Podnikatel Zbytek promluvil o Babišovi a StB, špatných diplomatech a Rusku

11.02.2014 4:45

ROZHOVOR Politické špičky dělají z Ruska uměle Říši zla, ale tak to není. Tuzemští diplomaté jsou až na výjimky zabarikádovaní na svých ambasádách a zajímají je jen dobře placené funkce. Andrej Babiš žádným agentem StB nebyl. Kde končí argumenty, u blbců začíná ideologie. Tohle všechno sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý velitel československé tankové divize a dnešní významný podnikatel v oblasti zahraničního obchodu Zdeněk Zbytek.

Podnikatel Zbytek promluvil o Babišovi a StB, špatných diplomatech a Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbytek

Proč si myslíte, že čeští diplomaté nedělají dobře svou práci?

České diplomaty hodnotím velmi kriticky, protože dělám zahraniční obchod od roku 1992. Dnes zahraniční obchod není jen o výrobku, jeho kvalitě a zákazníkovi, ale je to i o zemi, která svůj výrobek podporuje či ne. V mnoha zemích se setkávám s našimi diplomaty, kteří by měli propagovat náš průmysl, ale až na výjimky jde o lidi, kteří o české ekonomice vůbec nic nevědí. Neznají naše výrobky, neví, v čem jsou lepší než německé či francouzské. Dostanou zajímavou a velmi dobře placenou funkci na zahraniční ambasádě a to je jediné, co je zajímá. Čím déle, tím lépe. Zabarikádují se na svých ambasádách, a když tam přijede podnikatel a chce nějaké informace, tak je vlastně obtěžuje. To je špatné. Naše diplomacie je dnes ochrnutá a zbytečná. Diplomaté si ani neuvědomují, že žijí z peněz daňových poplatníků. To se musí změnit. Když je srovnám s německou diplomacií, kde má jakýkoliv velvyslanec či obchodní rada za sebou zcela konkrétní německé firmy, které propaguje na každém kroku, tak dopadáme žalostně. U nás tomu tak není.

Nemyslíte si, že je škoda, že u nás byly po „sametu“ rozbity podniky zahraničního obchodu?

Samozřejmě a přesně si to pamatuji. Vladimír Dlouhý, byť někteří lidé v něm vidí velkého makroekonoma, je obyčejný nýmand. Rozbil RVHP a podniky zahraničního obchodu a celý systém výrobně hospodářských jednotek. Šlo o koncerny, kde špičkoví finální výrobci měli skvělý produkt, s nímž jim pomáhaly stovky subdodavatelů. Šlo třeba o Škodu Plzeň, ČKD Praha, Tatru a tak dále. Dlouhý to hloupě rozbil. Podle mě by se za to měl stydět. Vždyť v socialismu nebylo vše špatné. Třeba obchodní zastoupení v Latinské Americe byla velmi výkonná. Byl tam například obchoďák na zavlažovací techniku značky Sigma, který to dělal dvacet let. Znal trh, konkurenci, spotřebitele. Systém podniků zahraničního obchodu byl geniální věcí, jeden z nejlepších výdobytků socialismu. Tragédie našeho exportu začala Vladimírem Dlouhým. Takových nýmandů mohu jmenovat desítky.

Ve funkci ministrů zahraničních věcí se za tu dobu vystřídalo nespočet lidí. Kdo byl podle vás z hlediska exportu nejvíce problematickým?

Politika je ekonomika a obráceně. Když českým firmám někdo zavíral trh, tak je to špatný zahraniční politik. Například Karel Schwarzenberg tradiční trhy, které vznikaly za Rakouska-Uherska a první Masarykovy republiky, z nějakého ideologického nepochopení fakticky zavřel. Latinská Amerika, postsovětské prostranství, jihovýchodní Asie, Čína, Indie. Schwarzenberg exportu škodil. Jestli si léčil nějaké své mindráky co se týče lidských práv, tak to stejně nechápu. Vždyť, jak se dodržují lidská práva v Dubaji, Abú Dabí a tak dále?

Boji za dodržování lidských práv říkáte mindráky?

Pokud chci něco poměřovat, tak musím měřit všem stejným metrem. Jestli chce někdo srovnávat lidská práva ve Spojených arabských emirátech s těmi v Rusku, tak to srovnat nejde. Z tohoto pohledu je Rusko absolutně demokratickou zemí.

Podle Vás je tedy obsazení gruzínských enkláv Abcházie či Jižní Osetie anebo moldavského Podněsteří ruskou armádou v pořádku?

Znal jsem Gruzii před pětadvaceti lety a znám i tu současnou. Dnešní Gruzie je v těžké společenské a sociálně ekonomické krizi. Postavme si tedy otázku. Co je smyslem zahraniční politiky? Lepší životní úroveň anebo vše zničit kvůli pocitu boje za lidská práva? A co jsou to lidská práva? To by bylo na dlouhé vyprávění. Většinu lidí i v Česku dnes zajímá, z čeho budou žít, jak zaplatí byt, jak zaplatí svou existenci, zda budou mít práci.

Souhlasím, ale vyhnul jste se otázce. Můžete na ni odpovědět?

Všude jsem byl osobně a slyšel místní občany. Je to nicméně dost složitá otázka a nedovolím si na to konto říkat jednoduchá moudra. Životní úroveň se v těchto regionech prudce zhoršila, vrátila se o padesát let nazpět. Neříkám, že je tam vše správně. Jde nicméně hlavně o nacionální problémy. V Soči byli představitelé Mezinárodního olympijského výboru a děkovali Ruské federaci, že připravila nádherné olympijské hry. Když to konfrontuju s tím, co se dozvídám z většiny tuzemských médií, tak nevím, kde žiju.

