FOTO Českého prezidenta přijali ve Washingtonu. A to se mu dříve smáli...

27.07.2017 21:16

ROZHOVOR Pamatujete si ještě na Liberland, stát na malém území mezi Srbskem a Chorvatskem, který před dvěma lety založil Čech a prezident tohoto státu Vít Jedlička? Mnozí se mu smáli, že to nemyslí vážně. Teď ovšem Jedličku s delegací přímo v budově amerického Senátu ve Washingtonu přijal republikánský senátor Ted Cruz, někdejší Trumpův soupeř z prezidentských voleb.

FOTO Českého prezidenta přijali ve Washingtonu. A to se mu dříve smáli...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Liberlandu Vít Jedlička se sklenicí piva Liberbeer

V budově amerického Senátu vás přijal Ted Cruz, republikánský senátor a někdejší Trumpův soupeř z prezidentských primárek. Na základě čeho se schůzka konala?

V USA jsme na pozvání největší nadstranicke politické organizace ALEC, která sdružuje kongresmany a senátory z celých USA. Naše zastupitelská kancelář ve Washingtonu připravila maraton setkání s politickými vůdci v Kongresu, tedy v Senátu i ve Sněmovně reprezentantů. Celkově máme podporu již více než patnácti členů Kongresu včetně Senátu.

O čem jste s Cruzem mluvili? A případně, jak se staví k Liberlandu?

Senátor Cruz a jeho kancelář sleduji vývoj v Liberlandu od začátku. Počítáme s jejich podporou. Mezi senátory máme nejenom podporovatele, ale i přátele. V úterý nás demokratický senátor Paul Strauss pozval na večeři. Seznámili jsme se s ním u příležitosti podání přihlášky do mezinárodní organizace UNPO ve Skotsku minulý měsíc.

Ve Spojených státech jste byl delší dobu, oficiální média Liberlandu zdůrazňují hlavě váš projev na konferenci ALEC. Můžete českému publiku přiblížit, co je to vlastně za akci?

ALEC je největší organizace sdružující kongresmany a senátory napříč USA. Můj projev následoval minutový potlesk ve stoje, což bylo velmi povzbující. Hned po projevu mě řada politiků pozvala na návštěvu do svých států. Na oplátku budeme v Liberlandu hostit například senátní komisi z Utahu.

Kromě ALEC byla klíčová největší libertariánská konference FreedomFest, kde jsme dostali hodinový prostor na prezentaci. A setkání podporovatelů v San Franciscu i v New Yorku, kde chystáme naši návštěvu do OSN a galavečer.

Jaký posun jste ve věci Liberlandu a jeho právní existenci za poslední dobu zaznamenal? Jaký význam v tom hraje tato vaše americká cesta?

Situace na místě a vztahy s chorvatskou pohraničí policií se dlouhodobě lepší. V současné době je možné v Liberlandu trvale žít na hausbótech. K dispozici je pětikilowattová solární elektrárna, rychlý internet, pitná voda. Turistická sezona začíná naplno příští týden. Očekávame i několik skupin turistů z České republiky. Někteří přijíždějí i na delší dobu, aby si v Liberlandu odpočali a jiní aby pracovali. Americká cesta je dlouho plánovaná událost, která výrazně pomohla na cestě k uznání Liberlandu americkou administrativou a přilákala do Liberlandu novou vlnu investorů ze Silicon Valley.

Co je Liberland?

Někdejší český politik a ekonom Vít Jedlička založil Svobodnou republiku Liberland 13. dubna 2015 na území o rozloze přibližně sedm kilometrů čtverečních na břehu Dunaje mezi Srbskem a Chorvatskem. K území se kvůli sporům ani jeden ze zmíněných států nehlásil. Zpráva o vyhlášení nového státu, založeného na libertariánských principech minimálního státního aparátu a dobrovolných daních, se během několika hodin rozšířila do všechn světových médií. Na základě toho se Jedličkovi, tehdy už prezidentovi Liberlandu, začaly hlásit stovky tisíc zájemců o občanství z celého světa (psali jsme ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…