Pouťová sexualita na alegorickém voze. Já chci maminku s prsy a dělohou. Promlouvá Gábina Osvaldová, která napsala o menšinách slavný hit, ještě když se to nenosilo

09.08.2017 20:23

ROZHOVOR „Je to svérázná osobnost, která má svérázný humor, a je i člověkem, který je ve svém jednání docela odvážný. Nechová se úplně běžně a stojí si za tím, co dělá. Později necouvá a neříká: to jsem přehnal. Jsem ráda, že je na Hradě člověk, který dokáže jít proti proudu, věří sám sobě a je svým způsobem i docela hrdina,“ říká na konto hlavy státu v rozhovoru ParlamentníchListů.cz herečka a textařka Gabriela Osvaldová. Naopak Andrej Babiš je pro ni trošku nečitelný. „Ze začátku jsem ho považovala za veselejšího, zábavnějšího a otevřenějšího, ale teď už mu moc nerozumím,“ tvrdí. Kromě toho se Osvaldová kupříkladu vyjadřuje i k imigrantům a ke konání „byrokratů“ z EU.

Pouťová sexualita na alegorickém voze. Já chci maminku s prsy a dělohou. Promlouvá Gábina Osvaldová, která napsala o menšinách slavný hit, ještě když se to nenosilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Účastnili se i zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová

Tento týden začal festival Prague Pride, který je oslavou „hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů“. Festival tradičně vyvrcholí sobotním průvodem centrem Prahy. Těšíte se na něj? Půjdete se podívat?

Proč bych se na to měla těšit?

Mne zajímá, jaký vztah k těmto minoritám máte. Totiž někteří politici se vůči této akci ohrazují. Kupříkladu senátor a hejtman KDU-ČSL Jiří Čunek uvedl na adresu Prague Pride, že je to pochod smrti pro stát, pro Evropu a pro naši civilizaci.

Jeho vyjádření jsem četla. Rozhodně se na takové akce nechodím dívat ani já. Občas něco zahlédnu v televizi, ale připadá mi to jako dost nevkusná férie. Jak je známo, napsala jsem píseň Láska je láska, kde jsem svůj názor na odlišnosti prezentovala ještě v době, kdy se to nenosilo.

Byla jsem vychovaná naprosto liberálním přístupem, mám mezi homosexuály spousty kamarádů, kterých si vážím proto, že jsou umělecky nadaní a empatičtí a citliví. Ale odsud posud! Rovnoprávnost je jedna věc, ovšem prezentace, jež je mnohdy nechutná a pouťová, je podle mne zbytečná. Já taky nemusím svoji heterosexuálnost prezentovat na alegorickém voze...

S touto věcí se ale pojí jedna zajímavost, jež souvisí s rozhodnutím Ústavního soudu. To totiž přiřklo dvojnásobné rodičovství dvěma homosexuálům, kteří využili moderní formu náhradního rodičovství: Oba v USA odevzdali své sperma k oplodnění vajíčka, přičemž embryo odnosila náhradní matka. Muži pak u nás u Ústavního soudu žádali o zmiňované rodičovství, tedy o to, aby byli zapsáni jako „otec a matka“. Není to už přes čáru? Je homosexuální rodina skutečnou rodinou?

Pro mne dva pánové nejsou maminka a tatínek, maximálně jsou to dva tatínkové. Kdybych si měla vybrat, tak bych asi vždycky chtěla být dítě opravdové maminky s prsy a dělohou. Ty děti třeba mohou být šťastnější než v nějakém domově, ale maminka a tatínek to v této formě nebudou nikdy. Není to prostě plnohodnotná rodina, je to poněkud zvláštní, nepřirozený zásah. Příroda to takhle rozhodně neplánovala.

Sledovala jste svatbu Andreje Babiše? Bulvár si na tom totiž pěkně smlsnul a z této slávy dokonce udělal on-line zpravodajství...

Tohle jsem v médiích vůbec nesledovala.

Jejich svatba se odehrávala na farmě Čapí hnízdo, která má být postavená ze sporných dotací. A to se mnohým nelíbí, a tak proti tomu protestovali, dokonce i v ten svatební den...

Nevím, zda je vhodné dělat na někoho bububu přímo v jeho svatební den. Asi si to ti lidé naplánovali na den, kdy věděli, že tam budou přítomna nějaká média. Já jsem člověk laskavý a jsem příznivcem hesla: „Pokoj lidem dobré vůle“. Ale když někdo dobrou vůli nemá, tak je mi ho líto. Někoho otravovat v jeho svatební den je docela nevkusné.

Jen necelé tři měsíce nás dělí od voleb do Poslanecké sněmovny. Kdyby se volby konaly teď, v létě, věděla byste koho volit? Chodíte vůbec k volbám?

