Starostka Prahy 3: Pražané budou muset za jednotu koalice zase něco připlatit

06.05.2016 14:11

Ačkoliv lhůta pro vyklizení autonomního centra Kliniky na Žižkově již uplynula, aktivisté zde zůstávají i nadále. Jaká je naděje, že opustí prostory? Co by pro občany znamenal možný odkup budovy magistrátem? A podařilo se policii odhalit, kdo se skrýval za anonymy, které starostce v souvislosti s Klinikou vyhrožovaly smrtí? I na to jsme se zeptali přímo Vladislavy Hujové (TOP 09). Vyjádřila se ale také k petici proti zástavě Parukářky či k řadě dalších otázek.

Starostka Prahy 3: Pražané budou muset za jednotu koalice zase něco připlatit
Foto: praha3.cz
Popisek: Vladislava Hujová, starostka Prahy 3 za TOP 09

I přestože mělo Autonomní sociální centrum Klinika v Praze 3 vyklidit počátkem března prostory, je tam stále plno. Jak je to možné? Apelovala jste v tomto směru na odpovědné orgány, aby sjednaly nápravu? Nebo co se podle vás musí stát, aby squateři Kliniku opustili? A vzhledem k posledním událostem, kdy se spekuluje o podpoře Kliniky ze strany magistrátu výměnou za Matěje Stropnického, věříte, že se tak v nejbližší době stane?

Objekt Jeseniova 60 je ve vlastnictví státu a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na pokyn ministra financí tuto budovu poněkud nestandardně vypůjčil na jeden rok slečně Tereze Virtové, která prostor poskytla skupině aktivistů, jež si říká „Autonomní sociální centrum Klinika“. Je teď věcí pana Andreje Babiše, zda najde odvahu se prostřednictvím ÚZSM domáhat vlastnických práv státu nebo pro udržení magistrátní koalice bude opět zvýhodňovat tuto skupinu obyvatel. Každý běžný občan nebo konvenční nezisková organizace by bez platné nájemní smlouvy už dávno skončili na ulici.

Jak skutečnost, že zde aktivisté zůstávají i přes vypovězení nájemní smlouvy, vnímají sami občané?

Domnívám se, že občané jsou zmateni a nevědí, zda dodržování pravidel a zákonů platí pro všechny. Jsme právní stát a vlastnictví by mělo být nedotknutelné. Uživatelé „Kliniky“ se rozhodli, že tento princip nastolený po roce 1989 nebudou respektovat, a to bohužel i za podpory některých vrcholných politiků a médií včetně veřejnoprávních.  

Vy sama jste v souvislosti s Klinikou čelila výhrůžkám smrtí. Podařilo se policii zjistit, kdo se za anonymy skrýval? A především, jak to ovlivnilo váš osobní život? Máte nyní větší strach o sebe a svou rodinu?

Podala jsem trestní oznámení a policie tuto záležitost šetří. Každý takový atak je pochopitelně nepříjemný, ale můj život to nijak neovlivnilo. Více se k tomu s ohledem na probíhající vyšetřování nemohu vyjadřovat.

Alternativní řešení a přesun Autonomního centra Klinika do budovy bývalých Jeslí v Michli aktivisté odmítli, což kritizujete. Podle opozičního zastupitele a zastánce Kliniky Matěje Stropnického je ovšem Klinika přímo spjata se Žižkovem. Navíc jak deklarují squateři, Klinika prý nabízí bohatý kulturní program pro okolí… Neuvažovali jste tak nabídnout aktivistům jiné prostory na Praze 3? Máte nějaké takové k dispozici?

Žižkovská radnice dlouhodobě podporuje činnosti neziskového sektoru, jen v letošním roce jsme rozdělili téměř 18 milionů korun na cca 250 projektů. Tyto organizace a v nich zapojení dobrovolníci nabízejí spoustu velmi dobrých projektů bez snahy strhávat na sebe pozornost. „Klinika“ si žádnou dotační žádost na činnost nepodala, ale paradoxně požaduje, aby město pro její účely pořídilo majetek v odhadní hodnotě 17 milionů korun. Každý má o slově autonomní jiné představy.

