Musílek a Renč: Naše občany zadlužuje Babiš, ne radnice

09.10.2014 13:13

ROZHOVOR Václav Musílek a Filip Renč, kandidáti za Nezávislé fórum na Praze 8, se pro ParlamentníListy.cz vyjádřili k jejich předvolební kampani, k jejich plánům na Praze 8, ale také k současné politické situaci.

Musílek a Renč: Naše občany zadlužuje Babiš, ne radnice
Foto: red
Popisek: Filip Renč a Václav Musílek (Nezávislé fórum)

Pane doktore, v programu píšete, že chcete dále snižovat výdaje Prahy 8 a chcete bohaté občany, ne bohatou veřejnou správu. Jak toho chcete dosáhnout?

Václav Musílek: Městská část je na tom díky privatizaci a rozumnému hospodaření finančně dobře. Je to snad částečně i naše zásluha. Náš kandidát Michal Švarc byl místostarostou pro finance a já místopředsedou finančního výboru, takže jsme do toho měli hodně co mluvit. Průběžně jsme snižovali náklady. Nějaké úspory se najít dají, ale finance Prahy 8 jsou momentálně zdravé. Nechceme ale dopustit, aby městská část měla byť korunový dluh.  Všechno z minulosti jsme splatili, finance jsou vyrovnané a jde spíš o to, abychom udrželi jak náklady provozní, tak investiční v nějaké rozumné míře. Uráží mě proto lži babišovských tiskovin, že Praha 8 je druhou nejzadluženější pražskou částí. Na každého občana osmičky připadá dluh kvůli zadlužení státu, které ministr financí Babiš zvyšuje svou rozpočtovou politikou každou vteřinou. Samozřejmě za pomoci jeho socialistických a lidoveckých koaličních soudruhů. Městská část k tomu nepřidává ani korunu. A to jsme v minulých letech doháněli deficity financování z předchozích období a nainvestovali jsme do všeho, co bylo nezbytně nutné. Zejména do škol, parků, bezpečnosti a momentálně městskou část kromě dostavby radnice na Palmovce žádné zásadní investice nutně nečekají.

Při předvolebních rozhovorech se často ptám, co je v současné době ve vedení městské části špatně. Vy byste ale v takovém případě musel částečně kritizovat sám sebe, takže se spíše zeptám, co se podle vás ještě nestihlo udělat a bylo by potřeba to v příštích letech dotáhnout?

Václav Musílek: Stihlo se toho hodně, momentálně žádné zásadní věci, které by trápily Prahu 8 jako celek, asi nejsou. Samozřejmě jde v mnoha oblastech spíše o to udělat třeba další krok. Například chceme pokračovat v otázce bezpečnosti rozšiřováním kamerového systému, protože ho lidé chtějí a nejen jako preventivní opatření je to určitě velmi pozitivní. Budeme pokračovat ve vylepšování základních a mateřských škol, jejichž jsme zřizovateli. Ale ani tam žádné zásadní resty nejsou. Investovali jsme velké prostředky do nesmírně obrovského zkvalitnění služeb, co se týče stravovacích provozů, které byly dost katastrofální a dnes jsou na úplně jiné úrovni.

Potřebujeme pochopitelně dostavět radnici, to je největší investice. Ta stavba ale běží. I přes všechny peripetie a lži o tom, že je projekt zastavený nebo že se už nikdy nedodělá. Pokud se nic zásadního nestane, v dubnu 2016 bude hotová a financování je zajištěno bez koruny úvěru a dluhu.

Problémy jsou spíše ve vztahu k magistrátu, což je za prvé stav chodníků, ulic a stav zeleně, která nám nepatří. Patří magistrátu a jsou tam velké deficity, jenže je to pro nás problém, protože by tam měl investovat magistrát a ne my. Děláme to už tak, že posíláme magistrátu peníze a s příslušnými organizacemi (jako je třeba Technická správa komunikací) uzavíráme smlouvy, že za ty peníze bude uděláno jen to, co my chceme. Jinak bychom se od magistrátu ničeho nedočkali. Dluhy jsou tedy spíš na straně magistrátu než naší.

Pane režisére, když mi v rozhovoru před možná více než měsícem pan Musílek řekl o tom, že budete kandidovat, zmínil, že vás k tomu přesvědčoval už před lety. Proč jste se rozhodl do toho jít až teď? Co vás k tomu přimělo?

Filip Renč: Jeho prosluněná milá tvář a sametový hlas (smích). Teď vážně. Jako režisér mám takové pracovní vlny, někdy jsem v jednom kole při natáčení nebo přípravě divadelního představení a není na podobné aktivity čas ani nálada. Teď jsem měl čas a klid na to, abych si vše promyslel. A jelikož jsem v době příprav na své projekty, mám čas se tomu věnovat a zároveň jsem si řekl, že jako letitý obyvatel Prahy 8 bych se mohl zapojit a přispět k dobrým věcem. Navíc si myslím, že mám i věk na to, abych se do komunální politiky vložil a rád bych věděl, jak se bude Praha 8 vyvíjet, kam se budou dávat investice a podobně.

