Jan Farský: Obávám se, že Putin vyvolá konflikt, aby zakryl ruské problémy. To by byla světová válka

11.01.2015 10:00

ROZHOVOR Výrazným poslancem je jediný zástupce Starostů pro Liberecký kraj ve sněmovně Jan Farský. Ocenil ho i známý novinář Erik Best, který ho ve svém internetovém zpravodaji vyhlásil osobností roku 2014. „Přispěl ke snaze eliminovat skuliny v zákonech, umožňující, aby zde kvetla polooficiální korupce. Zaslouží uznání, že se opravdu snaží zlepšit právní rámec v zemi. Na rozdíl od 95 procent z těch, kdo se označují za bojovníky proti korupci," napsal o něm. V odpovědích na otázky ParlamentníchListů.cz se Jan Farský mimo jiné vyjádřil k prezidentu Zemanovi či Andreji Babišovi, ale i k současným ekonomickým potížím Ruska.

Jan Farský: Obávám se, že Putin vyvolá konflikt, aby zakryl ruské problémy. To by byla světová válka
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Nejviditelnějším politickým projevem české veřejnosti v uplynulém roce byl protest formou červených karet proti prezidentu Zemanovi 17. listopadu 2014. Zasloužil si je prezident, případně proč?

Zasloužil. Za ostudu i za bezpečnostní riziko. Za ostudu považuji, když z ruské ambasády opilý dochází k českým korunovačním klenotům, když se sprostě vyjadřuje v přímém přenosu, když uráží nepřítomné, když motorem jeho aktivit je pomsta oponentům namísto prospěchu občanů. Prezident by měl představovat vzor pro občany i mládež. Ne odstrašující příklad.

Jeho fungování je navíc bezpečnostním rizikem pro naši zemi. Mnohdy ve svých vyjádřeních působí spíše jako vyslanec Ruska než jako prezident suverénní České republiky. Jeho vyjádření podkopávají důvěru našich spojenců v NATO a EU. Pan Zeman prokazatelně šíří nepravdy. Prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil. Má přístup k tajným materiálům, jejichž zveřejnění může ohrozit naše lidi v rozvědce, ohrozit bezpečnost České republiky. Obklopuje se ale lidmi jako je pan Mynář, který nemá bezpečnostní prověrku a už dávno na Hradě podle slibu pana Zemana neměl být. Nebo panem Nejedlým, který je spojen s ruskými firmami v České republice. Můžeme mít jistotu, že se tajné materiály nedostanou k těmto osobám? Že následně neohrozí bezpečnost České republiky a našich lidí třeba v Rusku nebo na Ukrajině? 

Vy jste organizoval koncem roku v Semilech vzpomínku na Václava Havla. Předpokládám tedy, že to byl váš nejoblíbenější z českých prezidentů?

Byl mým nejoblíbenějším prezidentem. A prezidentem, kterého obdivuji časem víc a víc. A jsem mu vděčný za to, jak se choval. Za to, že dokázal dovést Českou republiku do NATO a EU, díky čemuž jsme zakotvili v demokratické svobodné části světa. Obdivuji ho za to, jak se dokázal povznést nad každodenní rutinu a udržet si nadhled. Obdivuji ho za jeho film Odcházení, kde si dokázal sám ze sebe dělat legraci. Na své stránce na Facebooku mám jeho citát, kterým si ho připomínám každý den: "Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše." Uspořádat v Semilech setkání s Tomášem Sedláčkem, poradcem Václava Havla, bylo takovým malým poděkováním.

Další výraznou personou naší politiky je Andrej Babiš. Jak si vede jako ministr financí?

Marketingově si vede naprosto skvěle, reálně už je to bohužel horší. Tvrdí, že snižuje zadlužení, přitom schvaluje rozpočet, který nás zadluží o dalších 100 mld. Kč. Tvrdí, že podporuje investice, přitom je v rozpočtu nejméně investic za posledních pět let. Tvrdí, že podporuje vědu a výzkum, ale v rozpočtu je nejméně prostředků na výzkum a vývoj za posledních pět let. Tvrdí, že zlepšuje výběr daní, ale v příjmech rozpočtu s nimi nepočítá. Naopak se zvyšují mandatorní výdaje státu o dalších 10 miliard Kč. Na svoji aktuální popularitu si půjčuje současná vláda od dětí, které se teprve narodí... Smutnou skutečnost rozpočtu z pera ministra financí naštěstí vyrovnává dobrá konzumní nálada občanů a dobrá investiční nálada firem, kterou podporuje obnovující se hospodářský růst v západní Evropě. A tak je zatím dobře.

Bojíte se jeho velké koncentrace moci?

