Politik Jaroslav Štěpánek (ANO) vysvětluje, jak je to s jeho spaním

19.03.2017 8:22

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz opakovaně přinesly informace o tom, že zastupitel hnutí ANO Jaroslav Štěpánek během jednání na zastupitelstvech usíná. On sám to ovšem popřel. Naše redakce se ho proto zeptala, jak se věci ve skutečnosti mají.

Politik Jaroslav Štěpánek (ANO) vysvětluje, jak je to s jeho spaním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zastupitelé ANO 2011 Jaroslav Štěpánek (vlevo) a Michal Hašek

Pane Štěpánku, spíte tedy na jednáních, nebo máte jen zavřené oči, jak tvrdíte?

Na jednáních většinou normálně poslouchám a účastním se diskuze jako kdokoliv jiný. Je pravda, že se fotografům podařilo zachytit pár okamžiků, kdy jsem měl oči zavřené. Někdy jsem opravdu dřímal, někdy odpočíval, někdy přemýšlel. Nikdy se mi ale nestalo, že bych zaspal cokoliv důležitého. V politice je většina jednání bohužel jen mlácení prázdné slámy a jen velmi zřídka se mluví o něčem důležitém. Jsem si jistý, že o žádný takový okamžik jsem nepřišel.

Proč se nevyspíte doma a musíte spát v práci?

Moje únava byla bohužel způsobena špatnou kombinací léků, které musím brát po operaci bypassu. Dokud mě na to neupozornila média, nenašel jsem čas a vůli tuto situaci řešit. Myslel jsem si, že je to normální. Po konzultaci s lékařem mi léky změnili a teď už je vše v pořádku. Jsem médiím vděčný, že mi možná zachránila zdraví.

Nemyslíte, že těch funkcí máte trochu moc?

Já bych jich rád měl méně. Takhle jsme na tom ale skoro všichni koaliční zastupitelé. Nejsem v tomto směru žádnou výjimkou. Rád bych jich měl méně, ale kolegové v rámci koaličních dohod trvali na tom, že si některé funkce musím vzít.

Kolik si v politice měsíčně vyděláte?

Jsem neuvolněný zastupitel. Jako zastupitel mám na magistrátu 5 198 korun měsíčně, na Praze 10 mám 3 049 korun. Za členství ve třech dozorčích radách pobírám celkem 38 715 korun. Dohromady tedy 46 962 korun měsíčně za těžkou práci se složitou agendou pět dní v týdnu od rána do večera. Víte, od roku 1994 podnikám v energetice a moje firma je zisková. Po nástupu do politiky jsem se musel vzdát některých svých aktivit pro ČEZ. Jsem na tom hůř, než jsem byl, když jsem nebyl ve veřejných funkcích. Tvrzení o statisícových odměnách jsou nesmysl. Je mi vyčítáno, že mám Audi. Je mi 67 let a na svoje auto jsem si normálně poctivě vydělal. Tak nevím, proč bych si ho nemohl koupit. Nebo proč bych si nemohl koupit třeba hezké brýle, jak mi někteří vyčítají. To je demagogie.

Kolik si v politice měsíčně vydělá vaše dcera?

Moje dcera si jako zastupitelka za Prahu 10 vydělá 3049 korun měsíčně. Všechny ostatní funkce na Praze 10 a na magistrátu jsou podobně jako u mne neplacené. Dalo mi dost práce, abych jí přesvědčil, že má všechny ty komise a výbory vzít. A ještě víc práce mi dalo přesvědčit jí, aby všechny svoje funkce nesložila poté, kdy jste o ní začali psát.

Co říkáte snaze vyloučit vás z ANO?

Já doufám, že si všechno vysvětlíme a jedná se jen o nedorozumění. Zdravotní potíže by snad neměly být důvodem pro vyloučení z politického hnutí.

Jak chcete svou situaci řešit?

Zdraví mi snad zachránili lékaři. Rozhodl jsem se vzdát členství ve dvou komisích na Praze 10. Zbytek už s přehledem zvládnu. Voličům bych se rád omluvil za to, že mě viděli se zavřenýma očima. Vím, co si asi musí myslet, a je mi to trapné. Už se to nestane a doufám, že to všem vynahradím tím, že budu mít oči do široka otevřené a dobře se dívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…