Podnikatel varuje: Ztrácíme surovinovou základnu. Dříve tu podpláceli Němci, teď tu řádí skupiny z Polska

21.09.2014 12:12

ROZHOVOR Podnikatelé v oblasti železného odpadu, kteří si říkají bez nějaké urážky „šroťáci", se začínají srocovat. Vadí jim připravovaná změna zákona o odpadech, která zcela vylučuje výkup druhotných surovin od obyčejných občanů. Živnostníci poukazují na to, že není možné všechny obchodníky i jejich dodavatele kriminalizovat. Upozorňují však také na problematiku surovinové soběstačnosti, kdy si necháme z republiky odvážet cennou surovinu.

Podnikatel varuje: Ztrácíme surovinovou základnu. Dříve tu podpláceli Němci, teď tu řádí skupiny z Polska
Foto: tsrcr.cz
Popisek: Kovošrot

Pro cizince, a především Němce, jsme byli po sametové revoluci skvělým místem zájmu, že?

Fungovalo to tak, že Němci, když se potřebovali dostat na nějaké naše odpady, tak ti jejich obchodníci projeli pár velkých firem a věděli, že toho materiálu jsou tady kvanta a je za hubičku. Stačilo dát víc, než dával nějaký Kovošrot, o nějakou pětikorunu, a dostali všechno. Protože tady byly prostě nadbytky, likvidovaly se fabriky, sklady, tunelovalo se. A to ti Němci věděli, takže oni už tehdy pracovali na tom, aby se na ten náš levný materiál dostali, protože to jsme ještě nevěděli o nějakých burzách. Měli takovou časovou vsuvku v zákoně, že lze vystavovat dobropisy na nejmenovanou osobu. To znamená, nepřímo řečeno, že dotyčný Němec mohl uplácet toho určitého Čecha, který mu ten materiál dodával formou tou, že buď mu to třeba prodal načerno, nebo mu prodal materiál, který se skládal z nějaké ceny, a ta se třeba rozdělila půl napůl, případně jak si ten dotyčný Čech, který o tom rozhodoval, řekl. To všechno šlo.

Takže vlastně legální úplatek, který fungoval celá dlouhá léta?

Oni si to dali do účetnictví a bylo to normálně uznatelný, byla to nákladová položka. Čili úplatek pro Čecha, protože ty suroviny, jak říkávali, potřebujeme. Samozřejmě se o tom v Evropě nemluvilo. Ten Němec si přišel na obrovský balík peněz, a to jenom tím, že tady uplácel pár lidí a dostával levný materiál. Můžeme říci, že dělal sviňárnu? No dělal. Vadilo to někomu? Všichni byli spokojeni. A zrušilo se to teprve tím naším vstupem do Evropské unie. Ty milióny tun už tady byly.

Pojďme do současnosti. Chválíte nyní premiéra Sobotku za jeho podporu českých strojařů?

Jsme stále průmyslová zem? Proč teďko pan Sobotka lobboval za strojaře v Evropské unii? O tom se sice nemluví, ale ví, že ti strojaři, ten strojní základ, ta industriální česká zem, která ještě pořád má nějaké kořeny, tak je pořád nosným prvkem celé ekonomiky. On to ví. Dříve to nikdy neřekl, ale teď ano - musíme zachránit strojaře. Má pravdu. Protože jinak tahle republika půjde do prdele. Všichni mají otevřenou ruku, že chtějí dotace. Všichni  si dnes zvykli, že budou dělat jen za předpokladu - dejte mi peníze. Strojaři ne. Ti musí obstát na tom trhu. A pořád tady máme lidi, kteří něco uměj. Pořád. Zatím. Ubejvaj hlavně ti mladí, i když si je člověk snaží vychovat třeba sám. Děláte si vlastní školicí střediska, suplujete učňovská zařízení. Protože tohle se tady posralo.

Při každé příležitosti varujete, že si nevážíme naší surovinové základny. Máte k tomu nějaké důvody?

V Unii je volný pohyb zboží. Někde, třeba v Polsku, se nevyžadují ani doklady. Polákům už jsme v tom pomohli. Řeknu vám, bavil jsem se s kamarádem z Ostravy, a ten mi říká - je to v prdeli, já nekoupím materiál tady v Karviné, Orlové, Lutyni - já ho koupím kdekoliv jinde v republice. Jak je to možné? To jsou ty černý sběrny. Je to region těžký, složitý. A bude ještě hůř. Tam zajížděj Poláci, který jim to naložej, vymastěj bez papíru a prakticky tam se žádný odpad ani nevykazuje. Žádný materiál tedy nebyl vykoupený ani odvezený. Tam se nekoupí jediný kilo, protože to všechno berou Poláci. A budou to kupovat dál a budou si obohacovat svoji surovinovou základnu. A dojde to k tomu, že z našeho materiálu, šrotu, si budeme kupovat polotovary z Polska. Ale bude to z našeho materiálu! Budou mít dál surovinu. Jenže to jde ještě dál. Ty organizované bandy, které tady jsou a jezdí po těch různých vykradených fabrikách a likvidují to, dokud je to třeba nezavalí, tak naloží auto a odvezou to do Polska a ukradnou půl mostu a nikdo je nenajde. Budeme dál obohacovat surovinovou základnu jiných států a budeme si kupovat materiál za draho, protože tady budeme mít vybrakováno a naše hutě nebudou mít nic.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…