Pravda je, že v dobách bolševismu jsme se sestrou k volbám odmítaly chodit. Vzpomínám si na to, že abych nemusela, tak jsem prolítla skleněnýma dveřma a pořezala jsem si při tom zápěstí, aby mne tam nedohnali. Teď už volit chodím, i když jsem si jednu dobu říkala, že to bude naprosto bezpředmětné. Teď mne docela naplňuje nadějí a obdivem strana Realistů. Nevím, jak se to vyvrbí, neříkám, že je budu volit, ale je to pro mne momentálně strana, které rozumím a která se podle mého soudu profiluje celkem slušně a kde jsou i mnou obdivovaní lidé.

Myslíte si, že se ČSSD mezi voliči už hodně zprofanovala? Socialisté přitom kvůli svým padajícím preferencím vyměnili lídra a udělali ještě další kotrmelce. Co si o jejich počínání myslíte?

Výměna jejich lídra mi přišla jako čiré zoufalství. Byly to podle mne zbytečné, křečovité a úhybné manévry lidí, kteří nemají ani příliš charakteru, ale ani selské důstojnosti stát si za svým a nedělat ze sebe kašpary. Asi si nedokáží za svým názorem pevně stát a podle mne nestojí ani za vlastním lidem, ba ani za vlastním státem. Nechci je paušalizovat, jistě nejsou všichni v ČSSD stejní, ale měla jsem z jejich počínání zoufalý pocit.

Nevím, zda jste postřehla slova bývalého prezidenta Václava Klause, jenž tvrdí, že Sobotkova vláda zavlekla naši zemi „do takové hrůzy, že už si nic horšího nedokáže představit“. Souhlasíte s ním?

Ano, s těmito slovy souhlasím.

Domníváte se, že Klaus jako politik by měl ještě lidu co říci? Měl by se vrátit do politiky?

Kdyby chtěl, tak by to asi udělal. Jedním z problémů je, že je mnoho lidí zřejmě dodnes dotčeno amnestií, kterou vyhlásil ke konci svého prezidentského období. On se ale momentálně chová jako vlastenec, jako odpovědný člověk a mohl by si klidně dát nohy na stůl, což nedělá. Vážím si toho, jak se angažuje. Chová se jako odpovědný politik, který má odvahu jít proti všeobecné hlouposti, která se kolem nás nebývale rozmáhá.

Klaus dost často kritizuje Evropskou unii a zejména její lídry. Není ale v této kritice zdaleka sám. Všeobecně se říká, že v EU sedí parta byrokratů, kteří jen vymýšlí blbosti...

S tím taky souhlasím. Řekla bych, že EU vede parta šílenců a byrokratů a lidí, kteří nemají žádné svědomí. A za ČR tam mnohdy sedí ti, kteří ani nekopou za vlastní stát a vlastní lid. EU je strašlivý a zrůdný aparát, já tomu říkám Mordor. Protože v něm fungují lidé, kteří lžou a překrucují skutečnost. Mně stačí už jen ty stavby, které si pro sebe postavili! A v nich žijí od světa odtržení politici, kteří vymýšlejí věci, jež lidi otravují.

Za to vše ale mají i hodně peněz...

To jim ani nezávidím, přestože mám dojem, že si je vůbec nezaslouží. Na druhou stranu, kdyby ty peníze neměli, tak by cokoliv bylo hůř prosaditelné. Když si někoho koupíte a vysvětlíte mu, že on je teď v tom balíčku elitních a už téměř navěky, tak to má svou váhu. Tenhle zbytečný evropský moloch prostě funguje na základě peněz.

Jezdíte do Itálie?

Ne. V Itálii jsem ale byla mnohokrát, třeba i na zájezdu s divadlem. Mám ráda spíš klid a odlehlá místa a nejsem člověk milující turismus.

Tážu se proto, že se v Itálii prý nebývale množí imigranti. A neziskové organizace „vartují“ u břehů Itálie a buď loví migranty z vody, anebo si je rovnou přebírají od pašeráků. Tamní situace je údajně velmi vážná a italská vláda neví, co dělat... Řeší otázku imigrantů podle vašeho soudu EU dobře?

Kdyby EU chtěla řešit otázku migrace, tak by ji už dávno řešila. Řešitelné to je, ale k řešení chybí vůle. Podle mého je to naprosto naplánované přesídlování lidí a jde taky o obchod, lež a humbuk. Je to solidární nota a past, aby se někteří cítili provinilí tím, že někomu nepomohli. Už několik let se snažím pochopit, k čemu to má vést a proč Evropa páchá sebevraždu.

Prezident Miloš Zeman má již dlouhou dobu jednoznačný názor na imigranty. Kromě jiného říká, že imigranty k nám nikdo nezval. Jak hodnotíte jeho názory?

V tomhle má naprosto zdravý názor normálně myslícího člověka. Masová imigrace totiž k ničemu dobrému v budoucnosti vést nemůže, jenom povede k velkým střetům a vyprovokování animozity z obou stran. Je to nepřirozená věc. Víte, mne vždycky rozčiluje, když lidi z ranku hatefree tvrdí, že mezi lidmi stoupá nenávist. Já si ale myslím, že Češi jsou vcelku kompaktní a mírumilovní. Ale odkývat někomu, že se nám tohle líbí, když každému myslícímu občanovi je jasné, že s tím budou jenom problémy a konflikty, protože ti lidé se ani přizpůsobovat nechtějí, je nesmysl.

