Petr Gazdík o vulgaritách Zemana i Schwarzenberga, válce ministrů i chaosu ve sněmovně

08.11.2014 9:55

ROZHOVOR Vláda by se nad sebou měla hluboce zamyslet. Koalice nefunguje dobře a nemyslí na zadní kolečka. Takto hovoří o krizi v nejvyšších patrech místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN). V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz se vyjádřil také k pátečnímu ostrému konfliktu ministrů Andreje Babiše (ANO 2011) a Svatopluka Němečka (ČSSD). „Premiér by měl přinutit oba pány, aby veřejnosti vysvětlili, jak to opravdu je nebo je přimět k tomu, aby se vzájemně omluvili,“ říká Gazdík, který považuje vzájemná obvinění členů vlády za velmi vážná.

Petr Gazdík o vulgaritách Zemana i Schwarzenberga, válce ministrů i chaosu ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Petr Gazdík(TOP 09)

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Uplynulé dny přinesly situace, které byly pro veřejnost premiérou. Můžeme začít nedělním vystoupením prezidenta republiky v Hovorech z Lán, ve kterém použil vulgární výrazy. V pátek se nevybíravým způsobem pohádali dva ministři. O čem to svědčí?

Politická scéna obecně hrubne a to jak po stránce formálního vyjadřování, tak způsobů. Podílejí se na tom i strany, které slibovaly, že „bude líp“, že přišly z jiného světa a do politiky vnesou zcela odlišné prvky. Když jsme se vraceli v neděli ze hřbitova z dušiček a poslouchali Hovory z Lán, bylo pro mě dost těžké desetileté dceři vysvětlit, proč pan prezident vulgární slova používá a přitom já děti okřikuji, když řeknou daleko méně ostrý výraz. Takové výroky od hlavy státu, to je něco nepředstavitelného v civilizované západní zemi. Mám lidsky Miloše Zemana rád, takže mě tato situace mrzí. Takovými slovy pomáhá k úpadku politické scény, o kterém jsem už hovořil. On by měl spíše společnost spojovat a pozvedávat směrem k vyšším hodnotám.

Teď se zdá, že se lidé ještě zřetelněji rozdělili na dva tábory…

Ten pocit mám už od prezidentské volby. A znovu zopakuji: přesto, že si lidsky Miloše Zemana vážím, poslední týden kampaně před druhým kolem prezidentské volby nebyl férový a společnost rozdělil.

Co se týká vyjadřování v politice, předseda TOP 09 ovšem také nemá příliš „čistý štít“. Europoslanec Polčák například v této souvislosti v médiích uvedl: „Vůdce parlamentní opozice Schwarzenberg může použít jadrnější výraz. Prezident ne!“ Souhlasíte s ním?

Vždycky se jedná o konkrétní případ. To slovo na "k" z úst pana prezidenta je něco, co už je hluboce za hranou a je pravda, že pan Schwarzenberg výrazy, které by nějak znevažovaly ženy, nepoužil. Pan Schwarzenberg není prezident této země. Na rovinu ale říkám, že používání vulgarismů od politiků na veřejnosti, i když se to týká pana Schwarzenberga, se mi nelíbí.

Na Twitteru vicepremiér Andrej Babiš o svém kolegovi ministrovi zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi napsal, že „by měl ten Šnajdroid Němeček urychleně nastoupit na protialkoholní a psychiatrickou léčbu“. Také prý Babiš napsal, že Němeček zpronevěřil veřejné peníze. Šlo údajně o reakci na kritiku Němečka vůči článku v MF Dnes, který se ministra zdravotnictví údajně snažil diskreditovat. Situace se vyhrotila natolik, že místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek žádal, aby jeden z nich z vlády odešel. Jaký tento konflikt může mít dopad?

Určitě to svědčí o krizi, která ve vládě je. Dva její členové se veřejně obviňují z velmi závažných věcí. Vnímám v této situaci zjevné zneužívání toho, že Andrej Babiš je politik a zároveň vlastník médií. Zazněly pochybnosti o hospodaření v souvislosti s působením pana Němečka. Premiér, jako šéf vlády, by měl přinutit oba pány, aby veřejnosti vysvětlili, jak to opravdu je nebo je přimět k tomu, aby se vzájemně omluvili.

Jak podle Vás funguje celá koalice?

Denně zažívám ve sněmovně chaos. Od půli července probíhá každý týden naprosto neorganizovaně nějaké zasedání. V pátek jsme například měli tři schůze Poslanecké sněmovny a to ve variabilním týdnu, kdy běžně sněmovna nezasedá. Nahromadilo se mi asi tři tisíce e-mailů, na které bych měl odpovídat, desítky občanů mě žádají o schůzku a já kvůli tomu chaosu ve sněmovně nemám čas ani na přípravu materiálů pro tvorbu zákonů nebo interpelací. Chtěl bych se věnovat běžné práci poslance, přitom neustále sedím ve sněmovně. Často jsem řídil jednání sám a nebyl nikdo, kdo by mě mohl na chvíli vystřídat. Popsal jsem situaci jen v hrubých obrysech, ale to vše hovoří o tom, že by se vládní koalice měla nad sebou vážně zamyslet. Možná jsou si jistí v kramflecích, protože ekonomika vlivem šetření předchozích vlád začala růst, mají peníze na utrácení a jejich předvolební dárečky jim pomáhají zvyšovat popularitu u veřejnosti. Koalice nefunguje dobře, nemyslí na zadní kolečka a neuvědomuje si, že v Evropě se zhoršuje ekonomický vývoj a že třeba za dva roky může nastat velký problém.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip obhajoval v pátek svoji nedávnou cestu do Moskvy, od níž se sněmovna distancovala. Trval na tom, že šlo o oficiální cestu, kterou schválil její předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Netušíte, jak to opravdu bylo?

Netuším. Na organizačním výboru se o tom budeme bavit, protože celá situace vypadala trochu zastřeně. Pan Filip nejprve cestu plánoval, pak nám jako organizačnímu výboru bylo řečeno, že se konat nebude a ve výsledku jsme se z médií dozvěděli, že je to jinak. S panem předsedou Filipem jsem ještě nemluvil, nevím, čím panu Hamáčkovi důvod cesty vysvětlil. Slyšel jsem něco o třech tisících pracovních míst atd., ale situace má různé dimenze. Nemám nic proti tomu, že jel pan předseda Filip do Moskvy, ale trvám na tom, že tam nejel tlumočit stanoviska České republiky jako oficiální zástupce s mandátem. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nedoporučil cestu delegace, protože by byla velmi kontraproduktivní z hlediska naší zahraničně-politické orientace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…