Plukovník Skácel pro PL: Dva baráky spadnou po nárazu letadel a třetí strachy? Takové blbosti. Pár šupáků nemohlo zbořit Dvojčata. Terorismus je mýtus

11.09.2015 8:31

ROZHOVOR „Pár šupáků“ nemohlo zbořit Dvojčata. „Ti, kteří tohle vymysleli, jsou stále ještě dobře skrytí a smějí se do hrsti,“ myslí si plukovník Pavel Skácel, účastník misí v bývalé Jugoslávii a Kurdistánu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se také vyjádřil k Islámskému státu: „Kdyby byla ve světě vůle s touto skupinou dobře placených žoldáckých nácků řádně zacvičit, už by dávno všichni hryzali hlínu.“

Plukovník Skácel pro PL: Dva baráky spadnou po nárazu letadel a třetí strachy? Takové blbosti. Pár šupáků nemohlo zbořit Dvojčata. Terorismus je mýtus
Foto: csol.cz
Popisek: Plk. Pavel Skácel (fotografován ještě v hodnosti podplukovníka)

Do jaké míry můžeme být spokojení s odhalením a potrestáním těch, kteří mohou za teroristický útok na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001?

Myslím si, že ti, kteří za to doopravdy mohou, nebyli ještě ani odhaleni, ani potrestáni. Nejsem přesvědčený o tom, že pár šupáků, kteří letadlo viděli třikrát zblízka, dokážou sednout za knipl jumba a trefit s tím kolosem roh mrakodrapu. Ti, jež tohle vymysleli, jsou stále ještě dobře skrytí a smějí se do hrsti. 

V reakci na 11. září ale vyhlásily Spojené státy americké válku s terorismem, uskutečnily invazi do Afghánistánu a svrhly hnutí Tálibán, které poskytovalo zázemí teroristům z al-Káidy. Jak vnímáte po letech reakci prezidenta George W. Bushe?

Myslíte si, že doopravdy svrhli hnutí Tálibán? Oni si možná myslí, že ho svrhli, ale spíše ho posílili. Četl jsem zajímavou knihu Veleštúr od pana Jozefa Banáše, kde popisuje realitu Afghánistánu tak, jak ji viděl, a líčí zážitky lidí, kteří tamní situaci dobře znají. Doporučuji. To, co tam je napsáno, vůbec nevypadá na svržení Tálibánu. Jsem přesvědčený o tom, že jak Američané a NATO z Afghánistánu odejdou, situace tam bude stejná nebo horší. Ten, kdo si představuje, že vládnutí na základě náboženství, které je v podstatě ideologií bytí, lze likvidovat, rozvrátit a nahradit, je na omylu. Nebo míní někam násilím přivést novou kulturu, demokratické volby a jiný náhled na svět. Historie nás přesvědčuje o tom, že to není možné. Ale myslím skutečnou historii, ne tu ohebnou a plastickou, jak se nám líbí dnes.

USA a samozřejmě mnoho dalších zemí také posílily antiteroristickou legislativu a pravomoci svých bezpečnostních složek. Nemluvě o masivním sledování lidí na internetu. Byla opatření účelná a nutná?

Terorismus je mýtus, který jsme si vytvořili. Stále potřebujeme nějakého nepřítele. Opatření, která byla přijata, znepříjemnila život lidem na letištích i jinde. Byl to hlavní vedlejší produkt září, kdy se poroučely k zemi dva velebaráky rychlostí pádu golfového míčku. Přesně vyjádřil názor na situaci můj bratranec, když říkal: „Ty si myslíš, že chroupu k svačině seno? A že nosím sedlo, abych věřil takové blbosti, že dva baráky spadnou po nárazu letadel a třetí strachy?“ Asi takto situaci vidím i já. Vše bylo dobře vymyšleno, připraveno a zpracováno, tak aby tomu běžný našinec (po stém opakování) uvěřil. Rozvrátily se potom fungující státy jako Libye, Sýrie a důsledky si do budoucna poneseme všichni.

