Tohle nám premiér Sobotka řekl o vaší budoucnosti, ČSSD a ANO, o Babišovi i o tom, jak si s ním rozumí ve vládě

07.10.2014 4:40

ROZHOVOR Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nám řekl, co se podařilo vládě a co ji ještě čeká, jak funguje koaliční spolupráce a v čem lze očekávat spory, v jaké formě je ČSSD a zda dle něho ANO přetrvá na české politické scéně. Premiér si myslí, že by se případné koaliční spory neměly vytahovat na veřejnost a koalice si je měla vyříkat. A tohle řekl na Babišovo rýpnutí.

Tohle nám premiér Sobotka řekl o vaší budoucnosti, ČSSD a ANO, o Babišovi i o tom, jak si s ním rozumí ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Co říkáte dosavadnímu průběhu předvolební kampaně? Je něco, v čem vás překvapila?

Mám pocit, že ta kampaň je hodně věcná. Nejsme svědky negativní kampaně ani nějakých přehnaných skandálů, a myslím si, že by to mohlo prospět volební účasti. Pokud jde o kampaň sociální demokracie, tak jsem rád, že jsme ji pojali jako hodně kontaktní. Jezdíme mezi lidi a já jsem strávil v zásadě celé září tím, že jsem projel Českou republiku křížem krážem a získal jsem i řadu dobrých podnětů pro další fungování vlády. Takže to pomohlo i v tomto smyslu.

A co vám lidé říkají?

Lidé, kteří chodí na setkání pořádané ČSSD, oceňují fakt, že se nám v posledních osmi měsících začalo dařit plnit program. Nesetkávám se s negativními reakcemi, že by lidé přišli a řekli: „Vy děláte něco jiného, než jste nám slíbili.“ Na druhou stranu přirozeně chodí senioři, kteří by chtěli ještě vyšší valorizaci důchodů, než vláda připravila. Pro mě je pak složitější vysvětlovat, že těch finančních prostředků nemáme neomezené množství.

A pak také chodí lidé, kteří poukazují na konkrétní problémy z hlediska fungování našeho právního či sociálního systému. To jsou věci, na které si chci potom sednout s jednotlivými ministry, protože je to velmi zajímavá a podnětná zpětná vazba. Téma, které chci například diskutovat, je, aby penzijní připojištění jako dobrovolné spoření na stáří nepodléhalo exekuci. Dnes podléhá exekuci a je to hodně demotivující pro lidi, kteří by si chtěli na důchod šetřit.

Vy už jste prozradil, co bude ČSSD považovat za úspěch v senátních volbách. Co bude ale považovat za úspěch ve volbách komunálních?

Byl bych rád, kdybychom senátní i komunální volby vyhráli. To znamená, abychom z parlamentních stran měli nejvíce mandátů v městských a obecních zastupitelstvech a abychom získali nejvíce senátorů. Myslím si, že ČSSD jak v Senátu, tak ve vedení měst a obcí odvedla kus dobré práce, podíleli jsme se na řešení vážných problémů a řekl bych, že jsme i hodně nastartovali rozvoj měst, jako jsou například Brno či Plzeň. Byl bych rád, kdybychom uhájili naši silnou pozici, kterou máme kupříkladu v Ostravě, Olomouci, Brně, Pardubicích či Plzni.

V posledních sněmovních volbách přišla ČSSD o část voličů, kteří přešli k ANO či KSČM. Jak tyto lidi chcete získat zpátky a přesvědčit je, aby znovu volili ČSSD?

Nyní již nejsme opoziční strana, jsme strana vládní. A vládní strana může přesvědčit voliče nejlépe tím, že unese vládní odpovědnost, že nebude lidem lhát, ale bude dodržovat to, co řekla před volbami, že nebude mít skandály, bude se snažit kooperovat s koaličními partnery ve prospěch občanů a ve prospěch České republiky. Tedy pokud zvládneme naši vládní odpovědnost, která je koneckonců vrcholem poslání politické strany.

Nebojíte se tedy toho varování, že ČSSD může právě ve vládě dopadnout stejně jako ODS?

Tato doba určitě není jednoduchá pro žádnou z tradičních politických stran. Přesto jsem přesvědčen, že demokracie bez politických stran ve skutečnosti fungovat nemůže. Bez fungování standardních politických stran už to bude jenom parodie na demokracii a stát bude hříčkou různých populistických či ekonomických skupin. My ale nedopadneme jako ODS. Za prvé my ve vládě realizujeme sociálnědemokratický program, zatímco ODS se ve vládě výrazně odchýlila od svých předvolebních závazků – například v oblasti zvyšování daní. I po osmi měsících ve vládě máme jako ČSSD nejsilnější postavení na české levici.

