Totálně odvázaný Jaroslav Kubera. O Zemanovi, Babišovi, Mirce Němcové i Kalouskovi. Víc netřeba dodávat

15.04.2016 15:29

ROZHOVOR Zpěváci mají právo říci svůj názor stejně jako na FAMU může vlát tibetská vlajka. Mají na to právo, řekl senátor za ODS Jaroslav Kubera s tím, že za právo se musí bojovat. Česká společnost je podle jeho slov rozdělená a byla by rozdělená i bez Miloše Zemana na postu prezidenta. Podle něj další prezidentské volby Zeman vyhraje, pokud bude kandidovat.

Totálně odvázaný Jaroslav Kubera. O Zemanovi, Babišovi, Mirce Němcové i Kalouskovi. Víc netřeba dodávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Anketa

Který sousední národ máte nejraději?

3%
4%
83%
hlasovalo: 12226 lidí

Kritika prezidenta Miloše Zemana se dostala i na vyhlašování Ceny Anděl. Zpěvačka Lenka Dusilová z papírku přečetla: „Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země ve svém úřadu chová nedůstojně a i naším jménem podlézá režimu popírajícímu svobodu a demokracii. Jestli se to nelíbí ani vám, prosím, nebojte se dát najevo svůj názor.“ A David Koller později pronesl:„Já bych byl rád, kdyby se naše vláda o nás postarala a netahala nás na Východ za těma lidma, který to evidentně dělají, je to pan Babiš nebo pan Klaus nebo dokonce soudruh Zeman.“ V čem sedí, nebo naopak v čem kulhá hodnocení prezidenta od obou zpěváků?

Hlavně kulhá vyvolání neúměrné reakce. Vyslovení názoru je v pořádku, nemusí být totožný s názorem jiných lidí, ale to je neopravňuje k tomu, co udělali. Čím větší blbost, tím větší příběh. Stejně jako kruhové objezdy. Kdyby napsali, že každý, kdo přijíždí k objezdu, musí dát přednost v jízdě, ušetřili bychom miliony. Ale to je tak jednoduché, že to nejde. Podobné je to i s Lenkou Dusilovou. Společnost je mnohovrstvá a má právo na názor. Můžeme o něm polemizovat, že je to sprosťáctví, ale já si to nemyslím. Bohužel se v České republice staví všechny politické věci do osobní roviny. Je to jejich právo stejně jako vyvěsit z okna FAMU tibetskou vlajku.

Takže na jejich vyjádření v přímém přenosu České televize nebylo podle vás nic nevhodného?

Absolutně ne, proč by nemohli říci svůj názor? Zpěvák snad na něj nemá právo? Typicky se z jednotlivosti vymyslí nesmysly. Když opilec nabourá padesát jedna aut, jsem zvědav, co ministrestvo začne vymýšlet za opatření. To se ale nestane dalších dvacet let nabourat jedenapadesát vozů. Podobně jako vražda nezletilého dítěte. Kvůli ní chceme snížit věk trestní odpovědnosti. Budeme nakonec řešit, že šestiletý zabil dvouletou, protože na ni spadl?  

Velice tvrdě kritizuje prezidenta Miloše Zemana bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Stěžuje si, že hlava státu táhne Českou republiku na Východ, že rozděluje společnost, že do ní vnáší nenávist a sprostotu. Přiznává, že se sama také zúčastnila protestu s červenými kartami. Zní její kritika věrohodně, nebo se dá její intenzita přičíst tomu, že ji Miloš Zeman po pádu Nečasovy vlády odmítl pověřit sestavením vlády?

Ne, myslím si, že to u ní nemá vliv. Ona je svým způsobem specifická politička a myslí to vážně. Já s ní normálně komunikuji stejně jako s Milošem Zemanem – nesouhlasím s ním v mnoha věcech, ale tykáme si už dvacet pět let. Nezáleží, co si myslím. Současný prezident má tu smůlu, že kvůli vyvolávání neklidu budou jeho kritici tvrdit, že je všechno blbost, i kdyby Zeman řekl něco, s čím by souhlasili. 

A souhlasíte s vyjádřeními, že nás Zeman táhne na Východ?