TOP 09 odsuzuje hysterii, které kolem uprchlíků v Česku panuje, a Karel Schwarzenberg také několikrát otevřeně řekl, že se za postoj Čechů k imigrantům stydí. Nezměnil tak na vašem pohledu na Kliniku něco fakt, že tito aktivisté začali otevřeně podporovat promuslimskou imigraci a podle svědectví, které mají PL k dispozici, i vodit ilegální imigranty do objektu? Nebo právě s ohledem na postoj Čechů k imigrantům v tom vidíte pro Prahu 3 bezpečnostní riziko, což ostatně dokázal i žhářský útok, který jste zavrhla?

Praha 3 je velmi multikulturní městskou částí. Je zde hlášeno přes 12 000 cizinců, což představuje téměř 16 % z celkového počtu obyvatel Prahy 3, takže rozhodně nelze tvrdit, že občané Prahy 3 jsou xenofobní. Jsme malý národ s historickou pamětí ve středu Evropy, z čehož plyne jistá obezřetnost, ale zároveň jsme převážně lidé, kteří vnímají život prostřednictvím křesťanských hodnot. Uprchlická krize spojená s islámem se jistě stane dějinnou událostí, a proto je nanejvýš důležité, aby bylo hledáno systémové řešení z hlediska EU a vlády ČR.

Poté, co došlo ke zmíněnému útoku na Kliniku, jste vyzvali dopisem vládu, aby zajistila pořádek a bezpečnost. Stalo se tak?

Události posledních dnů tomu příliš nenasvědčují. Strach a nenávist se nesmějí přenášet do ulic a je jedno, zda jde o posprejování kaváren nebo zapalování policejních aut. Je zodpovědností vlády, ale i každého politika klidnit tyto emoce a pomáhat hledat racionální řešení.

Abychom obrátili list. Proč jste nepodpořili žádost stovek petentů a části opozice na zmenšení developerského projektu, který má vyrůst u zeleného vrchu Parukářka?

Platný územní plán připouští výstavbu bytového domu o 12 nadzemních podlaží. Investor po roce jednání zredukoval projekt na sedm nadzemních podlaží a ještě se zavázal vybudovat na svých pozemcích veřejné schodiště na Parukářku.

Domníváte se, že je na Praze 3 dostatek zeleně a míst k odpočinku či relaxaci v klidném prostředí mimo ruch centra města?

Praha 3 má rozlohu 650 hektarů a  z toho zeleň zabírá téměř 150 hektarů. Občané mohou pro odpočinek využívat vrch Vítkov, sportovní areál na Pražačce, 450 zahrádek v zahrádkových osadách Na Balkáně, mohou trávit svůj čas v krásném parku Rajská zahrada v blízkosti VŠE, v rozsáhlém přírodním parku Parukářka, v parku na Židovských pecích, ale i při procházkách rozsáhlými Olšanskými hřbitovy. Mimo jiné městská část Praha 3 také provozuje 48 moderně vybavených dětských hřišť. Tato místa jsou jednou z velkých deviz Prahy 3

Letos poprvé si radnice vyčlenila dva miliony korun na projekty navržené a schválené samotnými občany. O jaké projekty je ze strany občanů největší zájem? A setkáváte se i s tím, že některé požadavky jsou nad rámec možností radnice?

Pro návrhy občanů jsou vyčleněny 3 miliony korun, lhůta je prodloužena do 31. 5. 2016 a rozpočet na jeden projekt může být až 300 tisíc korun. Máme již první návrhy, jako vydláždění pěšinek kolem kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad, „psí záchod“, přírodní amfiteátr, úprava prostoru za Bezovkou, lavička a záhonky kolem stromu, vysazení stromořadí, stříška nad pramenem pod Krejcárkem, více kontejnerů na elektroodpad nebo kompostéry.

Jak byste zhodnotila situaci na pražském magistrátě, kde po půl roce vznikla staronová koalice ANO, ČSSD a Trojkolaice? Jak velké riziko vidíte v tom, že se zanedlouho opět rozpadne?

Domnívám se, že staronová koalice na magistrátu HMP se nerozpadne, protože i když se objevovaly názorové nesoulady, tak se podařilo téměř všechny členy koalice sjednotit na bázi osobní finanční zaangažovanosti formou uvolněných funkcí nebo v orgánech městských akciových společností. Obyvatelé Prahy budou muset za jednotu koalice zase něco připlatit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…