S Okamurou se nebavíme, nejde to. Je prolhaný, házel na nás špínu. Marek Černoch představuje "nový" Úsvit, který už prý lidé začínají oceňovat

26.07.2015 15:56

ROZHOVOR Jako předsedu parlamentní strany navrhnul válečného veterána, Miroslava Lidinského. Zároveň tvrdí, že oproti Tomio Okamurovi Úsvit dlouhodobě roste, a to i proto, že jako on „nekecají“, ale makají.

S Okamurou se nebavíme, nejde to. Je prolhaný, házel na nás špínu. Marek Černoch představuje "nový" Úsvit, který už prý lidé začínají oceňovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch

V týdnu jste oznámil, že nebudete kandidovat a do volby na předsedu Úsvitu dáváte důvěru válečnému veteránovi Miroslavovi Lidinskému. Proč?

S Mirkem Lidinským spolupracujeme na konkrétních návrzích toho, jak v České republice zamezit nelegální migraci a docílit zvýšení bezpečnosti našich občanů. Mirek má za sebou velké zkušenosti z bezpečnostních složek policie i armády a silný životní příběh.

Myslíte, jak v Afghánistánu v boji proti teroristům přišel o nohu?

Nejenom to. Především, že se nevzdal a nezahořknul. Je to zkrátka chlap a bojovník, jak má být. Já sám jsem znamením Lev, který se nevzdává, i proto si myslím, že bychom byli dobrý tým.

Říkáte, že budete dobrý tým, proč tedy Lidinského nepodpoříte jako místopředsedu a sám neusilujete o post předsedy?

Dobrým týmem nemyslím jen Mirka Lidinského, ale všechny, kteří v Úsvitu pracují a prosazují společné myšlenky. Poslanci, naše rozrůstající se členská základna, lidé, se kterými odborně spolupracujeme. A Mirek Lidinský jedním z těch lidí je. Od chvíle, kdy jsme zahájili demokratizaci hnutí Úsvit, když se Úsvit stabilizoval a začal v preferencích opět stoupat nahoru, spekulovalo se v médiích o tom, že se stanu předsedou. I pan Okamura neustále vykřikoval, že mi šlo jen o to. Je to nesmysl. Jediné, o co mi šlo a jde, je plnit naše volební sliby, náš program a pracovat.

To je to, co lidi zajímá. Nesmírně si vážím důvěry našich poslanců a stovek našich příznivců, kterou mi dali a které neodradily lži ani podpásovky Tomia Okamury a Radima Fialy. Nicméně ideje Úsvitu neprosadí jednotlivec, ale jedině fungující tým. Půl roku rozvíjím svou pozici předsedy poslaneckého klubu a bylo by neuvážené dávat přednost osobním ambicím před prosazováním našich slibů ve Sněmovně. To je ten cíl – mít výsledky a plnit sliby dané našim voličům.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jaké je Lidinského poslání směrem k volbám, případně k vašemu politickému programu?

V první řadě bych chtěl říct, že pan Lidinský je jedním z kandidátů; a o tom, kdo se nakonec stane předsedou, rozhodne demokratická volba. A na otázku „poslání“ je odpověď – prosazovat náš program. On je odborníkem v oblasti bezpečnostní politiky státu a bezpečnost je jedno z hlavních témat. Kdokoli dnes upozorní na problém s nebezpečím radikálního islámu v Evropě a tedy v ČR, kdokoli upozorňuje na nebezpečí nelegální masové imigrace, je označen za populistu, rasistu, nebo xenofoba.

Bohužel, zároveň lidi jako je pan Okamura, Bartoš, nebo řada dalších stran, zneužívají toto téma k propagaci jednoduchých, nedemokratických řešení, na která kladně reaguje stále větší část veřejnosti. Současně to společnost radikalizuje a vše může dopadnout jednoho dne velmi špatně. A vláda, místo aby se snažila tuto problematiku řešit, ustupuje Bruselu v přijímání uprchlíků, tají před občany realitu a bojí se zavřít hranice. Pan Lidinský je v tomto směru profesionál a člověk, který to zažil na vlastní kůži. Má v sobě takový ten „chlapský“ charakter a jeho nikdo z populismu obviňovat nemůže.

