Kdo útočí na Šlachtu, bude politická mrtvola jako Fico. Babiš se mi teď líbí, přitvrdil. Chovanec a Hašek musí skončit. Podnikatel Jančura nám prozradil, co proti nim přichystal

13.06.2016 19:10

ROZHOVOR Podnikatel Radim Jančura tvrdí, že by se v první řadě měla zrušit navrhovaná reorganizace policie a pak by několik měsíců měla probíhat diskuse o ní. Příliš tomu ale nevěří a počítá s tím, že si ČSSD prosadí svou. Za prezidenta by si přál Michala Horáčka a o tom, jak bude bránit Michalu Haškovi, aby se znovu stal hejtmanem, bude ještě Jančura uvažovat.

Kdo útočí na Šlachtu, bude politická mrtvola jako Fico. Babiš se mi teď líbí, přitvrdil. Chovanec a Hašek musí skončit. Podnikatel Jančura nám prozradil, co proti nim přichystal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, šéf Student agency

Anketa

Doporučujete Andreji Babišovi, aby s hnutím ANO odešel z vlády?

76%
24%
hlasovalo: 4657 lidí

V prohlášení fondu proti korupci se mluví o snaze ministerstva vnitra „o destabilizaci a omezení nezávislosti činnosti ÚOOZ a jejích elitních vyšetřovatelů“. Proč si myslíte, že k tomu dochází a komu to může sloužit?

Jde o dlouhodobou snahu sociální demokracie a je vidět také to, že ji v tom tvrdě podporuje jak ODS, tak TOP 09. ÚOOZ pod vedením pana Šlachty šel po ODS v případu Nagyová, po ČSSD to byl olomoucký případ Vidkun, ale i po Babišovi, když ještě nebyl v politice. A víme, že pan Šlachta byl nepohodlný pro ministra Chovance, protože odmítal sdělovat politikům, na čem jeho útvar pracuje. Cílem je odstranit Šlachtu a z toho, co jsem řekl, je jasné, komu to prospívá. Tady nejde o nějakou reorganizaci, kdyby to s ní totiž mysleli doopravdy, několik měsíců by o tom tématu komunikovali, než by k takovému kroku přistoupili. Nejsmutnější na tom je, že i silné osobnosti z řad státních zástupců podpořily pana Šlachtu a ministr Chovanec proti nim vytáhl s tím, že do toho nemají co mluvit. To ale není pravda, aspoň v odborné diskusi do toho mají státní zástupci právo mluvit, protože jejich spolupráce a policie je důležitá.

Je Robert Šlachta opravdu tak důležitá osoba? Jeho útvar je kritizován, že nemá nijak ohromující výsledky, například kauza Nagyová prý nepřinesla kromě vyšetřování nezdaněných „kabelek“ mnoho nového, a přitom kvůli ní padla vláda…

V kauze Nagyová je toho daleko víc než kabelky, paní Nagyová v podstatě řídila stát a byla prostředníkem mezi premiérem Nečasem a Ivo Rittigem. Je pravda, že zatím vyhráli jeden soud, ale vyšší soud věc vrátil a já jsem přesvědčen, že se to dotáhne do konce. A pokud jde o pád vlády, jenom odposlechy, podle nichž se takto chová přítelkyně premiéra, ukazují, že vláda musela skončit.

Ivo Rittig ale, zdá se, zatím není moc nervózní…

Myslím, že nervózní je. Ale útvar řeší stovky jiných kauz, které na veřejnost vůbec neproniknou, ty politické jsou prostě živější.

Nyní hrozí vládní krize, nikdo neví, kdy budou útvary sloučeny a jestli jejich sloučení ministr Chovanec podepíše. Co by podle vás teď mělo následovat, jaké je optimální řešení?

V první řadě by se měla zrušit ta navrhovaná reorganizace a pak by několik měsíců měla probíhat diskuse o ní. A pak teprve zvážit jak dál. Je třeba také vidět, že pokud by proti Šlachtovi a jeho útvaru byly oprávněné námitky, měl by o tom ministr Chovanec nějakou analýzu, ale on naopak nic v ruce nemá. To svědčí jen o tom, že Šlachta je srdcař a Chovanec proti němu nic konkrétního nemá. Optimálním vyústěním by bylo, že Robert Šlachta bude vedoucím celého nového útvaru.

To popisujete optimální řešení. Jaká je ale vaše reálná prognóza?

V případě Šlachty a ÚOOZ šli jeho odpůrci hlavou proti zdi. Je to něco podobného jako s Ficem a jeho ministrem Kaliňákem na Slovensku, kteří jsou dnes prakticky politické mrtvoly a čeká je odchod z politiky. Kauza kolem ÚOOZ může poškodit jejich české bratry Chovance a premiéra Sobotku. Bojím se, že si tito pánové nyní narychlo dodělají, co horkou jehlou ušili, a pak bude záležet na veřejném mínění a médiích, jestli je to politicky poškodí.