Sdílíte obavy, že by tam mohlo dojít k bombovému útoku?

Prosím vás, připomíná někdo, co se stalo na olympiádě v Mnichově? Dnes nikdo nemůže vyloučit, že dojde k bombovému útoku v Soči anebo na Václavském náměstí. Mezinárodní terorismus je největší problém civilizovaných společností. Vždyť k největšímu útoku došlo v srdci USA 11. září. Vím ale, že peníze investované do sportovních zařízení nikdo neukradne. Z tohoto pohledu je vybudován další vynikající sportovní areál pro sportovce z celého světa. Stát, co se nebojí investovat velké peníze do sportu, si zaslouží obdiv.

Přesuňme se o notný kus k srdci Evropy, do Ukrajiny. Jak pohlížíte na tamní „revoluci“?

Znám Ukrajinu dobře. Je to strašná tragédie, jejíž důsledky nikdo nedokáže domyslet. Jako bývalý voják si dokážu představit několik scénářů, včetně toho katastrofického. Může dojít k rozdělení Ukrajiny na západní a východní. Je to reálné a bude to obrovská rána i pro Evropu. Západní Ukrajina je totiž zemědělská oblast a velmi slabá. Východní Ukrajina je průmyslová oblast. Celá země má padesát milionů obyvatel, a když se rozdělí na půl, tak dvacet milionů hladových Ukrajinců bude kočovat po vyspělých zemích Evropské unie. Nicméně unie má už dnes problémy s obrovskou nezaměstnaností a co teprve potom. Levní gastarbeiteři jsou problémem celé Evropy. Německo bralo v šedesátých letech levné gastarbitery z Turecka, Francie ze svých kolonií. A dnes si s tím neví rady. Brusel je byrokratický kolos, který jakoby neměl páru o tom, co se děje ve světě.

Dělá prezident Miloš Zeman dobře, že navštívil ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a chystá se za Vladimirem Putinem do Kremlu?

První návštěvu považuji za nešťastnou. Návštěva prezidenta v tak významné zemi musí být připravována nejméně půl roku dopředu. Někdo podle mě zblbnul Miloše Zemana a on tam jel. Kdyby naše diplomacie a rozvědka správně pracovala, tak mu to nedoporučí. Vždyť nikdo neví, co tam bude za dva, za tři měsíce. Nicméně za návštěvu Soči má u mě jedničku s třemi hvězdičkami. Je tam celý civilizovaný svět a setkal se v přátelské atmosféře se všemi hlavami pomazanými. Tam by neměl být jen prezident, ale i předseda vlády, Senátu a Poslanecké sněmovny, tedy celá naše politická elita. Třeba jim to jednou dojde. Ohledně návštěvy prezidenta Zemana u Vladimira Putina bych si přál, aby byly prolomeny ledy. Abychom s Ruskem začali opět dělat přátelskou a partnerskou politiku.

Proč je v Češích tak hluboko zakořeněna nenávist k Rusům?

Jde o posledních pětadvacet let, kdy naše politické špičky dělaly z Ruska uměle Říši zla. Přitom tam nikdo nejezdí. Teď jsem byl na Urale a vím, že nás tam mají rádi. Máme tam skvělé renomé.

Jak na vás působí obvinění Andreje Babiše, že byl agentem StB?

V době, kdy byl Andrej Babiš údajným agentem StB, byl mladý chlapec. A co takový mladík asi mohl nosit za informace? Byl bezvýznamným pracovníkem zahraničního obchodu a to je všechno. Jde o naprosto bezvýznamnou kauzu. Osobně si ho vážím, protože na rozdíl od jiných byznysmenů peníze, které vydělává, investuje v Česku a ještě do zemědělství. Klobouk dolů. Například Petr Kellner investuje své peníze nejvíce mimo republiku, třeba v Rusku. Do politiky šel Babiš podle mě proto, že jej začalo velmi ohrožovat korupční prostředí, které zde vládne. Držím mu palce. Česká politická scéna potřebovala mezi ty líné kapry nasadit štiku, což on je. Druhá věc je, že o státní správě nic neví a bude záviset na tom, jaký tým lidí si vybere. Politika nespočívá v promluvách před televizními kamerami, ale v nudném legislativním úřadování. Naše země je dnes řízená sedmi tisíci zaplevelenými zákony. Když bude chtít něco změnit, bude muset měnit zákony. Fandím mu.

Antikomunisté hovoří o spiknutí starých struktur. Z toho, jak Babiše hájíte, by se dalo odvozovat, že na tom něco bude…

Co máte na mysli starými strukturami? To je spekulace. Hodnotím lidi, jak se chovají ke mně. Také podle toho, jestli mi mají co nabídnout a jestli mám co nabídnout já jim. Přátelím se se spoustou lidí z ODS, KDU-ČSL, ČSSD. Nehodnotím politickou příslušnost, ale zajímá mě, co dotyčná osoba umí a co ne. Buď se budeme jen přátelit anebo uděláme společný byznys. Tam je to ale má dáti, dal. Ideologicky nesmyslné rozškatulkování naší společnosti je špatné. Diskutoval jsem několikrát i s Miroslavem Kalouskem a dokonce jsem s ním v některých věcech i souhlasil. Nesmí to být demagogie. Když končí argumenty, tak se většinou říká, že jsme staré struktury, agenti KGB, GRU či něčeho jiného. Jestliže jsme agenti, tak je na nás třeba ihned podat trestní oznámení. Kde končí argumenty, tak u blbců začíná ideologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…