ČT v Otázkách Václava Moravce před dvěma týdny ukázala na Okamurovu SPD. Přiřkla jim dvě procenta, prakticky stejně jako Úsvitu. Co na tento jejich výsledek říkáte?

STEM dává Úsvitu 2,8 procenta, Phoenix research 2,9 procenta, a to jednoznačně každý měsíc. Je to tedy vzestupná řada. Jinak řečeno, více než SPD. Myslím, že lidé vnímají, že my opravdu nekecáme, ale makáme. Prosazujeme teritorialitu exekutorů, a boj proti exekutorské mafii, vybojovali jsme, že se nezvýšily ceny energií v rámci novely energetického zákona, kolega Anderle přinesl peníze pro sport ve školách, kolegyně Jana Hnyková pracuje na zlepšení sociální politiky pro rodiny, seniory a pro tělesně handicapované atd. A pak samozřejmě téma, které dnes oslovuje téměř každého. Nelegální imigranti a s tím spojená hrozba terorismu. V boji proti radikálnímu islámu jsme předložili návrh na zpřísnění zákona o církvích v ČR, řešíme i „díru“ v zákoně v otázce trestnosti služby v cizím vojsku. Spolupracujeme s Blokem proti islámu doc. Konvičky a s každým, kdo chce demokratickým způsobem donutit naši vládu k uzavření hranic ČR před imigranty tak, jako to udělalo Rakousko nebo Maďarsko. Pokud má někdo dojem, že si nás podrobí, nebo nás nebude respektovat – odpověď je jednoduchá, nepodrobí a bude nás respektovat.

Jste, a teď myslím poslance Úsvitu, schopni s Okamurou běžně hovořit, nebo je mezi vámi nějaký odstup?

Nebavíme se spolu, protože po těch všech jeho lžích a špíně, kterou na nás házel, to nejde. Pan Okamura dobře ví, že se žádný puč nekonal, že se nás chtěl jednoduše zbavit. My dnes jdeme dál a nechceme se už ohlížet zpět. Ubírá to energii; a tu chceme vynaložit na práci.

Vaším dlouhodobým tématem je islám. Původně vás někteří považovali za blázny, nyní jsou plná náměstí těch, kteří se tohoto „mírumilovného“ náboženství obávají. Kde podle vás nastal onen zlom?

Radikální islám je problém, který ve světě existuje již od dávné historie, ale bohužel kroky určitých západních mocností v nedávné minulosti napomohly zhroucení politických systémů v některých zemích a tím bujení různých teroristických skupin. Ty pak získávaly moc a dnes jsou dobře financovány, vyzbrojeny a netají se touhou ovládnout svět. Bojujeme tak proti lidem, kteří nerespektují žádná pravidla a kteří se řečem evropských politiků o multikultuře jen smějí. Berou to jako slabost.

Zlom nastal, dle mého názoru, v lednu po útoku na novináře ve Francii. Teprve tehdy, když přímo v centru západní civilizace došlo k útoku, nemohli multikulturalisté ovládající EU zabránit výbuchu občanské iniciativy napříč Evropou, žádající účinnou obranu naši křesťanské civilizace. Nejsme jediní, kdo na problém radikálního islámu v ČR upozorňuje již delší dobu. Za vše mluví 140 tisíc „lajků“ facebookové skupině Islám v ČR nechceme, která na to upozorňuje pod vedením doc. Martina Konvičky již léta.

Co vás tedy teď čeká?

Úsvit je nyní demokratickou stranou, která si za tři týdny zvolí svého předsedu a s ním i strategii pro následující léta. Svůj slib jsem splnil. Otevřel jsem Úsvit lidem, kteří mají chuť vytvářet a rozvíjet členskou základnu, kteří si demokraticky zvolí předsedu a neuhnuli jsme ani o milimetr z programu, s kterým jsme byli do Sněmovny zvoleni. Dnes jsme stabilní parlamentní stranou a použil bych větu z jednoho filmu „Minulost je daná, budoucnost otevřená“. Pracujeme a jdeme dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…