Anketa

Litujete, že plukovník Robert Šlachta odchází od policie?

77%
18%
hlasovalo: 13487 lidí

Jaký zájem podle vás má Andrej Babiš na Šlachtovi, že kvůli němu riskuje pád vlády?

Podstatou je, že v kauze reorganizace policejních útvarů něco opravdu velmi smrdí. Andrej Babiš podle mne nemá žádné bližší vztahy se Šlachtou, ale politické strany se o to pochopitelně zajímají.

Andrej Babiš vyhrožuje odchodem z vlády a je tady možnost, že budou mimořádné volby. Co by znamenalo?

To by nebylo dobré, vláda by to měla takzvaně doklepat a rok a půl počkat. Ostatně tato vláda je jinak dobrá, místo pádu vlády by mělo být výsledkem to, že si lidé uvědomí, kdo tady chrání zájmy mafie, a vyvodí z toho důsledky u řádných voleb.

Na jaře jste uvedl, že jste v Andreje Babiše „ztratil důvěru jako v politika, který má ambici naši zemi změnit“. Změnilo se něco od té doby?

Je pravda, že to, co slyším od kolegů z Rekonstrukce státu, kteří se s Babišem aktivně setkávají, svědčí o tom, že začal důrazně makat. Koalice ale přestala komunikovat. Moje kritika spočívala i v tom, že jsem Andreji Babišovi vytýkal, že je nedůrazný, v tom se ale nyní trochu zlepšil. Jeho druhý problém je, že on i hnutí ANO neumějí dobře komunikovat. Dnes bych svůj vztah k němu popsal asi tak, že jsem rád, že tady Babiš je, ale ještě na sobě musí hodně pracovat, aby vyhrál volby.

Před rokem jste se výrazně vymezoval proti hejtmanu Haškovi a říkal jste, že uděláte všechno pro to, aby v krajských volbách neuspěl. Michal Hašek má ale dost dobré šance uspět. Co chystáte?

V dnešní politice jsou dva lidé, kteří by měli odejít – Michal Hašek a Milan Chovanec. Nevím, jakým byl Hašek hejtmanem, ale zvážím, co proti němu v předvolební kampani dělat. Každopádně je to nebezpečný a špatný muž se špatným charakterem a takoví do politiky nepatří. Na Bohuslavu Sobotkovi vidím věci, které se mi nelíbí, pro někoho je jako politik přílišným sucharem, pro mne je to ale státník.

Loni jste říkal, že třeba polepíte autobusy kampaní proti Haškovi…

Zítra autobusy polepíme někým jiným, ale víc zatím neřeknu.

Co říkáte na neustávající snahy najít dostatečně silného prezidentského kandidáta proti Miloši Zemanovi?

Myslím, že si zasloužíme lepšího prezidenta, než je Zeman. Zároveň je ale na něm dobré, že umí pojmenovávat správně věci. I nový prezident to musí umět stejně dobře jako on, ale měl by jít inteligentnější cestou. Nápad, že bude kandidovat Michal Horáček, se mi líbí, on by takovým mohl být, je to ten inteligentní muž s humorem a mohl by nás o mnoha věcech poučit.

Myslíte, že by Michal Horáček mohl oslovit Zemanovy voliče? To je totiž podmínka, aby uspěl.

Ano, to je možné. A je to analogicky vidět i na příkladu slovenských voleb, kdy Andrej Kiska byl jen neznámá tvář, kdežto Fico uměl promlouvat k lidu ještě líp než Zeman, Kiska v debatách nebyl kdovíjak úspěšný, ale lidé poznali, kdo že je to lepší kandidát. Možná bude stačit, když se potenciální budoucí prezident s Milošem Zemanem střetne a ukáže dostatečnou formu inteligence.

Co o budoucnosti migrační krize svědčí současný pokles příchozích do Evropy?

Bude se hledat druhá varianta než ta turecká, například libyjská. Všichni budeme muset dát peníze na to, abychom soustředili migranty mimo Evropu, a z těch táborů pro Evropu případně vybírali ty, kteří by se tady integrovali. Evropa potřebuje zaměstnance, nové občany, ale levnější a bezpečnější bude motivovat naše lidi, aby plodili děti, než abychom to řešili imigrací.

S jakými pocity očekáváte výsledek britského referenda o členství v EU?

Bojím se, že Britové odejdou, ale byla by škoda, kdyby padla celá Evropská unie, i když funguje opravdu mizerně. Velmi z toho žijeme, a pokud by padla, nebude to pro Českou republiku vůbec dobré.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…