 Jsem z oblasti kultury, takže by mě pochopitelně zajímala kultura a kulturní aktivity a třeba příprava různých festivalů, přehlídek a rozhodně také sportovních aktivit. Na Praze 8 se dá v tomto směru podnikat spousta věcí, protože je tu i hodně prostoru, hezké parky a prostranství, která podle mě nejsou na sto procent využitá. Každý by se měl věnovat tomu, čemu nejvíc rozumí a co je součástí jeho profese. Jsme nezávislí profesionálové, kteří se dali dohromady, každý má svoji práci a aktivitu, proto by se v zastupitelstvu měl věnovat oblasti, které rozumí nebo kterou vystudoval.

A nyní si jste jistý, že na to budete mít čas? Třeba až začnete natáčet další film?

Filip Renč: Komunální politika by pro mě nebyla na plný úvazek. Takže pokud uspěji, nebyl bych určitě uvolněným zastupitelem nebo radním, ale spíše bych se o zmíněnou tematiku staral jako poradní hlas. Na radnici bych chtěl pomoct zkušenostmi ze své profese svým názorem a hlasem. Praha 8 mě zajímá, bydlím tady a žije tu rovněž spousta mých známých.

V každém případě nechci být nějaká figurka nebo maskot Nezávislého fóra coby nějaká mediálně provařená tvář, která nebude nic dělat a jen se ukazovat na plakátech. Mám svá témata a rád bych se jim věnoval. Když se do něčeho dám, snažím se to dělat dobře.

Václav Musílek:  Dovolil bych si k Filipově řeči jednu poznámku. Četl jsem někde, že nějaká místní buňka ODS kdesi na okraji Prahy si jeho slova vyložila, že nechce nic dělat, protože práce zastupitele je prý nesmírně časově náročná. A hloupě to papouškuji některá média. To může říct jenom úplný ignorant, který o komunální politice neví vůbec nic. Pokud není zastupitel uvolněný - a těch je menšina - vykonává mandát vedle svého povolání.  A režisér na volné noze má toho času neskonale víc, než někdo, kdo musí trávit denně 8 hodin v práci. A myslím, že Filip Renč ten čas dokáže využívat velmi efektivně.

Některé strany nebo hnutí mluví v kampani o tom, že by se měl omezit pohyb cyklistů v centru. V předvolebním klipu jsem vás viděl jet na kole, takže se neptám, zda chcete také vytlačit cyklisty, ale lze to nějak rozumě skloubit a normálním provozem?

Filip Renč: Určitě všude ve velkoměstech se cyklistika rozšiřuje, ale cyklostezky nesmí být řešeny nesmyslně. Některé cyklostezky tady nejsou řešeny úplně rozumě, mělo by se na tom pracovat, aby to bylo bezpečné jak pro řidiče aut, tak pro cyklisty. Musí být jasně červeně vyznačené pruhy a ne jako doteď, kdy je po Praze na mnoha a mnoha místech červený pruh pro cyklisty a najednou uprostřed silnice končí. Kam má pak cyklista najednou jít, když to skončí uprostřed silnice? Co má cyklista dělat, sesednout z kola, dát si ho na záda a jet tramvají? Cyklostezkám se musí dát řád a logika.

Co otázka bezpečnosti? Občas je slyšet, že některé části Prahy 8 nejsou zrovna rájem, kde k sobě všichni chovají skvěle… Co s tím? Předpokládám, že městská část nemůže ovlivnit fungování městská policie?

Václav Musílek: To přímo nemůže, ale celé čtyři roky jsem velmi úzce spolupracoval jak s městskou policií, tak s policií státní a musím říct, že až na výjimky nemám proti jejich práci nějaké zásadní výhrady. Myslím, že se opravdu snaží a situace se tady postupně lepší. I nápady trestné činnosti, které mi chodí v pravidelných hlášeních, mají klesající tendenci a zejména mají klesající tendenci, pokud se týká závažnějších trestných činů. Kriminalita spojená s auty, která jsou volně zaparkovaná na ulicích, to je samozřejmě těžko řešitelná věc, byť se na tom také pracuje. Ale ta takzvaná objasněnost u těchto věcí je opravdu nízká. V ostatních oblastech se to postupně lepší.

Filip Renč: Kdyby mohl a měl tu možnost, městskou policii bych zrušil. Je to banda amatérů, nevycvičených neprofesionálů a pouze hloupá represivní složka na špatně zaparkovaná auta, která stejně nemohou parkovat nikde jinde než před svým domem nebo ve své ulici. Strážníci přes den ani v noci nechodí po ulicích, městského policajta vidíte jen tehdy, když vám dává lísteček za stěrač. Neznám nikoho ve svém okolí, komu by městská policie v životě pomohla. Oni jen vytvářejí represi. A nevěřím jim, že umí ovládat pistoli, kterou nosí za pasem. Jsou to často prapodivná individua. Opravdu jsem nezažil situaci nikoho, komu by kdy pomohla městská policie nebo že bych hlídku městské policie viděl procházet po ulici. V životě se mi to nestalo. Takže k čemu jsou? Aby jezdili v autech a rozdávali pokuty za parkování? Na to je nepotřebujeme.

