Fanatici v Bruselu teď vážně říkají: Musíme Brity potrestat, i když na to doplatíme, líčí europoslanec. Rozumné reformy dnes už od EU nikdo ani nečeká

01.07.2016 7:25

ROZHOVOR Fanatičtí zastánci myšlenky EU chtějí Brity potrestat. Nigel Farage nelhal a částku 350 milionů v kampani nepoužíval. Také tyto aspekty Brexitu vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz europoslanec Petr Mach (Svobodní). Ujistil, že konzervativci mají jasnou „vizi opět samostatné Velké Británie“ a také u nás budou Svobodní usilovat o Czexit. „Tipuji, že další exit z EU bude Nizozemí a Francie. A není to genialitou euroskeptiků, že rostou, ale příšernou politikou Evropské unie.“

Fanatici v Bruselu teď vážně říkají: Musíme Brity potrestat, i když na to doplatíme, líčí europoslanec. Rozumné reformy dnes už od EU nikdo ani nečeká
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu

Svobodní vyzývají premiéra Sobotku, aby při jednání o odchodu Velké Británie z EU podpořil bezproblémové vztahy s Británií a ani náznakem nepodpořil žádné sankce. „Není sebemenší důvod trestat Brity za to, že nechtějí už být v EU. V Evropském parlamentu vždy podpořím volný obchod a volné cestování mezi Evropskou unií a Velkou Británií,“ uvedl jste v tiskovém prohlášení. Jak se projevuje v Evropském parlamentu snaha potrestat Británii za Brexit? A je možné, že by byl volný obchod a cestování ohroženy?

Británie nechce zavádět cla na naše zboží, my nechceme zavádět cla na britské zboží. Z toho plyne, že by neměl být problém domluvit se, že volný obchod bude pokračovat i po odchodu Británie z Unie. Ale od fanatických zastánců myšlenky EU, kterých je bohužel v Evropském parlamentu mnoho, slýchám, že je třeba Brity prostě potrestat. To, že na to doplatíme všichni, je jim jedno. Čekají nás určitě dva roky dohadování.

V současné době se hledá viník Brexitu a řada politiků ukazuje na předsedy evropských struktur, například na Jeana-Clauda Junckera. Také si myslíte, že by měli někteří odejít? Můžete být konkrétní?

Juncker je spíš jen loutka kancléřky Merkelové. Spolu jsou oba hlavními viníky migrační krize a zoufalé myšlenky migračních kvót, která nepochybně přispěla k rozhodnutí Britů z této Unie odejít. V Evropském parlamentu jsem tento týden podpořil výzvu, aby Juncker odstoupil, ale byli jsme opět přehlasováni a Juncker nejenže zůstává, on ještě navrhuje další utažení evropské integrace. Je mimo a všude v EU díky němu a Merkelové budou euroskeptici dál posilovat.

Bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Zastánci Brexitu nebo euroskeptici roky lidi oblbovali bez toho, aby předložili slušnou a solidní analýzu.“ Tvrdí také, že teď jsou konzervativci v Británii „zalezlí“ a nevědí, co si počít. Jak situaci vidíte vy?

Britští euroskeptici se připravovali velmi poctivě a intenzivně. Četl jsem mnoho britských studií a knih, které popisují vizi opět samostatné Velké Británie. To, že jsou nyní vítězové zaskočeni, je jen propaganda. I my v České republice jsme připraveni. Připomenout mohu svoji knihu Jak vystoupit z EU a další publikace, které Svobodní vydali. Vládní Konzervativní strana ve Velké Británii si musí ujasnit, kdo bude po Cameronovi premiérem a kdo s EU povede vyjednávání o ukončení členství. Předpokládám, že přes léto se zklidní emoce a na podzim se naplno rozjede vyjednávání, na jehož konci nepochybně bude nezávislá Velká Británie, která se pak stane vzorem pro další státy.

Nigel Farage se v Evropském parlamentu vyjádřil ve smyslu, že Británie představuje „maják naděje pro demokraty na celém evropském kontinentu…“

Británie opravdu bude sloužit všem dalším zemím včetně České republiky jako vzor, když je první. Dosud jsme mohli jako na vzor poukazovat tak akorát na Švýcarsko.

Jenže objevila se také informace, že Nigel Farage lhal voličům, když v předvolební kampani sliboval, že 350 milionů liber převede každý týden do zdravotnictví. Jak to bylo? A můžeme tedy tomu „majáku naděje pro demokraty“ věřit?

