Kdo seje vítr, sklízí bouři, Miloši Zemane, vzkazuje publicista Roman Joch a předpovídá prezidentovi příští osud

08.12.2014 10:21

ROZHOVOR „Příští vývoj na Ukrajině určí Putin. My mu musíme ukázat, že konfrontační přístup se mu nevyplatí, že za něj těžce zaplatí," je přesvědčen ředitel Občanského institutu Roman Joch. Podle něj jsou sankce účinné a ruskou „věrchušku" už drtí. ParlamentníListy.cz se Jocha ptaly i na dění okolo prezidenta Zemana. „Kdo seje vítr sklízí bouři," okomentoval protesty proti němu.

Kdo seje vítr, sklízí bouři, Miloši Zemane, vzkazuje publicista Roman Joch a předpovídá prezidentovi příští osud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Jak okomentujete nejnovější Putinův projev, kde Západ varoval, že jít na Rusko z pozice síly je nesmyslné?

Putin dělá velká ramena a doufá, že Rusové ho budou za to velebit. Přitom to jeho tvrzení je logicky nesmyslné – mezinárodní vztahy obsahují dimenzi síly. Jak jinak jednat s Ruskem, než z pozice síly? Snad z pozice slabosti? Samozřejmě nikdo neplánuje žádnou agresi vůči Rusku, jde však o to odstrašit Rusko od agrese vůči jeho sousedům. A k tomu potřebujete sílu.

Americký prezident Obama den před Putinovým projevem prohlásil, že nečeká, že by ruský prezident změnil svůj způsob uvažování. Když do ruské politiky zavádí nacionalistický a zpátečnický přístup. Potvrdil nejnovější Putinův projev tento názor?

Ano, nic nenasvědčuje tomu, že by Putin svůj postoj měnil. A prezident Obama coby velice slabý prezident ho k tomu nepřinutí. To už republikánský Kongres má větší možnosti zatlačit na Putina – tím, že autorizuje vyšší obranné výdaje ve prospěch infrastruktury NATO v zemích, které sousedí s Ruskem.


 
Jak ovlivní Putinovo uvažování zhoršující se stav ruské ekonomiky? Nebude chtít odvést pozornost od ekonomických problémů dalším vyhrocením konfliktu na Ukrajině?

Je možné, že Putin už nebude jednat racionálně, ale pustí se do dalšího avanturismu. Ony sankce jsou totiž velice účinné a ruskou „věrchušku“ už škrtí.
 
Na východě Ukrajiny nyní panuje takzvané příměří (které ale není dodržované). Je to klid před bouří? Jaký očekáváte další vývoj?

Příští vývoj určí Putin. My mu musíme ukázat, že konfrontační přístup se mu nevyplatí, že za něj těžce zaplatí.
    
Proti prezidentu Zemanovi se v poslední době vzedmula vlna protestů. Kritici mu mimo jiné vyčítají proruský postoj. Vidíte to také tak?

Prezident Zeman z hlediska toho, co je nyní nejdůležitější, tj. jednoty Západu, sehrává svými vyjádřeními na adresu Ruska jednoznačně destruktivní roli. Pokud premiér a vláda s názory a postoji prezidenta Zemana nesouhlasí a považují je za destruktivní, mají jednu praktickou možnost, jak prezidentovi přistřihnout křídla: prosadit v Poslanecké sněmovně snížení výdajů ve prospěch prezidentské kanceláře.   

Kromě toho Zeman naštval veřejnost svými vulgárními výroky v Hovorech z Lán. Vymkl se v tomto případě sebekontrole či šlo z jeho strany o kalkul?

Domnívám se, že z jeho strany šlo o kalkul, kterým chtěl překrýt ostudnost své návštěvy v Číně a návratu z ní.

Jak hodnotíte formu protestů proti prezidentu Zemanovi?

Kdo seje vítr, sklízí bouři.
 
Miloš Zeman si ale víceméně z protestů proti sobě dělá legraci. Myslíte, že přesto přece jen nějak ovlivní jeho chování?

Ne. Jeho chování by ovlivnilo citelné snížení prostředků pro prezidentskou kancelář.

Jaká je politická budoucnost Miloše Zemana? Bude znovu kandidovat? Pokusí se třeba ještě nějakým způsobem získat výrazný vliv v silné politické straně, když jeho snaha ovlivnit politické dění přes Stranu práv občanů nevyšla?

Nemyslím si, že Miloš Zeman má možnost získat vliv v nějaké velké straně. Zda bude kandidovat opět na prezidenta, o tom rozhodne jeho zdravotní stav. Jeho okolí ho bude samozřejmě ke kandidatuře tlačit a tvrdit mu, jak je nenahraditelný (bez něho by ti lidé totiž byli úplné nuly) a bude-li se prezident subjektivně cítit zdravě, kandidovat bude. Nebude-li se cítit zdravě, kandidovat nebude, riskovat porážku taky nebude, a odejde jako ten, kdo byl prvním přímo zvoleným prezidentem ČR. Takže za klíčový považuji jeho zdravotní stav.  Svému zdraví, stejně jako větru, dešti, člověk dlouhodobě neporučí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…