Nespatřuju ani důvod k tomu, proč máme vedle sebe trpět nenávistné přistěhovalce, kteří nám utahují šrouby a vymáhají si na nás další a další ústupky. Nemám ráda pozitivní diskriminaci, tedy nadřazování někoho na tím druhým, protože jsem pro rovnost, ale tady k porušení rovnosti dochází. Nechápu, proč mám živit někoho, kdo nemá pas anebo kdo jej zahodí, aby byl jako člověk nedohledatelný a kdo ilegálně přechází hranice! To samo o sobě je porušení zákonů. Proč to vůbec EU trpí? Proč mám živit takového nebezpečného příživníka?

Letní pohodu v Česku narušila diskuse kolem toho, zda se na koupaliště smí, nebo nesmí nosit muslimské plavky, tzv. burkiny. Je tato otázka vůbec věcí k diskusi?

Něco jiného jsou burkiny a něco jiného je jejich svrchní oděv. Já jsem třeba v Indonésii viděla muslimky, které se koupaly v hotelovém bazénu v té své celé parádě, kterou na sobě nosí. Tedy nikoliv v burkinách, ale ve svrchním oděvu, v němž se také cachtaly. Do takového bazénu bych nešla. Jestli někdo hájí burkiny, tak ať si je oblékne a pokusí se v tom vykoupat. Ve vodě vás to obtěžuje a na sluníčku je v tom hrozný vedro, takže se v tom zpotíte a už jen z hygienických důvodů včetně mykóz a všelijakých vyrážek to je nevhodné.

Když si chci užít sluníčka, tak se přece koupu tak, aby to bylo příjemný. Jestliže někomu jeho náboženské šílenství přikazuje, aby se koupal v hadrech, tak je to sice jeho věc, ale opakuji, že je to nehygienické. V moři nebo u rybníka ať se koupou, jak chtějí, ale v bazénu a v uzavřených prostorách v akvaparku, bych to netolerovala . Ony se totiž ani nemohou svléknout před ostatními ženami ve sprše, takže je jasné, že tam hygiena moc neprobíhá.

Ještě jednou zmíním Miloše Zemana. Vyčítají mu, že je už pro svůj prezidentský úřad starý, a tak by prý už neměl kandidovat...

A vám připadá pan Schwarzenberg mladý? Takže bych všem měřila stejným metrem. A nevšimla jsem si, že by pan prezident někde tloukl špačky. On je svérázná osobnost, která má svérázný humor, a je to člověk, který je ve svém jednání i docela odvážný. Nechová se úplně běžně a stojí si za tím, co dělá. Později necouvá a neříká: to jsem přehnal. Můj tatínek byl recesista, a proto někdy ty páně prezidentovy výroky a jeho chování oceňuji i z tohohle hlediska.

Někdy se sice chová tak trochu na truc, ale bože můj! Lidé, kteří vládnou a chtějí vládnout, bývají lidmi zvláštně sebestřednými a akcentovanými a většinou jdou tam, kam mnozí nechtějí. Takže bych mu ty excesy nevyčítala.

Za poslední dobu jsem ho slyšela mnohokrát mluvit a vždycky mluvil spatra. Byly to perfektní rétorické výkony a říkala jsem si při tom, že můžeme být rádi, že na Hradě je. Mohli jsme taky dopadnout mnohem hůř. I když jsem ho nevolila, momentálně vůbec nejsem jeho odpůrcem. Jsem ráda, že je na Hradě člověk, který dokáže jít proti proudu, věří sám sobě a je svým způsobem i docela hrdina.

Dokážete si představit Andreje Babiše premiérem?

Já si takové věci radši ani nepředstavuju! Pro mne je pan Babiš totiž trošku nečitelný. Ze začátku jsem ho považovala za veselejšího, zábavnějšího a otevřenějšího, ale teď už mu moc nerozumím. Před časem jsem si říkala, že by to mohl být nový vítr do plachet – on není až tak zkostnatělý – ale teď fakt nevím, co si o něm mám myslet. Za tu dobu, co tam je tahle vláda, tak on přece u toho všeho byl! No a když to všechno i přes něj prošlo, tak si neumím představit, jak by to pokračovalo dál, anebo co by mohlo projít do budoucna.

Myslíte si, že je to oligarcha, který je pro tuto zemi nebezpečný?

Ale oligarcha může být i lidumil! Tohle je nálepka a neřešila bych ji v téhle rovině. Mne spíše zajímá, co přes něj projde lidsky. I v americkém státnictví bylo a je hodně oligarchů a klanů... To, že má pan Babiš peníze, by pro mne až tak na závadu nebylo, spíš mne u něj zajímá charakter a lidský postoj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…