Naši tradiční pozici neohrožuje ani KSČM ani jiná menší pofidérní levicová uskupení, jako je třeba Strana práv občanů. ODS o svou pozici na pravici a pravém středu během svého vládnutí výrazným způsobem přišla. Snažíme se tedy nedělat chyby, které dělala ODS, včetně toho, že velmi přemýšlíme o personálních rozhodnutích, snažíme se dělat transparentní politiku a nevytvářet prostor lidem, kteří jsou do veřejného života proto, aby se osobně obohatili.

Mluvil jste o tom, že by se měly zachovat tradiční strany a varoval jste před populistickými hnutími. Jaký je váš názor na hnutí ANO? Stává se z něho standardní politická strana? Je to dočasný fenomén na politické scéně jako Věci veřejné, nebo se na politické scéně ukotví dlouhodoběji?

Hnutí ANO tím, že kandiduje v komunálních volbách, tak se snaží rozšířit své struktury i na regionální úroveň, čili já nevylučuji, že se bude snažit stát se zavedenější politickou stranou, i když v souvislosti s hnutím ANO to zní do značné míry paradoxně, protože představitelé hnutí ANO říkají, že nechtějí být politici. V zásadě ale vytváří politické struktury, které dnes mají regionální charakter. Na druhou stranu hnutí ANO je spojeno s jedním člověkem, Andrejem Babišem, a s ním stojí a padá. Těžko si lze představit, že hnutí ANO tady bude desítky let, tak jako je v českém prostoru přítomna sociální demokracie.

Ale my s hnutím ANO za uplynulých osm měsíců ve vládě spolupracujeme úspěšně. A naši koaliční spolupráci chci ocenit, protože se nám podařilo zvýšit důvěru občanů k politice. To je věc, kterou před rokem ještě nikdo nečekal. Daří se nám udržovat velkou důvěru veřejnosti ve vládu, a to je určitě zásluhou všech tří koaličních stran. My jsme sehnali partnery v podobě ANO a KDU-ČSL pro plnění programových závazků sociální demokracie, a takové partnery jsme tu v minulosti neměli.

Co považujete za největší úspěchy ČSSD ve vládě? Kde má naopak rezervy a co je potřeba ještě zlepšit?

Jsem rád, že se nám daří zlepšovat situaci ve zdravotnictví včetně rušení poplatků a ekonomické stabilizace nemocnic. Za pozitivní pokládám zvýšení minimální mzdy o 700 korun od 1. ledna příštího roku. Jsem rád, že se nám podařilo změnit systém valorizace penzí, snížit daň z přidané hodnoty na léky. Důležitý je i posun v odměňování zaměstnanců veřejného sektoru, ten růst platů o 3,5 procenta u policistů, hasičů i lidí, kteří pracují v sociálních službách.

Rád bych dotáhl některé legislativní změny, které ale nejsou úplně v naší kompetenci z hlediska rozdělení rezortů ve vládě. Takže určitě držíme palce Ministerstvu financí, aby co nejdříve předložilo legislativní úpravy, které se týkají prokazování původu majetku. Jsme připraveni silně podpořit i zákon o elektronické evidenci tržeb, tak funguje v Chorvatsku. V prvním pololetí příštího roku je třeba co nejdříve přijmout zákony proti daňovým únikům, aby se to pozitivně projevilo ve státním rozpočtu už během roku 2016 a 2017.

Když se ještě vrátíme k ČSSD, tak jste nedávno uvedl, že již proti vám ve straně neexistuje opozice. Zeptám se tedy spíš, zda se ty lidi, kteří proti vám byli v opozici, podařilo přesvědčit, že ten směr, který jste nastolil, je správný. Tedy zda to není jen taková opozice, která mlčí jen do té doby, dokud nenabere sílu. Není to jen mír před další válkou?

Jsem rád, že ČSSD v posledních měsících působí jednotnějším dojmem, než tomu bylo před sněmovními volbami. Myslím si, že ona nejednota ve vedení ČSSD nás připravila o hodně procent ve volbách. Myslím si ale, že jednota strany není jen něco, co je vidět navenek, ale je to realita vnitřní situace v ČSSD. Nevedeme nějaké diskuze o tom, zda máme, či nemáme být ve vládě, je shoda na tom, že vláda je nástroj pro realizaci našeho programu. Nevedeme debatu o tom, že by ČSSD musela opouštět svůj program, protože ČSSD do vládního programu prosadila v zásadě vše, co chtěla, až na některé výjimky.

