Přemysl Sobotka: Až Andrej Babiš skoupí celé potravinářství, budete se divit, co nasadí za ceny

10.04.2017 9:10

FENOMÉN BABIŠ- NADĚJE, NEBO HROZBA? Bývalý šéf Senátu a někdejší kandidát ODS na post prezidenta Přemysl Sobotka věří, že Senát je účinnou pojistkou, která může zabránit Andreji Babišovi ve změnách Ústavy. „A díky tomu, že jednou za dva roky probíhá změna třetiny Senátu, potřeboval by Babiš třicet let k tomu, aby dosáhl většiny v horní komoře. A to už tady nebude,“ prohlásil současný náměstek pro zdravotnictví Libereckého kraje Přemysl Sobotka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Přemysl Sobotka: Až Andrej Babiš skoupí celé potravinářství, budete se divit, co nasadí za ceny
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Podle průzkumů veřejného mínění míří předseda hnutí ANO Andrej Babiš k vítězství v podzimních parlamentních volbách. Myslíte si, že se tak skutečně za několik měsíců stane? A bylo by to pro politickou scénu v České republice dobře?

Vzhledem k tomu, že pan Babiš o sobě tvrdí, že není politik, byl bych moc rád, aby zůstal mimo politiku, ale bohužel veřejnost a voliči si myslí, že když vlastní několik miliard, nenechá se zkorumpovat. Což, jak vidíme z té jeho krátké historie, není tak úplně pravda.

Jak si vysvětlujete, že přes jeho kontroverzní minulost, neprůhledné ovládnutí Agrofertu, podezřelé získání dotace na farmu Čapí hnízdo, korunové dluhopisy, podivné prodeje firem je jeho obliba i podpora hnutí ANO stále vyšší?

Žijeme v mediálním světě a pan Babiš se stal mediální ikonou, každé médium má o něj zájem. A v té chvíli volič, který není dobře informován a nezná pozadí jeho podnikání, si myslí, že to musí být zajímavý člověk. Je pozoruhodné, jak se ze všech těch kauz dokáže vymluvit. A lidé mu věří. On má svoje média a jiná média ho zobrazují sice někdy méně pozitivně, ale pro standardního voliče je jeho obraz vykreslen převážně jako obraz člověka, který nebude zkorumpovatelný a nebude tedy jako ostatní politici, kteří tu byli od listopadu 1989.

Anketa

Podporujete Donalda J. Trumpa? (Hlasování od 9.4.2017)

48%
52%
hlasovalo: 6966 lidí

Zaslouží si Andrej Babiš uznání, když vybudoval tak velkou firmu jako Agrofert? Sám zdůrazňuje, kolik firem zachránil, kolik lidí zaměstnal, kolik zaplatil daní, odvodů. Je příkladem pracovitého, úspěšného člověka, nebo – jak říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek – je to spíš šizuňk, který žije ze státních zakázek a dotací díky svým blízkým kontaktům s politiky v minulosti a díky tomu, že jeho podnikání probíhalo na hranici zákona?

Osobně si myslím, že jeho předlistopadová role mu poskytla dostatek informací a dostatek kontaktů na to, že začal skupovávat podniky, a dneska jsem až udiven tím, jak má potravinářství minimálně z padesáti procent na své straně a snaží se ovlivňovat další. A jednou se probudíme a bude tady monopol, tentokrát ne státního podniku jako za komunistů, ale bude tady Babišovo. A pak se možná budou všichni divit, jaké tady budou ceny.

Jak se jako člověk, který tu po listopadu 1989 spoluvytvářel demokratické a právní prostředí, díváte na to, že tady má dnes podporu politický subjekt podnikatele, kterému jím vybíraní a jím posvěcení spolustraníci, někdy současně i jeho zaměstnanci, přizpůsobí i morální kodex strany, aby mu vyhovoval i tehdy, kdyby byl obviněn z trestného činu?

Je dobře, že po listopadu 89 vznikly demokratické politické strany, i když nám tady zůstala bohužel jedna, která je pohrobkem minulého režimu – KSČM. Hnutí ANO Andreje Babiše nemá prakticky žádný program, pan Babiš je ryzí populista se zřejmě vynikajícími poradci, kteří mu řeknou, jaké téma má zvednout a jak má odvrátit pozornost od svých problémů. Živě si pamatuji, jak přijel ministr vnitra Milan Chovanec z jednání evropských ministrů a oznámil, že byl přehlasován a že budou zavedeny povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků v Evropské unii. Pan Babiš tehdy prohlásil, že se mu to moc nelíbí, ale že se s tím nedá nic dělat, protože když k nám z Bruselu jdou dotace, musíme se s tím vyrovnat. Teď, když vidí, jaká je nálada v České republice, tak říká, že žádné kvóty nechce. To je ukázka jeho obratnosti a schopností a na to skáčou nejen voliči, ale i někteří novináři.

Může nějaký politický subjekt mít dlouhodobě vysokou podporu voličů, když nemá žádný program ani vizi kromě toho, že bude řídit stát jako firmu? Dá se podle vás vůbec stát řídit jako firma?