Václav Musílek: Vidíte, že jsme opravdové fórum, na tuto věc máme každý jiný názor.

Abychom to uzavřeli trochu pozitivně, politici pochopitelně před volbami slibují, co mohou udělat. Vy jste už v uplynulých čtyřech letech v radě městské části Praha 8 byl, takže se zeptám, co se vám podařilo udělat a zlepšit.

Václav Musílek: Prosadili jsme privatizaci bytového fondu, celá Praha 8 už je v podstatě zprivatizovaná, obecních domů zůstalo minimum. Nicméně způsob privatizace byl určitým kompromisem, takže je potřeba dopracovat některé věci, které se úplně nepodařily a nově vzniklým družstvům nepomáhají a záměr, že pomohou městské části, se také nenaplnil. Jsou to takzvaná věcná břemena na všechny obchody, nebytové prostory, dnes tedy správně prostory určené k podnikání. Ta věcná břemena je potřeba zrušit a umožnit bytovým družstvům, aby si o nájemcích nebytových prostor ve svých domech rozhodovali sami a příjem z toho také měli sami.

Byl to původně pokus zajistit dlouhodobě příjem městské části s tím, že MČ jako nositel toho věcného břemena se vůbec nebude podílet na nákladech domu, což se ukázalo jako nesmyslné, nefunkční a nevýhodné. Musím zdůraznit, že jsem tuto myšlenku nikdy nepodporoval.

Vzniklo tady dále spoustu bytových družstev, která se transformují na společenství vlastníků, a to vedle zvolených zástupců považujeme za jakousi druhou reprezentaci Prahy 8, takže chceme nastavit velmi úzkou komunikaci se zástupci těch bytových družstev. To jsou lidé, kteří tady žijí, bydlí, jsou autentickými nositeli toho pozitivního i negativního, co Praha 8 má. Takže chceme zřídit nějaký koordinační výbor, který bude permanentně diskutovat a řešit věci, které ta družstva pálí, a naopak od nich čekáme podněty ke zlepšení nejen situace s bydlením v Praze 8. A toto je něco úplně jiného, než když jsme dnes pod tlakem různých občanských sdružení, která reprezentují tak maximálně ty dva tři lidi, co jsou jejich členy a nikoho jiného. U bytových družstev je situace jiná, ta reprezentují skutečně desítky tisíc lidí, kteří tu bydlí.

Třetí věc ohledně bydlení, trápí nás bydlení seniorů. Těm odvážnějším, kteří šli do privatizace, pak stát upřel příspěvky na bydlení, který je pro ně často důležitý, aby zůstali ve svém prostředí. My chceme tento příspěvek na bydlení vrátit a vyplácet ho z rozpočtu městské části. Máme spočítáno, že to žádná oslňující částka pro rozpočet není a pro MČ to bude bez problémů únosné. Jde nám o to, abychom ty lidi nevyháněli z bytů, kde jsou zvyklí, do garsonkových ghett.

Na závěr ještě poslední věc. Co vaše předvolební kampaň, jaká byla?

Václav Musílek: Trochu neortodoxní. Jako hlavní nosič jsme zvolili, i díky kandidatuře Filipa Renče, formu klipu, který šíříme všude možně přes nejrůznější kanály. Namísto oblbování občanů tisíci nic neříkajícími hesly jsme se v klipu snažili s trochou nadsázky vyjádřit hlavní ideje, s nimiž do voleb jdeme.

Filip Renč: Je to takový trojprofil pana Musílka, pana Švarce a mě, protože jsme první tři na kandidátce. Představili jsme tam program Nezávislého fóra a myšlenky, se kterými jdeme do voleb. Spot není nic objevného, bylo na to málo peněz a času, ale myslím, že na základě toho si lidé mohou udělat dobrý obrázek o nás i o Nezávislém fóru.

Hlavní pro nás bylo, abychom lidem neslibovali nic, co nemůžeme splnit. Odevšud jsou slyšet samá hesla, jako kdyby ti daní kandidáti mohli v Praze zařídit dokonalou dopravu, město zcela bez kriminality, MHD zdarma a všechno bude prosluněno sluncem a nevím co ještě. Tak to přece není a nikdy nebude. Vůči těm různým šíleným slibům jsme byli trochu v opozici. Samozřejmě že máme program, ale neslibujeme modré z nebe. Snažili jsme se držet reality a zároveň být poctiví vůči občanům Prahy 8. Než se bít do prsou, že dokážeme všechno, je podle nás v politice namístě spíše trocha pokory.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…