Lídr jihomoravské SPO: Koalice s TOP 09 a ČSSD je pro nás nepřijatelná

19.08.2017 10:31

Ne politické kauzy, ale voliči by měli rozhodnout volby. Uděláme vše pro to, abychom získali pět procent a vstoupili do Poslanecké sněmovny, říká místopředseda SPO Marian Keremidský. Jaké poučení si strana vzala z předchozích neúspěchů? Čím bude chtít přesvědčit voliče? Prozradil nám také, proč je skeptický k načasování obvinění Andreje Babiše i co mu vadí na Zemanových protikandidátech.

Lídr jihomoravské SPO: Koalice s TOP 09 a ČSSD je pro nás nepřijatelná
Foto: SPO
Popisek: Marian Keremidský

Jako lídr jihomoravské SPO se ucházíte o mandát voličů v podzimních sněmovních volbách. Čemu byste se chtěl v parlamentu věnovat a co případně konkrétně prosadit?

V případě zvolení bych se chtěl věnovat především školské problematice. Jako pedagogovi se mně některá ustanovení nového školského zákona nelíbí, jako např. inkluze či povinná maturita z matematiky. Chtěl bych přispět k některým dílčím změnám. Dále bych chtěl mimo jiné přispět k uzákonění přímé volby starostů, hejtmanů či primátorů.

V krajských volbách SPO uspěla pouze v krajích, kde kandidovala společně s SPD. Pro nadcházející volby jste se na spolupráci nedohodli. Zkoušeli jste jednat i s jinými stranami?

Tomio Okamura a SPD spolupráci pro parlamentní volby i přes výzvu našeho čestného předsedy, prezidenta Zemana, odmítli, a tak úspěšný projekt z krajských voleb v podstatě skončil. Strana Práv Občanů se svým superlídrem Františkem Ringo Čechem tak jde do voleb samostatně. Postavili jsme samozřejmě plné kandidátky ve všech krajích. Jakékoliv náznaky spolupráce s jinými stranami jsme odmítli.

Jak hodnotíte volební systém, který podle některých znevýhodňuje malé strany a předvolební koaliční spolupráci?

Samozřejmě je nesmysl, že koalice stran platí pouze pro krajské volby a pro volby do Poslanecké sněmovny nikoli, stejně tak hranice stran pro vstup do parlamentu by měla být snížena. Lidé jsou záměrně strašení médii a velkými stranami, že jejich hlas propadne, a tak o výsledku voleb nakonec rozhodují mnohdy předvolební průzkumy, o kterých víme všichni své, což dokazují mnohé výsledky z minulých voleb.

Jaký je váš typ na výsledek SPO?

Uděláme vše pro to, abychom získali pět procent a vstoupili do Poslanecké sněmovny.     

Do jaké míry zamíchá výsledky voleb aktuální obvinění dvou předních představitelů hnutí ANO? Může to hnutí uškodit, nebo naopak pomoci?

Nemyslím si, že panu Babišovi a hnutí ANO tato záležitost uškodí, možná ještě více toto hnutí naopak posílí. Někteří politici si ale myslí, že volby by neměli rozhodovat voliči u volebních uren, ale kauzy, které se správně „načasují“ do předvolební kampaně, a to je bohužel tragédie.

Je podle vás kritika postupu policie zejména z úst obviněných přiměřená a oprávněná?

V minulosti jsme tu měli kauzu Bartončík, Kubiceho zprávu, Grossův byt či zásah na Úřadě vlády za vlády premiéra Nečase. Vše se odehrávalo vždy před volbami, a je otázka, zda každý uvěří, že to není účelové a že zde není záměr ovlivnit volby.  Zvláště když předvolební průzkumy ukazují vítězství ANO a neúspěch některých stran. Divím se, že ČSSD byla tři a půl roku ve vládě s Babišem a chvíli před volbami se rozhodla změnit vůči němu svůj postoj. Tomu nikdo neuvěří, že to není kvůli předvolebním průzkumům, které ČSSD nevěští nic dobrého.

Prozatím všechny kauzy a obvinění, kterým Andrej Babiš čelil, ustál. Jak je to podle vás možné?

Já nebudu hodnotit pana Babiše a jeho schopnosti, jak říkáte, něco ustát. Od toho máme orgány činné v trestním řízení a nezávislé soudy. Je ale nešťastné, že kauza Čapí hnízdo zasáhla do horké fáze předvolební kampaně a Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o vydání poslanců Babiše a Faltýnka 5. září na své poslední schůzi. Lepší kampaň si některé strany ve sněmovně ani nemohly přát...

Jak byste hodnotil politickou kulturu v Česku?

Je samozřejmě špatná. Napadán je hlavně prezident Zeman, který údajně mluví vulgárně a chová se „špatně“. Když něco řeknou jiní, tak „mají jadrný slovník“. Média mají své oblíbence a veřejnoprávní televize zásadně neplní svoji úlohu. Špatné politické kultuře přispívají ale především ti politici, kteří jsou v Poslanecké sněmovně věčně a nic nového této zemi již nejsou schopni přinést. Možná by měla existovat zákonná úprava o možnosti být zvolen do Poslanecké sněmovny jen na dvě volební období, jako je to v případě prezidenta. S příchody nových poslanců by se možná politická kultura v parlamentu o něco zlepšila.

