Romský aktivista Veselý k radikálním islamistům: Nechával bych je napichovat na kůl

30.01.2015 7:40

ROZHOVOR Islám ve střední Evropě nemá tradici. Pokud bych jako katolík a humanista musel s radikálními islamisty bojovat, nechával bych je napichovat na kůl. Tomu z historie budou rozumět. Takhle drsně se vyjařduje romský aktivista Ivan Veselý.

Romský aktivista Veselý k radikálním islamistům: Nechával bych je napichovat na kůl
Foto: red
Popisek: Ivan Veselý s Radkem Veličkou v Debatním klubu

Při našem minulém rozhovoru jste nadnesl, že Romové na Ukrajině žijí ve strachu. Do jaké míry je to kvůli rasismu, xenofobii anebo kvůli všeobecné mobilizaci, kdy musí jít bojovat i ti, co nechtějí?

Rasismus a xenofobie byla v nesnesitelné míře již před konfliktem. Občanskou válkou se tyto jevy vždycky prohlubují a vždycky se najde nějaká mrdka, která bojuje za etnicky čisté území. Ukrajina s velkou pravděpodobností nebude výjimkou.

Můžete pohovořit o nějakém konkrétním případu?

Neznám konkretní příběh, ale na Zakarpatské Ukrajině se také začínají ojediněle objevovat a zesilovat hlasy rasismu a xenofobie.

Nicméně protiruské nálady přebily protiislámské. Ostatně ještě před rokem a půl to byly nálady proticikánské. Lidé se radikalizují. Je to vidět na demonstracích, při debatách. Z čeho pochází ta radikalizace nálad, když je v Evropě relativní blahobyt?

To, že je v Evropě relativní blahobyt, je spíše zbožné přání než realita. Armáda chudých a nezaměstnaných roste. Samozřejmě , že tito nespokojení lidé hledají viníka za svou situaci a právě tehdy přicházejí na scénu agitátoři, kteří manipulují s emocemi. Média to pak interpretují jako radikalizaci obyvatelstva. To, čeho jsme svědky, bych nazval cvičením postojů v tématech, které mají potenciál nějakým způsobem ohrožovat. Až začne otevřený boj, pak můžeme mluvit o radikalizaci.

Nedostává se s těmito vlnami nenávisti do politiky stále více populistů či jakýchsi dirigentů xenofobních vášní, jako například podvodník Lukáš Kohout?

Bohužel, stádo má rádo jednoduchá řešení, proto se stále více populistů dostává do politiky.

Jak jste vnímal vlnu akcí radikálních islamistů?

Veřejné popravy a pak následné zveřejnění na sociálních sítích není to, co by mě nadchlo. Je to psychologická válka se vším všudy. Jsem katolík, humanista a pokud bych s nima musel bojovat, nechával bych je napichovat na kůl. Tomu napichování z historie určitě porozumí.  

S jakými pocity sledujete akce německé Pegidy či českého hnutí Islám v ČR nechceme?

Máme tady svobodu slova. Je legitimní, že nekteří lidé nechtějí islám v Česku. Islám ve střední Evropě nemá tradici, je to židovsko-křesťanské teritorium.

Jak by měla v budoucnosti vypadat česká, potažmo evropská, imigrační politika?

Imigrační politika s jasnými pravidly pro migranty. Pokud je porušují, stát má právo je vyhostit.

Nemáte strach, že by se tyto problémy mohly proměnit v pouliční válku?

Ne, nemám, je ještě brzo na pouliční válku. Nikomu se nehodí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…