Marek Benda se rozpovídal o krocení Babiše a růžové budoucnosti ODS

20.04.2014 17:19

ROZHOVOR O návrhu na zavedení finančního limitu pro předvolební kampaně, nezávislosti médií i budoucnosti ODS, která v těchto dnech slaví 23. narozeniny, si ParlamentníListy.cz povídaly s dlouholetým poslancem této strany Markem Bendou.

Marek Benda se rozpovídal o krocení Babiše a růžové budoucnosti ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

ODS navrhuje zavedení finančních limitů pro předvolební kampaně. Dříve vaše strana podobné limity odmítala....

Vím, že o zastropování volebních kampaní jsme mluvili už v době prezidentských voleb hlavně za situace, kdy do nich vchází komerční peníze zcela nekontrolovaně.
 
Předseda ODS Petr Fiala sdělil při zdůvodnění tohoto návrhu do médií, že by měly rozhodovat programy, a ne kdo má kolik peněz. Zdá se, že nejvíce finančních prostředků má Andrej Babiš. Je tedy on impulzem k tomuto nápadu?
 
Určitě ano. Ale tato debata se na politické scéně začala vést už kvůli financování Věcí veřejných a pokračovala při prezidentské volbě, kdy se objevili oligarchové, kteří jsou připraveni do předvolebních kampaní vložit téměř neomezené zdroje. Dříve fungoval systém politických stran, které měly model nějakého státního financování doplněný donátory. I když zde vznikaly určité problémy, bylo relativně jasné, kdo ty peníze dává. Teď se objevují jednotliví oligarchové, kteří se tváří, že mohou poskytovat neomezené finance. Tvrdí, že jsou to jejich peníze, neb jsou úspěšní podnikatelé. To je do jisté míry pravda, ale tím přichází volební soutěž jiná, než by býti měla. Nemá přece jít o to, kdo do volební kampaně vrhne více peněz.
 
 
TOP 09 zase chystá petici k Evropské komisi, ve které požaduje zavedení regulace na vlastnictví médií politiky. Samozřejmě, že se zde také cílí na Andreje Babiše, který vlastní vlivnou Mafru. Pomohlo by podobné opatření k nezávislosti médií?
 
Jestli by to pomohlo k nezávislosti médií, to nevím. Cílem této regulace je podle mě férová politická soutěž, která je podle mě důležitá. To, jestli jsou média nezávislá, je sporné. Sice to tvrdí, ale já jsem si vždy myslel, že na něčem závislá jsou. Pokud se ale stávají závislá na jednom politickém subjektu, tak to vytváří velkou hrozbu pro soutěž politických subjektů.
 
 
Jak to nyní vypadá s vaší ODS?
 
Dobře, co bych to byl za občanského demokrata, kdybych to viděl jinak. Samozřejmě, že jsme utrpěli nějaké šrámy. Ale myslím, že máme šanci se z nich vylízat a jít zase nahoru. Česká politika potřebuje autentickou pravicovou stranu. Jsem o tom hluboce přesvědčen, a proto zůstávám aktivním představitelem ODS. Naše strana má budoucnost.
 
Až takovou, že se opět může stát nejsilnější pravicovou stranou?
 
Ano. Ale není to běh na měsíce, ale na delší dobu. Nemyslím si, že se tak stane v letošních volbách. Ale myslím, že česká pravice potřebuje civilní autentický subjekt s dostatečnou členskou základnou. A jedinou politickou stranou na pravici - opravdu reálnou - je ODS. Z tohoto důvodu si myslím, že budoucnost patří nám.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…