Ištvan patří před kárný senát. Místo chytání lumpů tu hanobí lidi, rozčiluje se Čunek

13.08.2013 17:28

ROZHOVOR Jedna se táhla asi sedm let, druhá je čerstvou novinkou, jenže svou roli jak v kauze Čunek, tak v aféře kolem Jany Nagyové, hraje stejný člověk. Teď vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan, který řešil korupční skandály i kolem kontroverzního senátora, vystupuje jako klíčová osoba v aféře Nagyová. Podle Jiřího Čunka (KDU-ČSL) mají oba případy společné minimálně dvě věci: šíření dezinformací a účelové jednání.

Ištvan patří před kárný senát. Místo chytání lumpů tu hanobí lidi, rozčiluje se Čunek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan se podepsal i na řešení Vaší kauzy a v současné době je také osobou, která má vliv na aféru Nagyová. Vidíte v tom nějakou souvislost?

Spekuloval bych. Pravdou ale je, že u mě byla záležitost záměrně a protiprávně přesunuta do Přerova. Byla zřejmá účelovost, aby se případem zabývali konkrétní policisté, konkrétní státní zástupce a soud. Celý případ kolem Nagyové je velmi zajímavý tím, jak ho vrchní státní zastupitelství v čele s Ivo Ištvanem řeší. Policisté totiž působí spíš v roli obslužného personálu. Úkony, které by jinde řešila policie, teď řeší státní zástupce a přímo také Ivo Ištvan.

Zřejmě tedy nevěří policii a dělá to sám, což je samo o sobě zvláštní, nebo si vybral případ, na kterém by se mohl takzvaně udělat. Všichni bychom byli raději, kdyby státní zástupci honili skutečné lumpy a korupčníky a řešili miliardové úniky. Ve mně celý jejich postup posiluje ohromnou nedůvěru vůči státním zástupcům, protože nevím, jestli dělají tuhle práci z vlastního popudu nebo kvůli někomu jinému.

Takže stále trváte na tom, že by měl jít Ivo Ištvan za svůj postup před kárný senát?

Ano, nemůže takto ovlivňovat veřejné mínění. Účelově spojili dohromady to, že zadrželi 8 osob, našli 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata, což dodalo celé věci velkou vážnost. Jen se za týden zjistilo, že peníze nejsou lidí, které zatkli. Šlo o matení veřejnosti a tím hanobil lidi, které zatkli a veřejně vyšetřovali. Za to by měl jít před kárný senát.

Tahle akce byla spouštěčem pro výrazné změny. Odstartovala dění, které teď směruje republiku k předčasným volbám. Vy budete nějak podporovat svoji politickou stranu například veřejným vystoupením v předvolební kampani?

Teď se o tom bude jednat, ovšem za předpokladu, že předčasné volby vůbec budou. Mám pocit, že se poslanci probudili. Mnozí z nich deklarovali jen z politických důvodů, že jsou pro předčasné volby, drtivé většině z nich se to vůbec nehodí. Uvidíme, jak to dopadne.

Jsou ale strany, jejichž členové se možná díky volbám dostanou na zajímavé pozice. V této souvislosti, jak hodnotíte aktuální postup prezidenta, jmenování úřednické vlády a podobně? Myslíte si, že jeho chování je útokem na parlamentní demokracii v republice?

Jsem přesvědčený o tom, že maximálně využívá všech svých možností. On popírá zavedené zvyklosti o tom, jak se má prezident chovat, zřejmě se domnívá, že jde jen o idiotské výmysly. Já si myslím, že dobrá společnost se naopak řídí hlavně zavedenými konvencemi a hledá nejen právo, ale i spravedlnost. Těmto názorům dává prezident pohlavek. Kvůli němu se možná bude Ústava přepisovat tak, aby tam bylo do puntíku napsáno, jaké má mít prezident kompetence proto, aby si nemohl dělat, co chce, ale to, co předpokládá Ústava.  

Miloš Zeman, a to i přes některá rozhodnutí, která vyvolala u části veřejnosti averzi, má stále silnou podporu. Jaká si myslíte, že je atmosféra na Valašsku? Mají ho tam lidé rádi?

Setkal jsem se s mnoha lidmi, kteří ho volili a teď říkají, že to trošku přehání. Navíc neznám Valacha, který by šel opilý ke korunovačním klenotům. To mu asi ublížilo nejvíc, přitom Valaši jsou v těchto záležitostech velmi benevolentní. Jinak jsem si žádný průzkum nedělal.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…