že u něj vidím největší střet zájmů v novodobé historii. Velmi mne zneklidňuje jeho ovládání médií, rozhodně považuji za alarmující prorůstání koncernu Agrofert do státní a veřejné správy. Pan Babiš má dostatek prostředků k tomu, aby mohl být skutečně nezávislý a něco pro tuto zemi udělat. Bohužel, jeho dosavadní kroky vypovídají pouze o tom, že chce pro sebe více moci a vlivu. Historie pro to má výstižný obrat – upevnění moci.

Pokud jde o pana Okamuru, je to člověk, který říká to, co chtějí lidé slyšet. Dnes už vím, že hnutí Úsvit vzniklo s jasným cílem jako projekt na jedno použití. Bohužel lidé, jako je Tomio Okamura, dávají lidem falešnou naději, že se něco změní k lepšímu. Myslím, že brzy se o tom dočteme mnohem víc.



Co si myslíte o současné politice a vládní koalici, která je zmítána spory a rostoucím napětím mezi dvěma koaličními partnery ANO a ČSSD?

Není to nic překvapivého. Od počátku bylo jasné, že ANO a ČSSD nemohou spolu žít v míru. To se jednoduše vylučuje. Bylo jen otázkou času, než vyplavou na povrch první neshody. Současný premiér Bohuslav Sobotka do toho šel s vědomím, že nikdy nebude tím, kdo rozhoduje. Velmi to připomíná soužití bývalého premiéra Petra Nečase s Miroslavem Kalouskem. Pan Sobotka je fakticky rukojmím pánů Babiše a Bělobrádka, kteří, když se špatně vyspí, mohou Sobotkovu vládu poslat do propadliště dějin. Pan Sobotka velmi dobře ví, že toto je jeho konečná. Výš už být nemůže. Proto vždy nakonec udělá to, co si bude Babiš přát. A ten samozřejmě bude chtít udělat pár pěkných věcí, které mu získají větší popularitu. Až přijde vhodný čas, současnou vládu položí s nadějí, že on sám bude premiérem. A pak máme problém. Nevím kdy, ale jistě to skončí opět předčasnými volbami.



Když jste se dala na politiku, znamená to, že jste už pověsila moderování a mediální konzultace na hřebík?

Neznamená. Ve všech dosavadních aktivitách budu pokračovat, není důvod s nimi skončit, politickou zkušenost tu naopak vnímám jako přidanou hodnotu. Jak na vysokých školách, manažerských institutech MBA i u soukromých mediálních tréninků. Bude ale jistě záležet na tom, zda mě nezdolá nedostatek času. To se uvidí.

Co si myslíte o dnešních médiích? Jak se vám líbí vysílání televize Nova, jejíž výraznou tváří jste několik let byla? Co říkáte zpravodajství, například receptům z dílny moderátora Ládi Hrušky?

Už to není to, co bývalo za mých časů. Vyvíjí se s dobou. Pro někoho bohužel, pro jiného naštěstí. Recepty sice se zpravodajstvím nesouvisejí, ale v této podobě jsou pro relaci příjemným osvěžením. Jsou-li poživatelné, nemohu posoudit. U nás vaří manžel a určitě ne podle Ládi Hrušky.

Nedávno jste se neúspěšně zúčastnila výběru členů do Rady České televize. Překvapilo vás, jak výběr a volba probíhaly, že poslanci nedokázali doplnit všechny členy do Rady České televize?

Nepřekvapilo. Zkrátka, bez dokonalé stranické podpory to nejde. Nominoval mě Svaz tělesně postižených, s jejichž představiteli často mluvím o tom, zda naplňuje ČT poslání veřejné služby, zda-li se tomu tak dá vůbec říkat. Něco „ve vzduchu“ jsem čekala. Jen jsem si to chtěla osahat na vlastní kůži, byť je Rada ČT na všechny její neduhy malý pán. Má velmi omezené pravomoci, ale i tak by stálo za to poznat, jak vlastně funguje, zda není třeba úplně zbytečná...

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…