Složitá kauza Zadeh: Spolupráce s cizími tajnými službami je smrtelný hřích, tvrdí muž, který případ sleduje

09.12.2016 13:44

Podle obžaloby šidil Zadeh a jeho čtrnáct společníků stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. O muži, který znovu skončil za mřížemi, ParlamentníListy.cz hovořily se Zdeňkem Jemelíkem ze spolku Šalamoun.

Složitá kauza Zadeh: Spolupráce s cizími tajnými službami je smrtelný hřích, tvrdí muž, který případ sleduje
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

Lze úvodem vysvětlit, z čeho je pan Zadeh vinen?

Pan Zadeh je obžalován z řízení sítě obchodníků, kteří při obchodování s PHM krátili DPH a během třinácti měsíců způsobili škodu 2,5 miliard korun. Zábavné na tom je, že podstatná většina lidí, které měl řídit jej nezná (pro vysvětlení: znají ho 3 obžalovaní manažeři P.P.S. a možná 2 svědci z cca 60  ho aspoň někde viděli).

Dokazování viny Shahrama Zadeha není a nebude pro české soudy jednoduché. Vy sám jste v jednom článku v Parlamentních listech usoudil, že projednávání případné žaloby u Evropského soudu by bylo pro českou justici zdrojem mezinárodní ostudy. Proč?

Monitoroval jsem již desítky kauz, ale v žádné nebyla tak vysoká koncentrace procesních pochybení a nezákonností v přípravném a vazebním řízení jako v této. Netýká se to otázky viny a neviny: jak to je s jeho zaviněním, to si v současném stavu netroufám odhadnout. Ale i lump má právo na spravedlivý proces.

Jak se v tomto světle jeví událost, kdy byl Zadeh propuštěn na základě rekordní kauce 150 milionů korun a hned na dvoře věznice znovu zatčen?

Bylo to účelové darebáctví. Měli současně kauci a chlapa za mřížemi.

Případ Zadeha je nesmírně složitý. Je proto možné, aby někdo byl již dnes přesvědčen o jeho nevině?

Určitě. Jeho žena, rodiče a někteří právníci, kteří věc sledují.

Zadeh je český občan, ale íránské národnosti a jeho rodný Teherán se o něj rovněž „zajímá“. Jak vnímáte toto?

Patrně zájem „Teheránu“ vyvolala naše média vyprávěním o jeho zapojení do pátrání po „Hance a Tonče“. Spolupráce s cizími tajnými službami je smrtelný hřích.

V případu vystupuje jedna osoba nejdříve jako spoluviník, dnes je z něj s policií spolupracující svědek. Jak podle Vás takové změny prospívají názorům u nás i v zahraničí na celé vyšetřování?

Škodí mu. Zpochybňuje to zákonnost vyšetřování. Jde to za hranice postavení spolupracujícího obviněného, status spolupracujícího spolupachatele jako svědka trestní řád nezná. Až se to dostane k Evropskému soudu pro lidská práva, Evropa se bude divit, co se to u nás děje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…