Prezident se již nechal slyšet, že premiérem jmenuje vítěze voleb. Je podle vás přijatelné, aby vládu řídil trestně stíhaný politik, což je nyní reálná možnost?

Já bych tuto záležitost nechal na panu prezidentovi, je to jeho právo jmenovat premiérem vítěze voleb a ctil bych v tuto chvíli především presumpci neviny.

Nabízí se také otázka, zda je pro vás za současných okolností povolební spolupráce s hnutím ANO přijatelná?

Případná koalice se vytváří vždy až po volbách, a pokud, v což věřím, Strana Práv Občanů zasedne do poslaneckých lavic, budeme určitě tuto věc řešit. Pro nás jakožto stranu, kde je čestným předsedou prezident republiky, je také velice důležité, jak se politické strany vymezují právě proti současné hlavě státu. Takže pro nás je naopak nepřijatelná koalice s TOP 09 a rovněž také například ČSSD nevystupuje vůči panu prezidentovi nijak přátelsky…

Platí uvnitř SPO nějaký morální kodex, který zavazuje obviněného politika k bezprostřední rezignaci? I podle mínění čestného předsedy strany a prezidenta republiky je třeba se u politiků řídit presumpcí neviny.

Ano, ctíme presumpci neviny, v tomto jsme s naším čestným předsedou zajedno.

Podpora tradičních stran slábne. Čím si vysvětlujete, že SPO nedokázala oslovit větší množství voličů, a to ani těch levicových, z nichž část bezpochyby přešla k hnutí ANO?

Uděláme vše pro to, abychom v těchto volbách oslovili právě levicové voliče nespokojené s politikou ČSSD. Superlídr SPO František Ringo Čech a jeho jasný postoj v řadě zásadních otázek nám k tomu zajisté pomůže.

Co jste udělali pro to, abyste na rozdíl od posledních sněmovních voleb letos 5% hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny překročili? Jaké ponaučení jste si vzali z předchozího neúspěchu?

V minulých volbách byla strana rozhádaná a chyběl jí jasně určený superlídr. Očekávání řady straníků byla tehdy velká, ale mnohdy neodpovídala skutečnosti. Stejně tak sázka na lídry-ministry selhala. Letos jdeme do voleb jednotní. Strana má nové vedení v čele se senátorem Janem Velebou, superlídra Františka Ringo Čecha, jedním z krajských lídrů bude i populární generálmajor v záloze Hynek Blaško, v řadě krajů vedou kandidátky zkušení krajští zastupitelé, kteří uspěli v loňských krajských volbách.

V čem je program Strany Práv Občanů unikátní? Co jiného oproti etablovaným stranám voličům nabízíte?

Náš program Pevné české kořeny je zásadní. Jde především o to, vrátit této zemi její práva, svobodu a hrdost a vztah k zemi. Máme pocit, že toto se v současnosti ztrácí.

Kdybych ale měl některé body našeho programu vyzdvihnout, tak prosazujeme právo občana na svoji zemi a slušné žití jak v produktivním věku, tak ve stáří, dále právo občanů na přímou demokracii – přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů. Budeme vždy bojovat proti vyvádění zisků zahraničních firem z naší země, což je až 350 miliard Kč ročně, jsme proti diktátu Evropské unie, řešením podle nás je referendum o setrvání v EU, a jsme zásadně proti islamizaci Evropy a proti umísťování nelegálních migrantů v naší zemi.

Otázka na závěr se vztahuje k prezidentské volbě. Za některými prohlášeními kandidátů na prezidenta o tom, že budou „sjednocovat“ společnost, vidíte úplně jiný jejich vzkaz voličům, a to že „budou vždy a ve všem poslouchat politické strany a stanou se postupně pouhými kladeči věnců“. Podle čeho tak soudíte? A nesliboval sjednocovat národ i současný prezident? V čem je jeho slib jiný? A dostál mu vůbec?

Přímá volba prezidenta změnila poměry v této zemi, prezident přestal být loutkou politických stran. Výjezdy prezidenta Zemana do krajů a plná náměstí při jeho besedách s občany jasně ukazují, že „povídačky“ o nesjednocování národa vytvářejí především média. Samozřejmě nemohou mít všichni lidé jednotný názor. Jedno je ale jisté, prezidentem by měl být kandidát jasně politický zakotvený. Kandidáti typu Horáček či Drahoš jsou kandidáty, o kterých nevíme, kam patří, kdo za nimi stojí a s čím po volbách nakonec přijdou. A to, že se z nich postupně stanou „kladeči věnců“ a „loutky“ některých politických stran, z toho vyplyne nakonec samo. Prezident Miloš Zeman je jejich pravým opakem, a proto je jeho opětovné zvolení zásadní a nezbytné pro tuto zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…