Rusko agresivně zasahuje na Ukrajině. Historie nás zavazuje tvrdě vystoupit proti Moskvě, bez ohledu na cenu, říká politička ODS Janderová

27.08.2014 9:02

ROZHOVOR Převážně o Ukrajině si ParlamentníListy.cz povídaly s předsedkyní Oblastního výboru ODS Prahy 1 a zastupitelkou Jaroslavou Janderovou. „Rusko se agresivním způsobem snaží kontrolovat směřování jiného státu, který zjevně považuje za svou sféru vlivu," konstatovala o vlivu Ruska na ukrajinské události. Zkritizovala i činnost Evropské unie, která se podle Janderové na Ukrajině snaží hasit požár. „Je ale otázkou, zda místo vody nepřilévá spíše olej," uvedla.

Rusko agresivně zasahuje na Ukrajině. Historie nás zavazuje tvrdě vystoupit proti Moskvě, bez ohledu na cenu, říká politička ODS Janderová
Foto: ODS
Popisek: Jaroslava Janderová

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Minulý týden jsme si připomněli výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna 1968. Vidíte nějakou paralelu mezi touto tragickou událostí našich dějin se současným konfliktem na Ukrajině? Neboli, je dnešní ruská politika podobná té tehdejší sovětské?

Paralelu vidím jednoznačně v tom, že se Rusko agresivním způsobem snaží kontrolovat směřování jiného státu, který zjevně považuje za svou sféru vlivu. Rusku, dle mého názoru, vadí snaha ukrajinských politiků přiblížit se Evropské unii, popřípadě NATO, a vyvíjí maximální úsilí, aby tomu zabránilo.

Postupuje EU vůči Rusku - viz sankce - správným způsobem?

Jsem přesvědčena, že EU především selhala v předchozích letech. Projekt východního partnerství je ukázkou nefunkčního mechanismu, který nepřináší reálné výsledky. V současné době se Evropská unie snaží hasit požár, ale je otázkou, zda místo vody nepřilévá spíše olej. Na východě Ukrajiny je již dnes evidentní humanitární krize, kterou sankce určitě vyřešit nepomohou.

Jak hodnotíte činnost české vlády v této záležitosti?

Jako příliš opatrnou, téměř alibistickou. Naše historická zkušenost nás zavazuje, abychom byli, podobně jako to činí například Polsko, v této oblasti TAHOUNY Evropské unie a náš hlas zněl mnohem silněji. Pochopitelně si uvědomuji obchodní vazby na Rusko a možné důsledky, jenže na Ukrajině trpí tisíce nevinných lidí. Pokud nebudeme razantní nyní, i za cenu určitých nákladů, tak cena, dle mého názoru, kterou za to možná zaplatíme v budoucnu, může být mnohem, ale mnohem vyšší.

Čím si vysvětlujete proruské postoje - v souvislosti s Ukrajinou - značné části české společnosti, včetně mnohých pravičáků a i některých členů ODS?

Nechci paušalizovat, ty důvody mohou být různé. U někoho mohou hrát roli obchodní zájmy, u jiných může jít o jejich pohled na zahraniční politiku, a jsem si rovněž jistá, že mnoho názorů je ovlivněno hlubší neznalostí věci.

Jste velká kritička Andreje Babiše. Proč? Myslíte, že jeho propojení politické, finanční a mediální moci je ohrožením demokracie?

Pomohu si srovnáním s bývalým italským premiérem Berlusconim. Všichni víme, kam vedlo jeho impérium. A u mě nejde o kritiku Andreje Babiše jako fyzické osoby, je mi v mnoha běžných životních postojích docela sympatický. Ale pokud je ministrem financí a předsedou vládní strany člověk, který zároveň vlastní obrovské firmy, z nichž je navíc řada přímo či nepřímo navázána na obchod se státem či politické rozhodování, a navíc je tento člověk vlastníkem velké části klíčových medií, tak mluvíme o střetu zájmů kolosálních rozměrů, kde navíc hrozí obrovské riziko zneužití. Jsem přesvědčena, že jde o přímé ohrožení demokracie u nás a koncentraci obrovské moci v rukou jediného člověka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…