Nové desítky tisíc nezaměstnaných. Nakonec se tu pozabíjíme, hrozí se hornický odborář

22.03.2014 7:43

ROZHOVOR Kromě Paskova mohou zavřít i Karvinou. Je nutné přijmout radikální řešení, aby region přežil. Na poplach bije předseda Sdružení hornických odborů Havířov Jaromír Pytlík. Poukazuje na současnou rekordní nezaměstnanost a kriminalitu. Jenže budoucnost může přinést regionu další desítky tisíc nezaměstnaných. I o tom byl rozhovor s Jaromírem Pytlíkem pro ParlamentníListy.cz.

Nové desítky tisíc nezaměstnaných. Nakonec se tu pozabíjíme, hrozí se hornický odborář
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Pytlík

Blíží se definitivní rozhodnutí  o tom, zda bude Paskov dál fungovat. Jak Vy vidíte situaci v OKD?

V rámci OKD se situace z mého pohledu zhoršuje. Ceny uhlí se snížily o 5 procent, takže situace je stále horší a vážnější. Teď se řeší hlavně Paskov, jestli se bude do konce roku 2016 těžit a pak nastane útlum. Nicméně další oříšek bude důl Karviná, který je hned na ráně. Pokud se nebude těžit pod Starým Městem, tak by skončil v roce 2016 nebo 2017 a to znamená problém pro dalších přes 3000 přímých zaměstnanců. K tomu, když připočtete firmy, které tam působí a dodavatele, tak by to znamenalo dalších 10 možná 15 tisíc nezaměstnaných, což tento region už absolutně neunese. Už teď tu máme nezaměstnanost přes dvanáct procent. Karviná, Havířov, Orlová jsou na tom velice špatně.

Jak by se daly tyto dopady, o kterých mluvíte, zmírnit?

Doufám, že se OKD domluví s městem Karviná na další těžbě. Otázkou je, jak se vyřeší výkupy pozemků, protože na ně nejsou peníze a teď jsou ve Starém Městě pozastaveny. Druhá věc je nešťastný horní zákon, ve kterém po novelizaci vyhodili tak zvaný vyvlastňovací paragraf. Může se stát, že z výkupů pozemků budou chtít majitelé získat co nejvíce peněz. V OKD nebyl nikdy tento paragraf použitý, ale byla to určitá pojistka, aby podvodníci nezneužívali situace. Pak je otázkou, zda vůbec bude chtít vlastník těžit za daných podmínek. Cena uhlí je nízká, vozí se tu uhlí ze zahraničí. Už to není jen otázka OKD, ale i státu, co s tím bude dělat.

Pokud by došlo k uzavření Paskova a Karviné, co bude následovat?

Když se stane to, že zavřeme Paskov a Karvinou, tak se to bude týkat více než 5000 přímých zaměstnanců. Když k tomu přičteme navazující profese, je to 15 až 20 000 nezaměstnaných. To už je v podstatě velké město. Přitom v Karviné je nejvyšší kriminalita. To se tu už pozabíjíme. Nevěřím tomu, že by mohli dát tolika lidem práci v nových průmyslových zónách.

Do 31. března budou předloženy návrhy řešení situace na Paskově vládě. Pro Vás by asi byla nejpřijatelnější varianta pokračování těžby do roku 2016?

Ne. Nejlepší varianta je stále těžit a nejít do útlumu. Kdyby tak stát ochránil naše nerostné bohatství a řekl, že jsou schopní to řešit. Například omezit dovoz uhlí ze zahraničí. Elektrárna Dětmarovice neodebírá jen uhlí z OKD, ale i z ciziny, přitom by mohla jet na vyšší výkon, protože kraj potřebuje energii. Potřebovali bychom konečně energetickou koncepci státu, aby už konečně někdo řekl, že nemůžeme spoléhat na fotovoltaiku nebo „větrníky“ a sdělil, jaká bude situace dál. Hornictví nelze plánovat na krátkou dobu do předu.

Jak tuhle situaci zvládají zaměstnanci?

Situace se nejdřív zklidnila, teď je zase napjatá, protože se blíží řešení Paskova. Začínají nás oslovovat firmy, které tady podnikají, hlásí, že lidé nenakupují, klesly jim tržby a spousta firem krachuje. Situace, co se týká sociálních problémů i kriminality, je stále horší.

Jak hodnotíte přístup státu k tomuto problému?

Zaznamenali jsme posun už za minulé vlády a proběhlo několik jednání. Nicméně situace se radikálně mění k horšímu, proto si myslím, že je nutné přijmout radikální opatření, aby tento region přežil.

Jaká Vy byste navrhoval opatření?

Jsou to technická opatření a to znamená zabezpečení odbytu našeho uhlí za takovou cenu, abychom přežili. Další věc je nezaměstnanost a já si myslím, že by bylo možné ji řešit. Jenže na to nikdo neslyší. V krizových oblastech by podle mého názoru měli mít lidé možnost odejít do předčasného důchodu o tři roky dříve, ale neměli by ho mít krácený. Spoustu lidí by v tomto případě do předčasného důchodu odešlo a vznikl by prostor pro nezaměstnané, kteří by mohli nastoupit do práce.

Chtěl byste takto řešit situaci plošně, ve všech regionech, kde jsou problémy?

Ano, tam kde je kriticky vysoká nezaměstnanost. V Moravskoslezském nebo v Ústeckém by mohl stát říci, že doplatí krácené předčasné důchody a lidé by to přivítali. Stát by na tom v konečném důsledku ušetřil, protože nezaměstnaný ho stojí dvakrát tolik, co důchodce. Pokud člověk pracuje a ještě pobírá důchod, tak i tento způsob v regionech, kde není práce, se mi zdá velmi špatný. Mladí lidé si zvykají, že nechodí do zaměstnání. Nechci říct, že bych důchodce neviděl rád v práci, ale myslím si, že ti, kdo mají důchod, by měli nastoupit na místa, kde nemůže pracovat například otec od rodiny. Myslím tím například profese, kde se platí minimální mzdou.

Hovořilo se o rekvalifikačních kurzech. Co si o tom myslíte?

Horníka nerekvalifikujete na účetní. To je nesmysl. A co se týká jiného uplatnění, než mají horníci teď, tak jejich šance na zaměstnání je minimální. Musíme vycházet z toho, že zdraví horníků v 50 nebo 55 letech bývá v katastrofálním stavu. Pro tyto lidi bych viděl tak pozice vrátných, kde už by mohli mít trochu víc klidu, protože si ho zaslouží. Lehčeji najdou práci ti, kteří sice pracují v dolech, ale mají nějakou specializaci, například jsou elektrikáři.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…