Herold (ODS): Na Praze 5 ukládáme každý rok sto milionů do rezervního fondu

07.01.2014 12:55

ROZHOVOR s Lukášem Heroldem, zastupitelem za ODS na Praze 5: Občanská demokratická strana, ač opoziční strana, prosadila každoroční ukládání 100 mil. Kč z privatizace do rezervního fondu. Omezilii jsme tak neuvážené rozhazování peněz z městské kasy. Na tyto peníze by se však mělo sáhnout jen v nutném případě.

Herold (ODS): Na Praze 5 ukládáme každý rok sto milionů do rezervního fondu
Foto: archiv, tan
Popisek: Lukáš Herold (ODS)

Jaké téma Prahu 5 v tuto chvíli nejvíce pálí, pane zastupiteli?

Témat se nabízí mnoho. Co mě ovšem v poslední době velmi nepříjemně překvapilo, je narůstající množství prázdných nebytových prostor, což je projevem útlumu živnostenského podnikání v naší městské části. Přitom Praha 5 se potýká s nedostatkem služeb a řemesel. Rozhodně tento problém zahrneme do programu ODS pro nastávající komunální volby. ODS musí podpořit živnostníky v Praze 5.

Velkým tématem Prahy 5 je stavební projekt Vidoule. Byl jste zásadně proti, můžete nám říct Vaše důvody?

Na otázku si najde každý odpověď sám, když si na tuto přírodní památku udělá procházku. Mrzelo by mě, kdyby v tomto případě zvítězila stavební lobby a tuto přírodní památku zničila. Nestavím se a priori proti výstavbám v Praze 5, myslím si ale, že musí jít o proces korigovaný, logický a přiměřený. Zastavět Vidouli považuji za nerozum, proti kterému budu tvrdě bojovat. Tak jsem to slíbil i občanům Prahy 5.   

A co městský rozpočet? Kde Praha 5 bude brát peníze, když skončí privatizace městských bytů?

Občanská demokratická strana, ač opoziční strana, prosadila každoroční ukládání 100 mil. Kč z privatizace do rezervního fondu. Omezili jsme tak neuvážené rozhazování peněz z městské kasy. Na tyto peníze by se však mělo sáhnout jen v nutném případě. Odpověď na otázku budoucích zdrojů příjmové části rozpočtu městské části Praha 5 bude muset najít a prosadit vedení radnice, které vzejde z komunálních voleb na podzim tohoto roku. Snad bude profesionálnější než současní rádoby politikové. ODS má připravený projekt, se kterým hodlá občany Prahy 5 seznámit v rámci předvolební kampaně. Rozpočet musí být v budoucnu zcela nezávislý na privatizaci bytů či dalších prodejích.

Myslíte, že privatizace byla a je úspěšná?

Soukromé vlastnictví je jedním z programových pilířů ODS a jsem rád, že jsem i svým dílem přispěl a podpořil jej. Ano, privatizace úspěšná byla. Samozřejmě jsme se nevyhnuli některým bolístkám, ale snažili jsme se je řešit korektně a kreativně. Mimochodem, úspěch privatizace vidíte téměř na každém kroku v podobě opravených domů soukromých vlastníků, resp. vlastníků jednotlivých bytových jednotek. Praha 5 s jejich péčí zkrásněla.

Jak jste naložili s penězi, které Praha 5 díky prodeji získala?

Občanská demokratická strana do roku 2010 tyto peníze investovala zpět do majetku Prahy 5, především do mateřských a základních škol, hřišť, sociálních zařízení atd. Dnešní radnice již k těmto oblastem tak vstřícná nebyla a spoustu připravených projektů bohužel zastavila. ODS ale na ně nezapomněla a hodlá projekty typu tělocvičny v ZŠ Podbělohorská znovu otevřít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…