Stát není firma. A pokud žijeme stále v parlamentní demokracii, rozhodující roli tu má parlament. A není to tak dlouho, kdy ministr Babiš vystřelil, že chce zrušit senát a snížit počet poslanců. To jsou přesně kroky vedoucí k tomu, aby jeden muž po svém vítězství ve volbách začal ovládat i tyto parlamentní orgány a to je podle mne cesta do hrobu. To já bych určitě nechtěl. Bohužel, musím konstatovat, že i rozumní lidé, kteří mají přehled, se domnívají, že on je ten spasitel. Ale demokracie postupuje pomalými kroky, nedá se to všechno dělat nějakými dekrety, kam on směřuje.

Myslíte si, že Andrej Babiš se může stát takovým politickým fenoménem, jakým byl svého času Václav Havel, Václav Klaus nebo Miloš Zeman, kteří nějakým způsobem – pozitivně či negativně – ovlivnili vývoj v České republice?

To je podle mého názoru nesrovnatelné. Každý z těch, které jste jmenovala, měl své plusy a své minusy, ale u tohoto člověka vidíme, ať už jasnou, nebo skrytou, ale obrovskou touhu po moci, ale po absolutní moci, a to je v rozporu s parlamentní demokracií.

Jak vnímáte Andreje Babiše jako člověka? Je vám něčím sympatický, nebo ho považujete vzhledem k jeho touze po absolutní moci za nebezpečného člověka?

Já jsem se s ním setkal minimálně, jen na oficiální půdě v Senátu, mimo parlamentní půdu jsem se s ním někde potkal jen jednou, to jsme se pouze pozdravili a to bylo všechno. Jako člověka ho nebudu hodnotit, pro mě to není politik. A až se jednou rozklíčuje celé pozadí jeho majetku a jak k němu přišel, budou někteří lidé překvapeni.

Jak se bude podle vašeho názoru vyvíjet třeba zahraničněpolitická orientace České republiky, pokud nastane situace, která se zdá dnes pravděpodobná, že na Pražském hradě opět zasedne Miloš Zeman a ve Strakovce bude jako premiér Andrej Babiš, když se podobně jako prezident dnes tvrdě staví proti imigraci, kritizuje EU a několikrát, když mluvil sám za sebe, zpochybnil smysl sankcí proti Rusku?

Já jsem od pana Babiše příliš kritiky na Evropskou unii neslyšel. A pan prezident Zeman chtěl evropskou federaci; jestli ji dnes nechce, tak to je výrazná změna jeho postoje. A postoj k Rusku nemá teď smysl komentovat. Pro mne je jasná jedna věc, že Senát, pokud by vyšla vaše spekulace, zabrání ústavním změnám, protože Senát není Babišův, a předpokládám, že ještě dlouho nebude. A Ústava se nedá měnit bez souhlasu Senátu, proto chce také Babiš Senát zrušit.

Věříte tedy, že Senát bude největší pojistkou proti neomezenému rozšiřování moci Andreje Babiše, protože většinový systém zabrání tomu, aby – jak říkáte – Senát ještě dlouho nebyl Babišův? Ukázalo se to ostatně už na podzim minulého roku, kdy se sice řada kandidátů ANO probojovala do druhého kola, ale v něm už jich tolik neuspělo.

Věřím, že to bude pojistka proti změně Ústavy. A díky tomu, že jednou za dva roky probíhá změna třetiny Senátu, potřeboval by Babiš třicet let k tomu, aby dosáhl většiny v horní komoře. A to už tady nebude.

Váš bývalý stranický kolega Vlastimil Tlustý prohlásil, že mocenské spojení Miloše Zemana a Andreje Babiše dává Babišovi velkou šanci, pokud vyhraje volby, že se stane premiérem. Tvrdí, že výsledek voleb umožní více variant vládních koalic, ale největší šanci bude mít ten, koho Zeman pověří sestavením vlády nebo rovnou jmenuje premiérem. A nepochybuje o tom, že se Babišovi v takovém případě podaří sestavit kabinet, protože bude mnoho zájemců o spolupráci z řady politických stran. Myslíte si, že by do toho šla i ODS?

Podívejte se na současnou koalici: sociální demokracie, ANO a lidovci. Babiš také řekl, že by šel do vlády i s komunisty. Těch variant je víc. Ale ne s ODS, protože naše programové cíle jsou neslučitelné s Babišovým EET i dalšími věcmi, takže na vládní úrovni nepřipadá pro ODS v úvahu spolupráce s Andrejem Babišem.

Vy úplně vylučujete možnost, že by ODS šla do koalice s hnutím ANO, když na krajské úrovni s ANO mnohde spolupracujete? Nezdůvodní si ODS případné spojení tím, že chce zabránit socialistům v dalším rozhazování peněz daňových poplatníků a zadlužování státu?

Něco jiného jsou krajské nebo městské koalice, tam jsou většinou lidé, na které pan Babiš nemá takový vliv. Oni jsou schopni normálně myslet. Ale na vládní úrovni spolupráce s ANO pro ODS, která má jasné programové cíle a jasně nesouhlasí s mnoha věcmi, které pan Babiš prosazuje, nepřichází v úvahu. To je můj osobní pohled a věřím, že většiny v ODS.

Neměla by svůj postoj říci ODS veřejně ještě před volbami?

My stále jasně říkáme, že chceme zrušit EET a další věci, které Babiš zavedl. My stále jasně říkáme, že chceme zrušit EET a další věci, které Babiš zavedl. To je přece jasný signál, že tudy cestička nevede.


 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…