Helena Langšádlová: Ovčáček nemůže znevážit Schwarzenberga. Zeman by nás klidně vyměnil za krtečka

14.03.2016 18:18

ROZHOVOR „Každý politik v celé Evropě by kvůli Čapímu hnízdu odstoupil,“ řekla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Sama se domnívá, že prezident Miloš Zeman by se tak vážnými případy měl zabývat. Reagovala i na slova mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka na tiskové konferenci. Langšádlová věří, že Ovčáček nemůže osobu Karla Schwarzenberga nijak znevážit, ani pozvánkou na Pražský hrad za důchodcovské vstupné.

Helena Langšádlová: Ovčáček nemůže znevážit Schwarzenberga. Zeman by nás klidně vyměnil za krtečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Jak vnímáte prohlášení tiskového mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, že Miloš Zeman se o kauzu Čapí hnízdo nezajímá, protože se zabývá věcmi, které přesahují miliardu korun. Měl by podobné kauzy řešit, nebo je to spíše starost předsedy vlády či koalice?

Je věcí všech, co se na české politické scéně odehrává. Je zvláštní, o co se prezident Miloš Zeman nezajímá, když se mnohokrát zajímal o mnohem méně důležité záležitosti.

Jaké by podle vás měl učinit kroky, pokud by se tím zabýval? Měl by vyzvat k něčemu Andreje Babiše, nebo jak si to představujete?

Úplně stejně tak, jako je to žádáno ve sněmovně. Zde jsou vážná podezření, že místopředseda vlády se dopustil podvodu, a podezření, že lhal. Je zcela namístě dotaz, aby Babiš věc vysvětlil.

Andrej Babiš se o to pokoušel ve víkendovém debatním pořadu televize Prima, kde dostal nezvykle dlouhý prostor. Viděla jste tento pořad?

Neviděla, ale ani mne to nepřekvapuje. Říká se, že je spoluvlastníkem Primy.

Vysvětlil vám někdy, co měl s Čapím hnízdem společného a jak to bylo? 

Nevím, jak na půdě vlády, ale na půdě Poslanecké sněmovny nic nevysvětlil.

Je situace tak závažná, aby Andrej Babiš zvažoval rezignaci?

V tak závažné záležitosti – a v tuto chvíli to vypadá, že učinil podvod v řádu desítek milionů korun – by odstoupil každý politik v celé Evropě.

Proč tak tedy neučiní Andrej Babiš?

Nikde jinde v Evropě není ani místopředseda vlády, který by současně dostával veřejné zakázky, upravoval zákony podle svých potřeb a byl vlastníkem médií. 

Jak hodnotíte nápad Andreje Babiše na předčasné volby kvůli pohodlnějšímu schvalování rozpočtu, o nichž má podle Jiřího Ovčáčka diskutovat s Milošem Zemanem při setkání na Hradě?

Jde o naprosto nesystémový krok a myslím si, že je v rozporu s ústavním systémem.

Hodláte jako TOP 09 takový postup případně napadnout?

Já jsem přesvědčena, že prezident nemůže vypsat předčasné volby.

Proč?

Protože je může vypsat jen podle ústavou daných pravidel a zákona. Tedy v případě, kdy nastane jejich termín jednou za čtyři roky nebo v případě přesně daných podmínek, které má naplnit Poslanecká sněmovna.

Jiří Ovčáček se dnes na tiskové konferenci také zmínil o Karlu Schwarzenbergovi. Vyzval ho k prohlídce Pražského hradu za důchodcovské vstupné, a reagoval tak na nedávné tvrzení čestného předsedy TOP 09, že Hrad je z bezpečnostních důvodů uzavřen. Uvedl to v den, kdy Hrad navštívilo na osmnáct tisíc lidí. Domníváte se, že překračuje své kompetence mluvčího, nebo jde o prezentaci názorů prezidenta?

Myslím si, že Ovčáček nemůže znevážit Schwarzenberga. To, že jako tiskový mluvčí přesahuje běžné chování mluvčího, není třeba komentovat.

Ovčáček také prezentoval trvající odmítnutí protiruských sankcí českým prezidentem kvůli tomu, že nejsou dostatečně účinné. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek totiž řekl, že pokud Rusko nepropustí vězněnou válečnou letkyni a poslankyni Ukrajiny Nadiju Savčenkovou, tak by se sankce proti Rusku mohly zpřísnit. Co si o tom myslíte? Pomůže něčemu jejich zpřísnění?

Je na ruské straně, zda se změní pozice Evropské unie ve vztahu k sankcím. Pokud je mi známo, okupace na Krymu trvá a také střet na východě Ukrajiny. Těžko očekávat, že se to změní. Dovedu si takové kroky představit. 

Miloš Zeman přijme zanedlouho čínského prezidenta. Česká republika bude jedinou zemí Evropské unie, kam zavítá, a pak míří do Spojených států. Co tomu říkáte?

Mě znepokojuje, že čínský prezident je už téměř jediný, kdo je za Milošem Zemanem ochoten jezdit. Já myslím, že jsou dlouhodobě přeceňovány ekonomické dopady čínských investic na český trh. Jsou marginální a i z hlediska pracovních míst. Spojené státy i Německo se vyvíjejí výrazněji a ani ekonomický vývoj v Číně není v tuto chvíli příliš stabilní a příznivý. Tato oblast je velmi přeceňována. Mám pocit, že by nás prezident klidně vyměnil za krtečka.

Jaký je váš názor na vznik prezidentské smlouvy na vydávání českých dětí z Norska zpátky do České republiky? Považujete tuto inciativu Miloše Zemana za přínosnou?

Abych se k ní mohla vyjádřit, musela bych ji vidět a znát její obsah. Nicméně jakkoliv komentovat tyto případy je velice obížné i z toho důvodu, že veškeré informace týkající se nezletilých dětí jsou neveřejné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…