Putin si zaslouží rychlé a razantní sankce, říká Langšádlová. A teď prý ještě provedl něco, co ji opravdu zaskočilo

14.09.2014 8:38

ROZHOVOR „Sankce měly přijít mnohem dříve a být silnější. Pokud Evropa nezastaví Rusko, poškodí to bezpečnost i ekonomiku," řekla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Dle jejích slov představa, že tisíce vojáků na Ukrajině jsou na dovolené v plné výzbroji, je legrační.

Putin si zaslouží rychlé a razantní sankce, říká Langšádlová. A teď prý ještě provedl něco, co ji opravdu zaskočilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spolustranice Helena Langšádlová

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

Za jednu z nějvětších hrozeb považuje také islám a jeho expanzi, proto ji zaskočila slova Putina o jeho ochraně. Došlo také na domácí politiku, podle poslankyně mají mít politici při kumulaci funkcí soudnost.

Evropská unie chystá proti Rusku další sankce, považujete takový postup za ideální, jak řešit současnou politickou situaci?

Tak především by sankce měly být silnější a rychlejší, už když Rusko obsadilo Krym. To byl okamžik zlomu, kdy měly následovat velmi rychlé a razantní sankce. Rusko porušilo a porušuje mezinárodní právo a závazky Budapešťského memoranda z roku 1994.

Je pravda, že TOP 09 nedávno deklarovala tvrdší sankce vůči Rusku - neuškodí to ale Evropě?

Pokud Evropa nezastaví invazivní politiku Ruska, v konečných dopadech poškodí bezpečnost i ekonomické podmínky. Nám škodí chování Ruska a tomu musíme zabránit.

Byla už vyčerpána všechna diplomatická jednání?

Myslím, že se pořád využívají. Diplomatická řešení nemění nic na tom, že musíme být v rámci Severoatlantické aliance akceschopní nejen s ohledem na rizika krize na východě Evropy, ale i na dění v Iráku.

Jde v podstatě o válku Ruska proti Evropské unii, jak nedávno řekl Karel Schwarzenberg?

Samozřejmě v konečných dopadech to ohrožuje Evropskou unii, protože je Rusko přímým účastníkem a Putin sám říká, že je tam tisíce ruských vojáků. Jsou to účastníci bojů včetně výzbroje. Že by šlo o dobrovolníky nebo několik tisíc vojáků na dovolené, tomu věří málokdo. Představa, jak vyráží v plné zbroji na dovolenou v takovém počtu, je legrační.

Už nějakou dobu se mluví o studené válce, kdo je podle vás viníkem? Opravdu za všechno může Rusko?

Ano, jsem přesvědčená, že ten, kdo porušil mezinárodní právo, je jednoznačně Rusko, když obsadilo Krym. Krym byl bodem zlomu, byť tomu přicházely signály z posledních let.

Bojíte se tlaku Ruska? Neobáváte se, že se Evropská unie s NATO žene do nebezpečného konfliktu? Někteří generálové před takovým chováním varují.

Především mne v tuto chvíli zarazil postoj Ruska k situaci na Blízkém východě, kdy chce bránit expanzi Islámského státu. Protože si myslím, že jde o jedno z obrovských rizik nejbližších let, měli bychom i tam napínat svoji pozornost. Tak mě to zaskočilo, že Rusko se postavilo na obranu islámu.

Považujete tedy hrozbu islámu za nebezpečnou?

Je to mimořádně nebezpečná situace, vyděsilo to i mnohé arabské země. Měli bychom proti tomuto riziku razantně vystoupit a v souladu s mezinárodním právem.

TOP 09 se ohradila proti hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem. Co vám nejvíce vadí?

Co se týče zahraniční politiky, tak ANO není schopno vyjádřit svůj názor a to je za stávající situace krajně nebezpečné.

Jaký je tedy váš názor na výroky Bohuslava Sobotky z ČSSD, který varuje před dalšími sankcemi vůči Rusku?

To je něco podobného, bere větší ohled na komunální a senátní volby než na bezpečnost České republiky.

Andrej Babiš například tvrdí, že sankce nezabírají.

Sankce byly přijaty v červenci a jsem přesvědčena, že nebýt jich, není ani dočasného klidu zbraní na východní Ukrajině.

Jak vnímáte plnění koaliční dohody mezi ANO, ČSSD a lidovci? Před časem jste mi v rozhovoru řekla, že ohrozí státní rozpočet. Jak to vydíte nyní?

Trvá ohrožení rozpočtu, jejich kroky jsou na úkor budoucnosti. Dělají zbytečné populistické kroky, jako je rušení poplatků v nemocnici a podobně. Největší smůlou je, že navyšují mandatorní výdaje. My ty peníze v podstatě projíme a schodek je vysoký.

Jste spokojena se zněním služebního zákona, který omezuje neustálé střídání státních zaměstnanců podle politické situace?

Služební zákon má nakonec znění, které je přijatelné a zaručí dlouhodobou, neměnnou podobu právě díky tomu, že k ní došlo rozhodující většinou parlamentních stran.

Podpořila byste zákon, který omezuje kumulaci funkcí u poslanců, aby nemohl zároveň vykonávat funkci například hejtmana nebo starosty? Souhlasíte s tím, že obojí se zodpovědně stíhat nedá?

Nemyslím, že na to musí být zákon. Jsem přesvědčena, že každý se musí zodpovídat svým voličům a ani není možné je vykonávat odpovídajícím způsobem.

Bohužel k tomu ale dochází, co s tím?

Samozřejmě je možné přijmout zákon, ale každý politik nese zodpovědnost a zodpovídá se svým voličům. Měl by prostě mít soudnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…