Terorismus ale není „mýtus,“ který jsme si vytvořili. Jsou to konkrétní organizované skupiny…

Al-Káida – v překladu to znamená prý seznam. Název jako hrom. Ale to bychom skupinu ISIL (prý epigona Seznamu) nesměli podporovat. Jestliže od ISIL kupujeme ropu, dodáváme jim zbraně, tak je podporujeme. Neslyšel jsem o žádných důkladných sankcích, dočetl jsem se, že Islámský stát funguje velice dobře. Kdyby byla ve světě vůle s touto skupinou dobře placených žoldáckých nácků řádně zacvičit, už by dávno všichni hryzali hlínu. Ale vůle evidentně není. Není mi jasné, jak na svoji stranu získává tento terorismus lidi, kteří jsou již příslušníci třetí generace přistěhovalců do Evropy. Jako byl třeba střelec z pláže v Tunisu.

USA po 11. září nečekaly při útoku na Irák na rozhodnutí Rady OSN. Koalice vedená Spojenými státy svrhla diktátorský režim Saddáma Husajna, zahájila okupaci Iráku. Jak tento fakt ovlivňuje dnešek?

OSN ukázala svoji sílu a odhodlání hájit mír. Souhlas neměli ani v případě bombardování Jugoslávie i jiných. Ostatně proč by jeden precedens nevytvořil další. Spojené státy jsou velestát, který činí to, co uzná pro sebe za vhodné. 11. září jim k tomu prý poskytlo záminku a jakýsi mandát. Znám naše lidi, kteří tomu opravdu věří a vnitřně i nahlas takovéto jednání podporují.

Byla chyba podporovat arabské jaro? Nešlo počítat s tím, že když už je oblast destabilizovaná, že se vše nakonec sesype?

Byla to chyba. Jakékoliv neuvážené vnější vměšování do vnitřních záležitostí států se ukazuje jako chyba. Podle mého názoru a zkušeností v zahraničí pracují a dodávají nesprávné informace lidé druhé a třetí kategorie. Různé NGO a různí rozvědčíci. Ten, kdo chce „řídit“ procesy ve světě, má zkreslenou představu o tom, co se kde doopravdy děje. Pokud ovšem chaos není cílem. Pak arabské jaro chyba nebyla, ale důsledky toho „úspěchu“ zaplatíme v Evropě i s úroky.

Problém s běženci graduje, jak může skončit? Přivřeme dveře do Evropy? Co když se nám nepodaří zastavit faktory, které krizi vyvolávají, ať už jde o převaděčské mafie, Islámský stát nebo válečné konflikty, bez toho, aniž do mezinárodní koordinace postupu proti IS vtáhneme také Rusko?

Přivřeme dveře? Ty už jsou dokořán a plné lidí. Dveře ucpané proudy lidí se nedají zavřít. Arabové mají přísloví: Manželství je jako obležená pevnost, kdo je uvnitř, chce ven, a ten, který je venku, chce dovnitř. Podle toho jsme pevnost dobytá. Navíc nebráněná.

Převaděčské mafie jsou byznys. Bránit byznysu by odporovalo tezi o svobodě podnikání. Nikdo se nezajímal, kdo je doopravdy řídí. Kdo jim dodává lodě a logistiku? Složitá otázka, složitá odpověď.

ISIL, nebo jak se to doopravdy jmenuje, je velký problém. Jde o válku neválku. Nemyslete si, že se bojuje na souvislé frontě. Fungují určité bojové skupiny, které zaútočí a pak se opět schovají. Nebo se kryjí obyvateli dobytých měst. Velice těžce se proti nim působí.

Faktem je, že někdo bude muset zastavit toky peněz i dodávání zbraní. Existuje spousta nástrojů, které by světové (evropské) společenství a OSN mohly využít, ale nevyužívají. Myslím si, že Rusko do situace vstoupí, nedovolí další Lybii. Nedovolí, aby se tento mor dostal až na jeho území.

Myslíte si, že by Američané připustili společný postup s Ruskem proti IS?

Společný postup dnes je sci-fi. Troufám si odhadnout, že tam Rusy nechají jít samotné. Pokud by to riskli a zasáhli vojensky sami, letadla (i bezpilotní) by jim moc nepomohla. Dosavadní výsledky na to ukazují. Americká armáda se nám tady teď předvádí na přesunu v obrněných autíčkách. Přesuny po dálnici a cvičení nejsou válka. Navíc proti lidem, kteří jsou pevně o své pravdě přesvědčeni a neznají, co je to víkend. Syrskoarabská poušť, hory v Kurdistánu a boj ve městech je jiná liga. Mám určité pochybnosti, jestli by v boji proti silám IS fešácká US Army uspěla a spíše nedopadla zase jako ve Vietnamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…