Jediná „pirátka“ sedící v Evropském parlamentu: Je nás dost a bude nás stále víc

08.09.2013 12:40

ROZHOVOR Švédka Amelia Andersdotter je nejmladší europoslankyní. Je také jediná zástupkyně Pirátských stran v Europarlamentu. Zastupuje překvapivě velké množství lidí – v 16 zemích se jedná o desítky tisíc členů!

Jediná „pirátka“ sedící v Evropském parlamentu: Je nás dost a bude nás stále víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Švédka Amelia Andersdotter, nejmladší europoslankyně a jediná zástupkyně Pirátských stran v EP

Dorazila jste na plzeňské Celostátní fórum jako zástupce pirátů v Europarlamentu. Není tento přebyrokratický moloch pro mladé lidi spíše nezajímavý?

Na číslech je vidět, že to tak úplně není. Jen ve Švédsku máme 8000 členů a fungujeme tu od roku 2006. Unie pro někoho je opravdu neskousnutelná, ale pro nás je příležitostí a výzvou, abychom otevírali stále aktuální témata, tedy autorská práva, volný přístup k datům, internet bez cenzury a samozřejmě i boj proti elektronickému špiclování. To všechno velmi oslovuje nejen náctileté, alei střední generaci, nejen studenty, ale i střední třídu….a rovněž také řadu bysnysmenů. Nejsme tedy jenom pro mladou generaci!

Co říkáte českým pirátům?

Jsou velmi aktivní a to je moc dobře. Mezi námi funguje i vzájemná sounáležitost, když je potřeba, pomáháme si navzájem. Naši členové z různých států budou třeba pomáhat kolegům  při volbách do Bundestagu a pak zase němečtí piráti těm vašim, třeba „jenom“ v distribuci letáků a plakátů. Myslím si, že tu bude členů stále přibývat, protože  jedno z hlavních témat u vás, veřejný přístup k informacím, je velmi aktuální a nanejvýš potřebné.

Jinak v Bruselu mám již druhého českého stážistu, takže mne Česká republika zajímá a vím o ní, myslím, docela dost…

…a není ten název strany tak trochu kontraproduktivní…?

Vůbec ne, naopak! I ti, kteří se s ním setkali alespoň poprvé, se zeptají co to vlastně je a co děláme. A to je sám o sobě výborný marketingový tah….

Etabluje se strana také mimo Evropskou unii?

Budete se divit, ale máme své členy i v Rusku. Pak také samozřejmě v Norsku nebo Švýcarsku, ale právě v Ruské federaci je o Piráty velký zájem. A máte dost společného….

Kde ještě najdeme Piráty mimo Evropský parlament?

Například v Německu jsme zastoupeni ve čtyřech spolkových zemských vládách. Působíme také v Chorvatsku a určitě bych zmínila rovněž Španělsko, konkrétně regionální katalánský parlament.

Jste nejmladší unijní europoslankyní. Není to pro Vás handicap?

Vůbec ne – právě naopak!

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…