Kmotři z ODS, bojte se. Promluvila investigativní novinářka, která u nás vytáhla na světlo třaskavý materiál Panama Papers

07.04.2016 4:44

ROZHOVOR Jsou ve výbušných dokumentech Panama Papers i kmotři ODS? A bude zveřejňování citlivých dat pokračovat? I na tyto otázky odpovídá v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz publicistka Pavla Holcová, zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku, která se podílela na rozklíčování panamských dokumentů.

Kmotři z ODS, bojte se. Promluvila investigativní novinářka, která u nás vytáhla na světlo třaskavý materiál Panama Papers
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Spolu s dalšími stovkami publicistů z celého světa jste se podíleli na tom, abyste odhalili praní špinavých peněz, nelegální transakce politiků, kdy si ulívali peníze do zahraničí, a daňové úniky přes offshorové (někdy fingované) firmy. Zveřejnili jste řadu jmen z českého byznysu jako Kellner, Křetínský, kteří také využívají daňových rájů. Ale co bude dál? Budete ještě k tomu zpracovávat další publicistické materiály?

Ty firmy jsou velmi reálné, nikoliv fingované. Myslím, že se jim říká skořápkové a zpracovávat další údaje z materiálů máme určitě v plánu.

Projevily o tato data už zájem i policie, prokuratura nebo ministerstvo financí? Anebo mají svoje vlastní cesty, jak se k těmto citlivým záležitostem dostat?

Ano, zájem už projevily. My ale nejsme majiteli těchto dat, tím pádem je nemůžeme poskytovat dalším stranám. Všem zainteresovaným proto doporučujeme obrátit se na německé kolegy, kteří tato data mají také k dispozici.

V těchto výbušných dokumentech figurují jména ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, rodinných příslušníků čínského prezidenta i blízkých přátel Vladimíra Putina, ale také fenomenálního fotbalisty Lionela Messiho. Nenarazila jste tam také na některé známé osoby z české politiky, kromě už stíhaných kmotrů z ODS? 

Stíhaní kmotři ODS se v dokumentech přímo nevyskytují. Prověřujeme jednu linku, která by k nim mohla vést. Zatím je ale předčasné tvrdit, že kmotři ODS měli firmu v daňových rájích.

Máte zájem poskytnout všechny tyto údaje i orgánům činným v trestním řízení? Anebo ty si je získají po vlastní linii? Lenka Bradáčová z Vrchního státního zastupitelství v Praze totiž pro některá média už uvedla, že se ke konkrétním datům dá jen velmi těžko dostat.

Měli by se obrátit na německé kolegy. Ti by data mohli poskytnout.

Probíhá už mezinárodní šetření různých kauz i v jiných zemích, máte o tom některé informace?  A nebojíte se, že by se daly vaše údaje různým způsobem zneužít? Neprojevili třeba o ně zájem i zástupci různých politických stran u nás?

Ano, vyšetřování už v některých zemích samozřejmě probíhá. Stačí se podívat na platformu našich partnerských organizací occrp.org. Možného zneužití dat se skutečně obávám a zatím žádní zástupci českých politických stran nás neoslovili.

Co se týká českých podnikatelů, tak v seznamech figurují majitelé solárních elektráren, ale i různí tuneláři a bílí koně, které dokonce někdy jmenujete. Domníváte se, že po nich nyní česká policie tvrdě půjde? A budou jim vůbec ta data k něčemu, lze na jejich základě usvědčovat různé nepoctivce podle českého právního řádu?

Tady bych ráda uvedla na pravou míru jména Jany Lutken a Zuzany Herichové – na seznamu Panama Papers se ocitly spíš náhodou – jejich jména jsou zmiňována v emailové konverzaci dvou zaměstnanců MosFon. Ani Jana Lutken, ani Zuzana Herichová nejsou v dokumentech uvedeny jako ředitelky firem nebo držitelky akcií. A co má policie v plánu, to opravdu nevím.

To, co jste se svými kolegy odhalili, je zřejmě „sud dynamitu“. Postižené mohou být, jak jste naznačovali, i některé české bankovní domy. Domníváte se, že potřebná data už mají k dispozici složky našeho ministerstva vnitra a ministerstva financí?

Myslím si, že zatím nemají.

Tento byznys ve velkém i s praním špinavých peněz rozjela panamská společnost Mossack Fonseca, neskončili jejich majitelé už ve své zemi za mřížemi, i když tvrdí, že za 40 let své existence nebyli nikdy stíháni?

Neskončili ve vězení a domnívám se, že opravdu nikdy stíhaní nebyli.

Někteří komentátoři tvrdí, že odhalení dalších dokumentů z Panama Papers by mohlo vyvolat bouři v českém podnikatelském prostředí nebo ve vrchních patrech české politiky, protože v materiálech figuruje okolo 300 Čechů. Zastáváte stejný názor? A myslíte si, že na to zareagují nějakým způsobem i české zákonodárné orgány?

Je to možné, ale já bych zatím nerada vyvozovala nějaké závěry, a pokud na to patřičné instituce zareagují, budu jen ráda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…