Kandidát do Senátu Malý: ANO má na to vyhrát volby

25.08.2016 17:06

Pokud bych byl zvolen, měl bych zájem pracovat v ústavně právním výboru, který se zabývá přípravou zákonů k projednání v Senátu, svěřil se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz starosta Jičína a kandidát do Senátu Jan Malý (ANO). Uvítal by ale i úpravu jednacího řádu Poslanecké sněmovny. V jakém smyslu? Co by chtěl vykonat pro občany senátního obvodu? A v jakém z kandidátů vidí svou největší konkurenci? Nejen na to se ptala naše redakce.

Kandidát do Senátu Malý: ANO má na to vyhrát volby
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jičína Jan Malý (ANO)

Stejně jako před šesti lety kandiduje na Jičínsku 7 kandidátů. Prozradíte nám, v kterém z nich shledáváte největší konkurenci?

Jako největší konkurenci shledávám k volbě do Senátu v senátním obvodu č. 37 Ing. Táborského, dosavadního senátora a člena ČSSD.

Jak vidíte šance ANO? Kolik mandátů podle vás v letošních volbách získá?

Pokud jde o šance hnutí ANO v senátních volbách, tak věřím v úspěch tohoto hnutí a domnívám se, že by hnutí mohlo získat nejméně 10–12 mandátů.

Jezdíte teď po předvolebních mítincích, potkáváte se s lidmi, co vás třeba překvapilo, šokovalo? A s jakými cíli tak vy osobně kandidujte?

Pokud jde o předvolební mítinky, tak v našem volebním obvodě bude oficiálně zahájena předvolební kampaň 5. 9., takže jsem se zatím žádného mítinku neúčastnil. Pokud jde o můj cíl, se kterým kandiduji, tak je to pochopitelně cíl, abych byl zvolen do Senátu.

O jaký ze senátních výborů byste se v případě zvolení chtěl ucházet a jakou konkrétní problematikou se v něm zabývat?

Pokud bych byl zvolen, měl bych zájem pracovat v ústavně právním výboru, který se zabývá přípravou zákonů k projednání v Senátu.

Ponechal byste si jako senátor mandát starosty?

Ponechal bych si mandát starosty. Nebyl bych jediný, neboť senátorskou funkci vykonává řada starostů.

V čem vy osobně spatřujete současnou nespokojenost občanů, téměř se vším? A jak byste se chtěl zasadit o lepší politickou kulturu v České republice?

Současnou nespokojenost občanů vidím zejména ve špatné dopravní infrastruktuře. Pokud bych měl odpovědět na otázku, v čem bych se chtěl zasadit o lepší politickou kulturu, tak pokud jde o zastupitelské sbory, tak zejména v Poslanecké sněmovně bych upravil jednací řád, kde by bylo zabráněno různým obstrukcím tak, aby poslanec nemohl vystupovat neomezeně a přitom se nevěnoval příslušné problematice. Zlepšení politické kultury je dáno zejména vystupováním samotných politiků na veřejnosti, což není možné zásadním způsobem ovlivnit.

Máte nějaké motto či heslo, kterým se v politice řídíte?

Pokud jde o mé motto, kterým se řídím, tak je to slušnost a spravedlnost.

Jak byste z pozice senátora chtěl Jičínsku pomoci? Má vůbec Senát Parlamentu ČR tuto možnost?

Domnívám se, že z pozice senátora bych mohl na Jičínsku pomoci zejména při přípravě budování komunikace R35. Pokud jde o samotný Senát, tak tam v daném případě urychlit výstavbu komunikace není v jeho možnostech, ale pokud jde o zákonné úpravy, tak má zákonnou iniciativu.

Čím je váš obvod specifický? Co nejvíce potřebuje?

Senátní obvod č. 37 je specifický zejména přírodními krásami, což je oblast Českého ráje, ale samozřejmě i oblast Polabí na Nymbursku. Podle mého názoru právě tato skutečnost souvisí s rozvojem cestovního ruchu a turistiky a zde je potřeba zlepšit již zmíněnou dopravní infrastrukturu a rozšířit budování cyklostezek. Dále vidím potřebnost vybudovat bydlení pro seniory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …