Politici si volí do televizní rady své koně. Martin Komárek to teď chtěl změnit, a schytal to prý naplno. Pověděl nám o tom více

11.12.2016 11:35

ROZHOVOR „Bývalý předseda Rady Českého rozhlasu poníženě donášel o práci rady premiérovi a dotazoval se na jeho názory. Politici také do tohoto orgánu často nevolí odborníky, ale své koně,“ vysvětluje publicista a poslanec Martin Komárek (ANO), proč přišel s novým návrhem na fungování rad veřejnoprávních médií. Především věří, že pokud budou členové rady nominováni společenskými organizacemi a nebudou voleny politiky, veřejnost začne být s prací ČT spokojenější. K argumentu, že autoři návrhu na nové fungování orgánů veřejnoprávních médií budou možná nařknuti z prospěchu, pak uvádí: „Novela bere politikům z rukou jakoukoli možnou kontrolu nad médii veřejné služby. Bohužel i mezi poslanci jsou lháři, kteří budou účelově tyto sprosté lži rozšiřovat.“

Politici si volí do televizní rady své koně. Martin Komárek to teď chtěl změnit, a schytal to prý naplno. Pověděl nám o tom více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Anketa

Které organizace jsou v Česku nejprospěšnější?

6%
68%
hlasovalo: 5996 lidí

Co bylo konkrétní příčinou toho, že jste se rozhodl navrhnout v Parlamentu ČR vytvoření nového systému pro fungování rady, která bude působit při České televizi a Českém rozhlase? Proč jste se tak vlastně rozhodl?

Činnost a hospodaření ČT už nyní kontroluje Rada České televize, rozhlas Rada Českého rozhlasu. Ty jsou ovšem voleny politiky. A politici často nevolí odborníky, ale své koně. Například bývalý předseda Rady Českého rozhlasu poníženě donášel o práci rady premiérovi a dotazoval se na jeho názory. Tomu napříště chceme zcela zamezit. Náš poslanecký návrh vychází z textu, který předložily občanské iniciativy, zejména spolek Svobodu médiím. Radu televize a rozhlasu budou tvořit přímo zástupci společenských organizací (včetně parlamentních politických stran). Znamená úplné odpolitizování veřejnoprávních médií. Tento model velice úspěšně funguje v Bavorsku a přináší maximální možnou míru nezávislosti médií veřejné služby na politice, a to z celosvětového hlediska. Samozřejmě bych byl raději, kdyby změnu zastaralého zákona navrhlo ministerstvo kultury. To se k tomu ale neodhodlalo, a tak jsme se s ostatními poslanci chopili iniciativy.

Řada pravicových i levicových politiků a také některé celebrity z české společenské scény kritizují ČT především za mnohdy neobjektivní zpravodajství, které prý podléhá „sluníčkářským“ vlivům některých osobností. Souhlasíte s tímto názorem?

Politikům absolutně nepřísluší hodnotit zpravodajství médií veřejné služby. Orgánem, který se má zabývat stížnostmi občanů, jsou Rady České televize a rozhlasu. Věřím, že pokud budou nominovány společenskými organizacemi a nebudou voleny politiky, bude veřejnost s jejich prací spokojenější.

Jak tedy novým systémem zvolená rada dosáhne toho, konkrétně kterými prostředky, aby se zpravodajství v ČT zlepšilo a nebylo kritizováno veřejností jako mnohdy jednostranné? Co si od těchto nových změn vlastně slibujete?

Viz předchozí odpověď. Vždy bude s veřejnoprávními médii někdo nespokojen. Důležité je, aby veřejnost věřila, že je s jejími náměty a stížnostmi zacházeno s náležitou pozorností a férově.

Česká televize vydala stanovisko, ve kterém váš návrh kritizuje a uvádí, že pokud začne platit, bude funkce generálního ředitele ČT zbytečná. Co vy na to? Skutečně by nová rada až tolik zasahovala do kompetencí vedoucího manažera České televize?

Rada nebude nikterak zasahovat do kompetence generálních ředitelů. Zvolí ovšem na základě profesionálních kritérií správní rady médií veřejné služby. Ty budou tvořit přirozeného partnera generálním ředitelům jako jakési představenstvo při schvalování hospodářských cílů. Program samozřejmě zůstane zcela v kompetenci veřejnoprávních novinářů.

V médiích také uvádíte, že Rada ČT byla doposud finančně závislá na řediteli televize. Mohl byste tento fakt víc přiblížit? A jak by to fungovalo podle vaší nové koncepce, členstvo rady by nově platila sněmovna či ministerstvo kultury?

Doporučuji vám se s naším konceptem blíže seznámit. Každý, kdo alespoň viděl návrh novely z rychlíku, ví, že funkce v námi navrhované radě je čestná, tedy bezplatná. Rada bude mít naopak právní subjektivitu a malý aparát, aby nebyla nijak závislá na penězích médií veřejné služby.

Máte už stanovený přesný termín, kdy s tímto vaším návrhem seznámíte poslance? A kdy si myslíte, že by o něm mohla sněmovna hlasovat? Jak si myslíte, že na to vůbec zareagují vaši kolegové z koalice a jak opoziční poslanci?

Návrh je už dávno zařazen mezi sněmovní tisky. Kdybych nevěřil v úspěch, tak nic nepodávám.

Jste připravený na to, že vás bude řada osobností i poslanců kritizovat za možnou cenzuru? Vaši snahu budou někteří lidé jistě přičítat tomu, že chce Andrej Babiš ovládnout i veřejnoprávní média…

Jak vidno výše, jsou to naprosté a absolutní kecy. Novela bere politikům z rukou jakoukoli možnou kontrolu nad médii veřejné služby. Bohužel i mezi poslanci jsou lháři, kteří budou účelově tyto sprosté lži rozšiřovat.

Je také poměrně známo, že šéf ANO nemá rád pořad Otázky Václava Moravce a jistě nebude příznivcem seriálu Kosmo České televize, kde ho jedna z postav má parodovat. Nepramení tak trochu ta kritika poslanců za ANO i z těchto důvodů? Tedy z nespokojenosti se špatnou prezentací ministra financí ve veřejnoprávní televizi?

Tak to už je úplně mimo mísu. Poslanci ANO nikoho nekritizují a já už vůbec ne. Opakuji: Náš poslanecký návrh, který podepsali například i Karel Schwarzenberg či Ivan Gabal má jediný cíl: úplné a trvalé odpolitizování médií veřejné služby.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…