Není tu situace, která by rozdělovala ČSSD. Věřím, že se mi daří představitele regionů motivovat pro to, aby věřili v úspěch sociální demokracie a udělali pro to maximum a koneckonců - každé volby jsou zkouškou. A i tyto volby budou zkouškou toho, zda jdeme jako sociální demokraté správným směrem a zda jsme schopni si udržet důvěru našich voličů.

Mluvil jste o úspěšně spolupráci s hnutím ANO ve vládě. Očekáváte ale do budoucna nějaké spory a sporné otázky, o které se budete muset se svými koaličními partnery utkat?

Máme dohodu o programovém prohlášení vlády a koaličním programu. Určitě mohou nastat spory ohledně interpretace těchto dokumentů, tomu se nemůže vyhnout žádná vládní koalice. Ale jsem pro to, abychom si ty věci vyříkali mezi sebou, abychom tím zbytečně neobtěžovali občany skrze média, a jsem rád, že řada lidí vidí novou vládu jako šanci na zklidnění celkové politické situace v zemi. Nemám rád takové ty koalice, které se neustále hádají a obtěžují lidi svými problémy. Myslím si, že na to lidé nejsou vůbec zvědaví.

Pokud dojde k nějakým sporům v koalici, tak jsem pro to, abychom si s panem Babišem a Bělobrádkem tyto věci vyříkali napřed mezi sebou a hledali shodu, protože jinak se Česká republika dopředu neposune. Chci jenom připomenout, že ve sněmovně nemáme žádné alternativní partnery, se kterými bychom mohli rozumný program prosazovat, a v zásadě jsme si tedy v tomto volebním období souzeni, abychom kooperovali s lidovci a hnutím ANO. Určitě nás čekají vzrušené diskuze, které se budou týkat například dalšího rozvoje rozpočtové politiky a bude hodně záležet na tom, zda se nám podaří zmobilizovat výdaje státu právě v oblasti boje proti daňovým únikům.

Řekl jste, že si nechcete nic vzkazovat s koaličními partnery přes média, přesto ministr financí Babiš vám v souvislosti s tím, že jste zmínil spekulace o tom, že chce ANO vyměnit ministra Prachaře, vzkázal, že byste se měl raději koncentrovat na rezort zdravotnictví, kde je dle něho nejmenší transparentnost. Tak nechcete přesto reagovat?

To je přesně to, co nechci (smích). Je zbytečné si tyto věci vzkazovat přes média. Všichni víme, že pan ministr Prachař to nemá ve svém rezortu jednoduché. Všichni víme, že teď několikrát šlápl vedle, pokud jde o některé významné silniční infrastrukturní stavby, ale mám ho pořád za člověka, který se snaží tu oblast dopravní infrastruktury poctivě rozhýbat, byť má na té cestě velkou řadu problémů a starostí.

Shodujeme se s ANO i lidovci, že by bylo dobře, aby pan ministr Prachař co nejdříve našel definitivního ředitele do čela Ředitelství silnic a dálnic a pokládal bych také za důležité, aby více komunikoval o některých svých návrzích s představiteli obcí, měst a krajů, protože pak by se s nimi nemusel dostávat do nějakých veřejných mediálních rozporů, pokud jde o konkrétní podobu důležitých infrastrukturních staveb. Teď mám na mysli třeba obchvat Českých Budějovic na D3 nebo dálnici do Vídně z Brna.

Pokud byste měl vyzdvihnout některé ministry, kterým se podle vás daří, kteří dobře plní zadání dle vašich představ, koho pochválíte?

Nebudu známkovat a nebudu vládu rozdělovat na nějaké oblíbence a na ty ostatní (smích). Daří se mi komunikovat se všemi ministry a u všech mám jediné přání, a to aby jednali maximálně efektivně, aby neztráceli čas s podružnostmi a soustředili se na koncepční změny, které vláda musí dotáhnout do konce.

Například u Ministerstva školství potřebujeme reformu regionálního školství tak, abychom více akceptovali požadavky trhu práce. U pana ministra zdravotnictví budu podporovat jeho snahu o informační otevření zdravotních pojišťoven, aby se zveřejňovaly všechny smlouvy a abychom ty věci dotáhli do konce. U pana ministra obrany budu podporovat, abychom ty peníze, které jsme získali ve státním rozpočtu na zvýšení výdajů na obranu, utráceli maximálně koncepčně a efektivně ve prospěch zlepšení bojeschopnosti české armády. Za osm měsíců se toho hodně povedlo, ale většina práce zůstává před námi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…