Milionová žaloba na TV Nova a mé dluhy. Upřímná zpověď komunisty Ransdorfa

15.05.2014 12:06

ROZHOVOR Možná jsem někomu šlápl na kuří oko ve věci čerpání evropských prostředků. Nevím, ale připadá mi to tak. Miloslav Ransdorf, jenž opět kandiduje za KSČM, se začal bránit masivní kampani proti své osobě. Podal trestní oznámení na TV Nova a je odhodlán se soudit.

Milionová žaloba na TV Nova a mé dluhy. Upřímná zpověď komunisty Ransdorfa
Foto: Václav Fiala
Popisek: Miroslav Ransdorf na mítinku komunistů v Plzni

V jaké rovině uvažujete o zpravodajství TV Nova, kdy opakovaně uvedla v reportážích, že jste podváděl v Evropském parlamentu a v jiném případě jste podezřelý z tunelování, přičemž trestní oznámení bylo odloženo. Nejde o špinavou kampaň před eurovolbami?

Ano, je to špinavá kampaň před eurovolbami a to je důvod, proč jsem podal na TV Nova trestní oznámení.  

Proč si myslíte, že je proti vám vedena špinavá kampaň?

Mé okolí si myslí, že jsem někomu z vlivných českých podnikatelů šlápl na „kuří oko" ve věci čerpání evropských prostředků. Někteří jsou přesvědčeni, že se mé aktivity nelíbily těm, kteří jsou spojeni s americkými zájmy. Jde o boj proti smlouvám ACTA a TTIP. Rovněž se někomu nemusí líbit mé působení  proti církevním restitucím nebo mé postoje ve věci událostí na Ukrajině. Žádnou z těchto položek nemohu vyloučit.

Nemohlo by jít i o nečistou hru pocházející z vaší kmenové strany KSČM?

Občas tyto názory slýchám, ale odmítám jim věřit. Byli to členové strany, kteří mne v době pro mne nejtěžší velice silně podrželi a prosadili na čtvrté místo kandidátky.  

Co si od podaného trestního oznámení na TV Nova slibujete a není částka 5 000 000 korun, kterou požadujete, přehnaná?

Co si slibuji? Spravedlnost. Částka byla takto zvolena proto, že malá položka by pro takovou firmu byla směšná a nikdo by se nezamyslel nad tím, že podobné praktiky nemohou procházet bez trestu. Dodal bych ještě, že skandalizace TV Nova, jak už jsem uvedl, mi zmařila sedmkrát možnost rozjednaného úvěru, který by vše vyřešil. Vznikly mi tím značné problémy a i kvůli tomu se potíže vlekly.

Články o podaném trestním oznámení byly zveřejněny na portálech iDnes.cz a Novinky.cz, ale po určtié chvíly byly staženy. Co si o tom myslíte?

Od známých vím, že na Novinkách.cz tu zprávu viděli a také tu diskuzi. Ta byla ostře kritická k Nově i jejím redaktorkám. Možná se někdo zalekl toho, jak tvrdě kritický ten ohlas je a že lidé už ztrácejí trpělivost se špinavou manipulací ze strany některých českých médií. A chtějí změnu.

Prý vás o rozhovor TV Nova opět požádala, její generální ředitel navrhl půl minuty nesestříhaného záznamu, ale když jste řekl, že sdělíte dívákům vše, co si o zpravodajství TV Nova myslíte, byla nabídka stažena. Jak to přesně bylo?

Redaktorka TV Nova Tereza Šnoblová mi nabídla vystoupení před kamerou o obsahu dopisu, který poslala má vedoucí kanceláře médiím spolu s trestním oznámením. Já chtěl - po zkušenostech, které mám - nesestříhaný vstup. Ředitel prý přislíbil nesestříhaný záznam v délce pětadvaceti vteřin. Nastalo dohadování o předmětu vyjádření a měl jsem dorazit v půl sedmé k večeru. Pak mi poslala SMS tohoto znění: „Nemohla jsem se dovolat. Tak se omlouvám, ale nakonec to musím zrušit. Nezlobte se, děkuji. Tereza Šnoblová."

Pod článkem na Vaši ochranu je podepsána vedoucí vaší kanceláře Helena Suchá. Vypadá to, jako by vám dělala obhájce. Proč?

Naštvala ji stupňovaná kampaň před eurovolbami proti mně. Znám ji dlouhá léta a musím zdůraznit, že má nesmírný cit pro spravedlnost a nesnáší křivdy.  Podotýkám, že o jejím úmyslu jsem nevěděl. Text jsem četl večer po návratu z volební kampaně v Jihlavě.

Právě ona odkoupila váš byt. Proč nyní? Na veřejnost by to mohlo hrát dojem, že jde o předvolební tah, proto bych vás požádal o hlubší vysvětlení...

Rozhodnutí o koupi bytu padlo v lednu. V lednu se jednalo o úvěru a kdyby vše postupovalo normálně, v únoru by bylo vše vyřízeno a exekuce zrušeny. Procedurální chyby nezpůsobila naše strana, ale exekutorský úřad. S předvolebním tahem to nemá co dělat.

Vím, že už dotazy o výši vašeho dluhu nemáte rád, ale mohl byste sdělit veřejnosti, aby bylo jasno, jaký v současnosti je?

Prodej bytu za dva a půl milionu korun znamená, že exekuce budou skončeny. Standardní úvěry, které mám, řádně splácím. Jejich současná výše je dohromady řádově pět milionů korun.

Nemyslíte si, že by vás opětovné rozviřování této kauzy mohlo před volbami fatálně poškodit?

Daleko více by mne poškodilo, kdybych se na úkor někoho obohatil, nebo byl zapleten do korupční aféry. A tuto zátěž prostě nemám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…