Statis Prusalis hovoří: Ty píčoviny mě nezajímají, říkal o obraně země Václav Havel. Miloš Zeman je světová osobnost, při národě stáli u voleb všichni svatí

17.08.2015 20:01

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Stáli při nás všichni svatí, když národ zvolil Zemana prezidentem. I to si myslí hudebník, komunista, majitel zámku a ostravský Řek Statis Prusalis. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zkritizoval předchozí hlavy státu a upozornil na reakci Václava Havla v souvislosti s informacemi o stavu ozbrojených sil v České republice: „Ty vaše píčoviny mě nezajímají.“

Statis Prusalis hovoří: Ty píčoviny mě nezajímají, říkal o obraně země Václav Havel. Miloš Zeman je světová osobnost, při národě stáli u voleb všichni svatí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Statis Prusalis

Vy se znáte s panem prezidentem Milošem Zemanem, můžete připomenout nějakou situaci?

Každý nejraději vzpomíná na situace v životě, které se ho přímo dotýkají. I já rád myslím na chvíle, kdy mě pan prezident několikrát objevil v davu lidí, přišel, objal mě a všem oznámil: „Toto je můj přítel Statis.“ Tohle udělal před volbou prezidenta i po ní – a přitom všichni věděli, že jsem komunista. On lidi posuzuje podle jiných kritérií.

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentování. Lze říci, že šlo o úspěšné období? A je dobře, že se prezidentem stal zrovna Zeman, a ne Karel Schwarzenberg?

Za panem prezidentem je vidět mnoho úspěšné práce. A co se týká samotné volby? Při českém národě stáli všichni svatí a lidé zvolili správně. Dnes by v opačném případě byla Česká republika silně prozápadně orientovanou zemí. Mimochodem moudrost říká, že odpustit znamená z okna vyhodit drahocenně nabyté zkušenosti. Aneb kdo jednou zradil, zradí i podruhé.

V souvislosti s migrační krizí liberální komentátoři tvrdí, že se prezident podbízí xenofobním pudům české veřejnosti. Postupuje v tomto tématu Zeman správně? Kterými výroky v oblasti imigrace a islámu spíše prospěl a kterými spíše uškodil?

Mám za to, že chrání zájmy svého lidu a správně navrhuje pomoc lidem a zemím v jejich prostředí. Dáte-li kapku medu blízko mraveniště, víte, co se stane. Imigranti mají rodiny a ty rodiny své a ti sví zase další rodiny. Myslím, že není na místě stěhování národů. Je na zemích, které to všechno způsobily, aby z nakradeného vrátily oloupeným a nestavěly nás do role spolupodílníků. My z jejich staleté koloniální politiky neměli nic a pan prezident to takhle vnímá.

Nebudu fikusem v koutě a úředníkem, který jen podepisuje, opakuje často prezident a jedná podle toho. Například odmítá jmenovat některé profesory, komentoval složení vznikající vlády a hlavně, bez ohledu na sněmovní většinu, jednu vládu sám stvořil. Zaslouží si jako přímo zvolený prezident Zeman více svobody? Má dojít k úpravě prezidentských pravomocí?

Patřím k lidem, kteří by pravomoci prezidenta ještě rozšířili. Pan prezident by s nimi určitě moudře naložil. Je to hlava státu. Vrchní velitel ozbrojených sil. Proč mu někdo má podsouvat, koho jmenovat, a koho ne? Má dostatek informací, které jej vedou k posouzení a objektivnímu rozhodnutí.

Jak vnímáte poměrně napjatý vztah novinářů a pana prezidenta?

Novináři si vše zavinili sami. Od doby, kdy byl pan prezident premiérem, sklízel od nich jen samé posměšky, žonglování se slovíčky a přemety s obsahem. Kladné zprávy nese jen Večerníček. Dospělí, kteří by už měli mít rozum, si často dovolují více, než se hodí.

Ať už je to jakkoliv, podstatná část české veřejnosti nemůže svého prezidenta ani cítit, a to už od voleb. Jde o liberálně založené voliče, bohatší voliče a o mládež. Co k tomu říci? Jsou mu vyčítány jeho vzhled, alkohol, kouření a jiné, zcela osobní věci. Je vůbec správné kritizovat politika za takové čistě osobní záležitosti?

Jde výhradně o tu část populace, která je zahleděna do sebe a svých peněz, a neřekl bych, že je to podstatná část. Pokud hovoříme o alkoholu, proč by si malou skleničku nemohl dopřát? Jen s tím kouřením… Museli jsme mu povolit i kouření v reprezentačních prostorách mého Zámku Poruba. Pan prezident je ale gentleman; a noblesa, s jakou on s cigaretou zachází, je úžasná. Snad časem přejde k dýmce, protože tabák všem voní. 

Co vás napadá, když vidíte jásající davy vítající prezidenta v regionech a když vidíte, že mimopražské obyvatelstvo prezidenta považuje za svého ,,tribuna“? Proč mají rádi zrovna Zemana?

Je prezidentem své země, svého lidu, ten ho má rád a dává mu to při jeho cestách po celé zemi najevo. Prezident se od lidí dozví vše, co lidi sužuje, i co jim přináší radost. Začaly se řešit kauzy, a to lidé vnímají, vláda funguje a lidé změny spojují s jeho příchodem na Hrad.

Jak Miloš Zeman asi využije druhou polovinu svého mandátu?

K poctivé práci. Je to vnímavý člověk. Vzpomínám si, jak mi jednou pan ministr obrany Miroslav Vacek vyprávěl svou zkušenost po příjezdu z Hradu. Hlásil totiž prezidentu Havlovi informace o stavu ozbrojených sil a on ho přerušil slovy: „Ty vaše píčoviny mě nezajímají.“ Prezident Zeman je velký muž své doby. Jeho orientace směrem k zemím, kde lze hovořit o skvělé obchodní budoucnosti, je správná. Je to politika jistoty. Poděkoval jsem panu prezidentovi za přístup k Rusku a také ho chválím za postoje k Čínské lidové republice. Stovky západních firem tam již fungují. A kolik jich na tuhle šanci ještě čeká?

Nelze skončit jinak než úvahou, zda Miloš Zeman v roce 2018 znovu bude kandidovat do funkce prezidenta. Jací protikandidáti asi typově budou stát proti němu?

Je v zájmu českého národa, aby ve funkci setrval. Zatím nabral dech a vyhrnul si rukávy. Po druhém funkčním období se rád vsadím, že lidé budou žádat změnu v Ústavě a chtít po panu prezidentovi, aby zůstal ve své pozici. Dnes je uznávanou světovou osobností a důstojným prezidentem své země. Výrazně změnil dobu tajtrlíků tlachajících možné i nemožné ve prospěch svých chlebodárců za seriózní přístup k funkci prezidenta se svatým zájmem prosperity České republiky a jejího lidu. Pan prezident nemá protikandidáta. A kdyby se konaly volby dnes, s přehledem je vyhraje svou poctivostí, slušností a vlastenectvím.

Co prezident Miloš Zeman zanechá českému národu? Co byste napsal do učebnice dějepisu pod jeho jméno?

Zanechá výraznou stopu v českých dějinách. Je na čase neznalce v řadách ředitelů škol poučit, že portrét hlavy státu se před dětmi nesundává, ba naopak, je třeba děti i ostatní učit úctě. Taková by měla být morálka v civilizované zemi. No a nakonec bych do učebnic dějepisu napsal: „Prezident Miloš Zeman, který zastínil i Karla IV.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…