Ano, je to riziko pro demokracii. Pan Babiš ovládá zemědělství, ovládal politiky, když se mu začali vzpouzet. Stal se politikem sám, aby měl klid, koupil si nejvlivnější média v zemi. Kdyby plnil, co ve volbách slíbil, dalo by se to ještě chápat. Když ale nesnižuje zadlužení státu (vysátí rezerv nepočítám), když nezlepšuje výběr daní, když blokuje schválení protikorupčních zákonů, když se podílí na předložení korupci podporujících zákonů a zákona proti nezávislému státnímu zastupitelství, pak se musím ptát, co je tedy jeho cílem. Jedinou odpovědí je MOC. A neomezená moc v rukou jednotlivce, ke které se systematicky propracovává a blíží, vždycky znamenala obrovské ztráty.

Jak vidíte jako opoziční poslanec vládu jako celek?

Ekonomice se zásluhou nastavení pravidel minulých vlád a konce krize docela daří. Vláda bohužel vyměňuje krátkodobou popularitu za dlouhodobou dobrou a silnou budoucnost země, ale to ve volbách slibovala, tak jí to nelze vyčítat. Díky osobě pana premiéra je vláda doposud stabilní. Celkově tedy až na protikorupční zákony plní, co slíbila, a tak, byť se mi třeba zrušení druhého pilíře penzijního spoření nebo zvyšování platů ve veřejné sféře nelíbí, nemohu jí plnění slibů zazlívat.

Přituhlo v zahraničí, Rusko anektovalo Krym, na východní Ukrajině se bojuje. Máme se bát Ruska, které se patrně dostává do ekonomických obtíží?

Putin obsadil Krym. Část suverénního státu, jehož celistvost byla opakovaně stvrzena mezinárodními smlouvami. Na východní Ukrajině pořád bojují ruští vojáci. Vzdušný prostor států NATO narušují ruská letadla. U břehů Švédska byla přítomna ruská ponorka. Cena ropy, jejíž prodej tvoří 50 % ruského rozpočtu, padá. Rezervy Ruska budou v dohledné době vyčerpány. Jak se pak Putin zachová? Uzná porážku, opustí Ukrajinu, vrátí Krym a odstoupí z čela bankrotujícího státu? Takto se autokrati nechovají. Obávám se, že jeho řešením může být vyvolání konfliktu, kterým zakryje problémy, které Rusku způsobil. Takto se autokrati chovají, ale to by byla světová válka. Nezbývá tedy než najít variantu, ze které vyjdou všechny strany jako vítězové. Jinak všichni prohrajeme.

Vy jste znám jako prosazovatel transparentních zákonů. Jak to šlo v roce 2014?

Od roku 2012 prosazuji zákon o registru smluv. Tj. zákon, který by donutil zveřejnit všechny smlouvy státu, ministerstev, ČEZu, Lesů ČR, Povodí, krajů, obcí, vysokých škol na internetu, a to včetně faktur a objednávek. Bylo by tak jasně vidět, kde se ztrácí veřejné prostředky. Úspory by přinesl jistě v řádu desítek miliard. Do pádu Nečasovy vlády se mi ho nepodařilo prosadit. Před volbami se k jeho podpoře zavázalo 165 ze současných poslanců, po volbách ho podepsalo 78 poslanců včetně sedmi členů vlády. A teď dělá koalice vše proto, aby ho nemusela schválit, případně aby jeho přijetí alespoň významně oddálila. Smutný pohled na výmluvy starých i nových poslanců, kterým dochází, že by tak přišli o část moci, že by už tak jednoduše nemohli nakládat s penězi občanů. Ale já to nevzdám. Na konci roku 2014 se podařilo zastavit snahu koalice prosadit možnost navýšení ceny vysoutěžené veřejné zakázky až o 50 % bez další soutěže, což by vyvolalo obrovské plýtvání a šlendrián, a zabránit dalším dírám do zákona o veřejných zakázkách, které by stály český rozpočet miliardy.

Skončil jste jako starosta Semil po osmi letech. Jaký byl uplynulý rok pro vás?

V den voleb se mi narodil syn. Je to další nejkrásnější miminko na světě. To překrývá vše.

Stal jste se osobností roku 2014 internetového magazínu Erika Besta. V odůvodnění o vás Best napsal: "Přispěl ke snaze eliminovat skuliny v zákonech umožňující, aby v této zemi kvetla polooficiální korupce. Naposledy pomohl zabránit zvýšení možných víceprací na stavebních zakázkách bez výběrového řízení z 20 na 50 procent. Farský zaslouží uznání, že se opravdu snaží zlepšit právní rámec v zemi. Na rozdíl od 95 procent z těch, kdo se označují za bojovníky proti korupci." Potěšilo vás toto ocenění?

Potěšilo. Moc. A taky zavázalo k tomu, že nesmím polevit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…