Farage nijak nelhal. V kampani zastánců Brexitu se objevil slogan o 350 milionech liber, které po vystoupení z EU můžou jít na zdravotnictví, ale nebyl to slogan Farageův. Jestli ale opravdu půjdou na zdravotnictví, o tom si budou muset rozhodnout britští voliči v dalších volbách. Třeba půjdou na zemědělství nebo někdo bude chtít o ty peníze snížit daně. Faktem ale je, že těch 350 milionů liber týdně Britové do EU posílají, i když půlka se jim vrací zpátky, z toho 80 milionů jsou dotace zemědělcům. Brity teprve čeká debata, na co ušetřené peníze použijí. Farage částku 350 milionů v kampani nepoužíval a kritizoval jiné politiky, kteří toto zjednodušení, že by vše mohlo jít na zdravotnictví, používali. To je ale dost nepodstatný detail. Myslím, že každý volič chápal, že je to jen příklad, přirovnání a že peníze, které nebudou posílat do Bruselu, budou moci použít sami podle vlastního rozhodnutí.

Svobodní vyzývají k Czexitu. Jak rychle bychom podle vás měli EU opustit? A proč bychom měli odcházet, když teď vidíme, že v Británii je spousta lidí v šoku, protože padají finanční trhy, klesá libra a podobně…

Kdyby se u nás referendum konalo nyní, hlasoval bych pro Czexit a radoval bych se, kdyby se to povedlo. Možná by se první den otřásly trhy a klesla by koruna. Ale už by nám nikdo nemohl nařizovat kvóty na migranty, na dovoz banánů, na výrobu cukru, na biopaliva ani kvóty na solární elektřinu. Přitom bychom mohli dál volně obchodovat a cestovat, uvidíte, že to tak dopadne i s Británií.

Brexit je těžká rána evropské integraci, otázkou je, zda nebude smrtelná. Velmi skepticky se k budoucnosti soudržnosti EU vyjádřil politolog Alexander Tomský ve svém posledním komentáři pro idnes.cz: „Doufejme, že bude pomalu chátrat a rozpadne se mírumilovně jako kdysi Sovětský svaz a nahradí ji nějaké minimalistické, pragmatické a vzájemně si konkurující společenství evropského trhu. Británii možná čeká lepší budoucnost než sklerotickou Evropu.“ Do jaké míry hrozí Evropské unii rozpad? Nebo se naopak semkne pevné jádro, komisaři přijmou reformy a trend „více Evropy, více integrace“ nakonec zvítězí?

Teď budeme svědky snahy Německa a Francie utužit pevné jádro, vytvořit vlastní evropskou armádu, pohraniční jednotky, centrální ekonomickou vládu. Nezapomínejme ale, že ve Francii sílí Národní fronta Marine Le Penové a v Německu roste Alternativa pro Německo. Vypadá to, že Merkelovou žádný Brexit nezastaví, budou ji muset zastavit až voliči v Německu.

Zaznívají také názory, že je v podstatě „dobře“, že Británie zvolila odchod, protože nikdy nepřijala skutečně naplno myšlenku integrace. „Proces bude dlouhodobý. Nakonec z toho možná vyjde jiná, ale paradoxně posílená Evropa,“ věří europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Aneb jak řekl stálý předseda Evropské rady Donald Tusk: „Co tě nezabije, to tě posílí?“ Co si myslíte o těchto názorech?

Je to bláhové utěšování. Občané v jednotlivých zemích teď vidí, že odejít se dá. Odchod z EU bude odteď viset ve vzduchu ve všech členských státech. Lidé – a potažmo politici na jednáních v EU – se už nebudou bát více prosazovat zájmy svých zemí. Evropskou unii odchod Británie posílí, jen pokud by došlo k sebereflexi a k uvolnění integrace. A to se asi nestane.

Bez ohledu na Česko už teď jsme svědky volání po referendu o vystoupení z EU, ať už jde o Slovensko, možná budou o vystoupení usilovat i ve Švédsku, Nizozemsku i Rakousku. Francouzský publicista Yves Mamou poukazuje na zcela reálnou možnost, že po Velké Británii by mohla Evropskou unii opustit v blízké budoucnosti také Francie. Zdůrazňuje, že na rozdíl od Británie by Francouzi hlasoval pro „Frexit“ především kvůli migrační krizi. S přihlédnutím k popularitě protievropských či protiimigračních stran jako Front National, UKIP, Praví Finové či Švédští demokraté, bude se měnit politická mapa?

Také tipuji, že další exit z EU bude Nizozemí a Francie. A není to genialitou euroskeptiků, že rostou, ale příšernou politikou Evropské unie. Myslím si, že nejlepší by byla sebereflexe a dohoda lídrů EU, že současný směr je špatný, že rozpouštíme nadbytečné evropské instituce a stačí nám Evropský hospodářský prostor – dohoda o čtyřech svobodách – svobodě pohybu zboží, služeb, kapitálu a občanů.

Takovou dohodou zaniklo Československo a ihned jsme se dokázali domluvit na pokračování volného obchodu a cestování. Bohužel nevěřím, že EU bude takové sebereflexe schopná. Proto nezbývá, než usilovat o Czexit. Rozumné reformy EU bychom se totiž nikdy nedočkali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…