Sobotka a Babiš? Jiří Čunek se rozhovořil po sjezdu KDU-ČSL. Třaskavě, samozřejmě

29.05.2017 13:42

PŘEDVOLEBNÍ JÍZDA REPUBLIKOU Prodej OKD považuji za daleko horší věc než fakt, že má Andrej Babiš Čapí hnízdo za desítky milionů. ParlamentnímListům.cz to řekl senátor Jiří Čunek na jízdě králů ve Vlčnově na Moravě a přidal i vyznání rodnému kraji. Stalo se tak bezprostředně po sjezdu KDU-ČSL, kde neúspěšně kandidoval na funkci předsedy a kde přednesl kritický projev.

Sobotka a Babiš? Jiří Čunek se rozhovořil po sjezdu KDU-ČSL. Třaskavě, samozřejmě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve Vlčnově se konala tradiční jízda králů a byli tam i někteří politici

Vy tady ve Vlčnově začínáte předvolební kampaň?

Vzhledem k tomu, že nikam nekandiduju, tak to pro mě žádná předvolební kampaň není. Je to jedna z nejvýznamnějších akcí ve Zlínském kraji a byla by ostuda, abych tady nebyl. Navíc jsem tady rád, protože mě to baví.

Jak jste vnímal nedávné přestřelky mezi prezidentem, premiérem a bývalým ministrem financí?

Už jsem pana Babiše zdravil. Jako člověk, který zažil na vlastní kůži pražské protředí, to vidím jako hru. Před volbami se totiž hrou stává i to, co by hra nebyla. Nicméně věřím, že se nestalo nic zvláštního a Babiš zůstal stejný. Ostatně Sobotka je stejný už osmdesát roků. To si dělám legraci, vím, že je mladší. Ale je takový latexový. Jedná a chová se malinko jako stroj.

Je nevýhoda, že nezná nic jiného než politiku a parlament. To je prostředí, které neuvěřitelně člověka determinuje. Jako osobnost nemá schopnost rozpoznávat důležité věci od nedůležitých. V reálném životě nikdy nebyl a není. Ostatně ani já nežiju v reálném životě. Přeci jen jsem ale, na rozdíl od něj,  do čtyřiceti let žil životem člověka, který se o sebe sám staral jako všichni ostatní v této zemi.

V jakém tedy „nenormálním“ životě žijete?

Víte, funkce v sobě nesou určitou větší pozornost lidí, protože bychom měli být dobrými správci majetku. A máme jej správně užívat a rozdělovat. Ti, co se o něj uchází, jsou žadateli; a pak si nezkušený člověk může myslet, že je úžasný. Nicméně on to nedává. Dává to kraj anebo stát. Když životní zkušenost máte, tak to takhle berete. Když ji nemáte, tak si mnozí nezkušení kolegové politici myslí, že budou ve funkci věčně a že je normální, že operují obrovskými prostředky a mohou je rozdávat. Že jsou prostě vyvolení. To je jízda z kopce. Dělají vše pro to, aby se lidem zalíbili, místo toho, aby hodně pracovali a zalíbili se lidem kvůli tomu, že jsou dobrými služebníky.

Jak jste přijal spojení KDU-ČSL s hnutím STAN?

Je to riskantní krok. Byl to požadavek Starostů a nezávislých, protože chtěli být na kandidátce svébytní. Pak je ten vstup do parlamentnu desetiprocentní. Nicméně, když kampaň povedeme dobře a vysvětlíme lidem, co chceme, a budeme připomínat naši práci a naše plány do budoucna, tak to může vyjít.

V nadcházejících volbách to voliči nebudou mít lehké. Tradiční velké strany se moc velké důvěře netěší, naopak ji zatím má nové hnutí bývalého ministra financní Andreje Babiše, tedy hnutí ANO...

V každých volbách jde o hodně, ale ne o všechno.

Myslíte si, že jsou obavy z oligarchy Babiše, podle nové knihy „Žlutého Barona“, a jeho spojení s hradním pánem Milošem Zemanem oprávněné?

Někteří se toho bojí, já ne. Je na nás, abychom rozhodli ve volbách. Chtěl bych, aby KDU-ČSL udělala co nejlepší výsledek. S ANO pak budeme moci spolupracovat, navzájem se kontrolovat a usměrňovat, abychom nedělali hlouposti. Jestli šel Andrej Babiš do politiky s tím, že bude krást a přilepšovat si, tak dávno zjistil, že to není tak jednoduché, protože je na něj hodně vidět.

Chci věřit tomu, že s tím do politiky nešel. Určitou hodnotu přeci přinesl. Když přišel, tak jako bohatý člověk nepotřeboval žádné kmotry, neopíral se o ně a jim vyschly prameny. Proto si myslím, že je ten pokřik kolem něj tak velký. Někteří hloupí politici, kteří to ještě nepochopili, tomu dokonce věří. Ostatně považuji prodej OKD za daleko horší věc než to, že má Babiš Čapí hnízdo za desítky milionů korun. Dopad prodeje OKD na společnost je daleko horší. Žádného ze svých kolegů, až na některé výjimky, nepovažuji za anděla. Vím, co mají za sebou, a proto jsem smířlivější. Navíc se mi vnitřně příčí ta hra, že se teď mluví o darebákovi a dacanovi, ale  po volbách se k sobě všichni budou tulit, aby byli ve vládě. Všechno bude zapomenuto. To jsme viděli už dříve a bude se to opakovat.

Jak moc máte rád Moravu?

Mockrát jsem o tom přemýšlel, ale paradoxně až ve chvíli, kdy jsem se stal součástí toho politického kolotoče. Ono zase o tak velké problémy nejde. Hodně staří lidé, protože jsou moudří, říkají, že krásně je tam, kde je člověk doma. Hodně jsem toho procestoval, takže můžu bez přehánění říct, že žijeme v jedné z nejkrásnějších zemí světa. Vždyť obrovskou plochu zemské pevniny tvoří stepi a pouště. Navíc se nám tady opravdu dobře žije. Máme dobré zdravotnictví, funguje to. Nikdo z nás nemá právo být nespokojený. Možná jen kvůli tomu, že jsme každý sám za sebe nedokonalí. Vždyť jen tady ve Vlčnově se podívejte po krajině. Krásné kopce, nádherná stavení, prostě idyla. Celé Valašsko a Slovácko, potažmo celá země, jsou krásné.

Co si myslíte o probouzejícím se moravském separatismu?

Atomizace a separatismy jsou škodlivé pro všechny. Odtržení od Slováků nás poškodilo ekonomicky, ale i společensky. Člověk, který se dokáže přizpůsobit jiným lidem, se dostane na vyšší stupeň kvality života.

Kde vám slivovice chutná nejvíce?

Vždy je důležité, s kým člověk pije. Nekvalitní slivovici samozřejmě už nepiju, protože máme dost té kvalitní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…