Radka Maxová z ANO má jasno, co je prý za Sobotkovými veletoči kolem Babiše

07.05.2017 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Celou kauzu vnímám především jako osobní a profesní selhání pana Přibila,“ říká ohledně nahrávek, na kterých mluví Andrej Babiš s dnes už bývalým novinářem MF Dnes, poslankyně Radka Maxová a k celému případu dodává. „Je naprosto nepřípustné, aby kdokoliv nahrával kohokoliv bez jeho vědomí, pokud to není na základě soudního rozhodnutí,“ říká rázně poslankyně. Vyjádřila se i k tomu, co tento týden „předvedl“ Bohuslav Sobotka. „Dvakrát měř, jednou řež,“ vzkazuje premiérovi.

Radka Maxová z ANO má jasno, co je prý za Sobotkovými veletoči kolem Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová

Co budete dělat dnes o půlnoci?

To ještě nevím přesně, ale zřejmě budu relaxovat při sklence vína a jedné z epizod seriálu Skandál, který jsem včera začala sledovat.

Kolem Andreje Babiše to opravdu vře. Co říkáte na nahrávky, na kterých má právě on údajně mluvit s dnes už bývalým novinářem MF Dnes?

Je naprosto nepřípustné, aby kdokoliv nahrával kohokoliv bez jeho vědomí, pokud to není na základě soudního rozhodnutí! Tyto praktiky nejsou ničím omluvitelné a díkybohu jsou v naší zemi trestné.

Novinář okamžitě přišel o místo. Myslíte, že je to v pořádku, bez toho, aby se vše pořádně vyšetřilo?

A vy si myslíte, že to není v pořádku? Vám by nevadilo se s ním jako s kolegou potkávat v jedné redakci a spolupracovat? Dotyčný „novinář“ (uvozovky používám záměrně) dalekosáhle překročil hranice novinářské etiky a pošpinil tak práci svých kolegů. Jako jeho zaměstnavatel bych neviděla jiné řešení, jak se k tomu postavit.

Lidé se rozdělili na dva tábory, někteří tvrdí, že Andrej Babiš jen podlehl pokušení, ostatní jsou mnohem ráznější a tvrdí, že prostě selhal. Například Martin Komárek řekl, že si nahrávku poslechl a že mu z novináře bylo zle, Andrej Babiš prý podle něj podlehl pokušení. Sám A. Babiš tvrdí, že šlo o provokaci. Co si o tom celém myslíte?

Už víc jak čtvrt století naštěstí nežijeme v socialismu, kdy vše vlastnil stát. Soukromé vlastnictví je dnes samozřejmostí. A to i vlastnictví médií. Je na naší vůli, pro koho a za jakých podmínek pracujeme. Celou kauzu vnímám především jako osobní a profesní selhání pana Přibila.

Andrej Babiš se rozhodl, že kvůli odposlechům podá trestní oznámení. Co říkáte na to, že je vůbec člen vlády takovýmto způsobem odposloucháván?

Znovu opakuji, je naprosto nepřípustné, aby kdokoliv nahrával kohokoliv bez jeho vědomí, pokud to není na základě soudního rozhodnutí! Stát se to mně, bez prodlení podám trestní oznámení.

V nahrávkách, které se objevily na sociálních sítích, Babiš označuje vulgárními výrazy některé koaliční partnery, své zaměstnance i novináře. Vy s Andrejem Babišem pracujete už poměrně dlouho. Jak na vás působí ohledně toho, jak se chová k lidem kolem sebe?

Slovník našeho předsedy je všeobecně známý a od mého slovníku odlišný. Ale jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučíš (úsměv). A naše vztahy? Musím říct, že byly vždy korektní.

Obrovské otazníky vyvolal také příběh bývalého ředitele Kosteleckých uzenin Bočka, který novinářům poskytl rozhovor o tom, jak Andrej Babiš a Agrofert právě Kostelecké uzeniny ovládl. Co si o tom myslíte?

Nejsem dostatečně kompetentní na tuto otázku odpovídat.

Dobře, přejděme tedy na další téma. Co říkáte na to, co tento týden předvádí Bohuslav Sobotka? Nejdříve chtěl podat demisi, pak si to zase rozmyslel a v pátek zase požadoval odvolání Andreje Babiše...

Dvakrát měř, jednou řež. Co k tomu víc dodat... Pan premiér byl ten, kdo vládu sestavil. Předpokládám, že si byl dobře vědom, koho do ní navrhuje a s kým ještě donedávna bez větších připomínek spolupracoval. Dělá to na mě dojem, že chce odvést pozornost od svých vlastních problémů ve své straně.

Sobotka mimo jiné v těchto dnech uvedl, že vládní krize může skončit do deseti minut, pokud Babiš opustí post ministra financí. I prezidenta Zemana pak informoval, že vláda může pokračovat dál, ale bez Babiše. Co na tento „souboj“ mezi Sobotkou a Babišem, který už přece jen nějakou dobu trvá, říkáte? A co říkáte na údajnou „aféru“ kolem dluhopisů, která to vše, dá se říci, vygradovala?

Pan premiér může a mohl jakoukoliv vládní krizi zapříčiněnou některým z členů vlády kdykoliv bez prodlení ukončit sám. Ústava mu tu moc dává. Stačí najít odvahu a především důvody k tak radikálnímu řešení. I v tomto případě vidím osobní a profesní selhání.

Babiš prý zvažuje, že podá na Sobotku trestní oznámení. Vadí mu prý, že o něm premiér údajně pořád lže. Co na to říct?

Nejsem příznivec praktik, kdy politik podává trestní oznámení na politika, ale rozumím rozhořčení pana ministra Babiše.

Šéf dolní parlamentní komory Jan Hamáček svolává na středu mimořádnou schůzi Sněmovny, a to kvůli údajnému zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti. Navrhla to prý ODS a TOP 09. Co si o tom myslíte?

Je to jejich právo a to musíme respektovat, ale přála bych si, aby mimořádné jednání proběhlo formou smysluplné diskuse, nikoliv formou osobních urážek a útoků.

Jak už jsme na začátku zmínili, kolem Andreje Babiše to poslední dobou opravdu vře. Čím si to vysvětlujete? A ovlivňuje nějak to, co se kolem Babiše děje, dle vašich zkušeností pohled lidí na ANO?

Podle posledních volebních preferencí je hnutí ANO stále ve vedení a v dostatečném předstihu před ostatními politickými soupeři. Ať se nám to líbí, nebo nelíbí, předvolební kampaň je v plném proudu a už teď je jasné, že mnozí jsou schopni pro vidinu úspěchu čehokoliv. Z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké ubránit se pomluvám, jak dokážou člověku obrátit život vzhůru nohama a jak je těžké je vyvrátit. Svou podstatou jsem však optimistka a věřím ve zdravý selský rozum. Věřím, že se občané nenechají znechutit, přijdou k volbám a odpovědně se rozhodnou, komu dají svůj hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…