Ne. On nesplnil jediný úkol – sjednocování společnosti. To se mu nepodařilo, ale ona by byla rozdělená, i kdyby Zeman neexistoval. Společnost se dělí na tři díly. Jedni s nostalgií vzpomínají, jak si jedli komunistické polotovary, a dodnes mluví o chuti tehdejší majolky, ve které nebylo éčko. Přitom vesele nakupují v marketech, co nepotřebují. Druhý by chtěl socialisticky pracovat a kapitalisticky žít, závidí každému a nikdy nedosáhne průměrného platu. Pojem průměrný plat by politici vůbec měli polopaticky vysvětlovat. Třetí díl jsou lidé relativně úspěšní, relativně spokojení, někteří začali podnikat. Z automechaniků se vypracovali na vedoucího servisu a až na dnešního prodejce osobních automobilů. Další malá skupina, ale viditelná, jsou ti, kteří se k tomu dopracovali podvodem. Ze společenského hlediska představa, že Babiš je miliardář, a tak nebude chtít další peníze, je naivní. On hraje byznys hru, jako někteří hrají automaty.

Zeman je pragmatik a ví, že Čínu nemůže ignorovat. To je evidentní a jeho výlety mají ekonomický podtext. Nejde o člověka jednoho názoru, někde provokuje, ale vše, co říká, je promyšlené. On neplácá. A nezaleží, zda s ním souhlasím, či ne, ale jeho politická efektivita je stejná jako u Babiše. Zeman a Babiš jsou dva politici, kteří to dělají chytře, každý trochu jinak, ale vědí, co mají udělat. Zemanovi nikdo neradí, má zkušenosti; a Babiš má dobré poradce. Spoléhá, že když bude tisíckrát opakovat, že všichni kradnú, tak nakonec lidé uvěří, že všichni kradnú.

Nynější kritika hlavy státu navazuje na útoky, které na Miloše Zemana mířily nedávno kvůli návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Jak během ní český prezident obstál, a to ať už z pohledu ekonomického přínosu této návštěvy pro Českou republiku, nebo z pohledu v souvislosti s Čínou často zmiňovaných lidských práv?

Ekonomové zpochybňují, že by investice byly tak bombastické, jak vypadají. Jedna věc je pravdivá. Čína u nás nestaví továrny, ale zkupuje je; a nejen v České republice. Když si jeho návštěvu dáme do souvislostí, tak v Británii jel čínský prezident v královském kočáře a pochybuji, že mu během jízdy královna vyprávěla o lidských právech. Ve Spojených státech ho uvítali se všemi poctami. Na druhé straně je třeba bojovat za svaté právo vyvěsit tibetskou vlajku. Nepřísluší se, aby se policie montovala do politiky. Vyvěšení vlajky nic trestného není. Jde o korektnost naruby, jakou vyžaduje Evropa. Rozšíříme sledování na internetu, budeme lidí stíhat. Nemělo by se to přehánět.

Velice důrazně protestoval proti návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga Miroslav Kalousek, až se téměř dostal do konfliktu s policií. Na ni směřovala kritika z různých míst, kde se shromáždili odpůrci čínské politiky. Senátorka a dlouholetá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová dokonce upozornila, že se česká policie nechovala jako ochránce českých občanů, ale jako ochránce prezidenta Zemana. Dá se s ní souhlasit, nebo senátorka prezidentovu zodpovědnost přeceňuje?

Senátorka Wagnerová patří ke skupině, která má zamlžené oči nenávistí. Jinak s ní ale souhlasím. Důvod horlivosti policie byl zřejmě kvůli obrovskému úkolu vše zabezpečit. Měla ale dát větší prostor pro ochranu českých občanů před čínskými skupinami. Místo toho chránili čínské skupinky a naše vyslýchali. Pokud jde o Kalouska a zakázaný vstup, to bude předmětem vyšetřování. Mohou prostor sice z bezpečnostních důvodu uzavřít, když projíždí kolona nebo prezident prochází, ale nebyl důvod demonstranty nepustit. Policie nechtěla mít problémy, protože kdyby se něco semlelo, všichni by se ptali, proč to dopustila. Policie České republiky bude cílem kritiky vždy, ať někam vtrhne, nebo nevtrhne. Jako když má policista vystřelit. Nejtěžší ve službě policisty je před výstřelem spočítat, jestli ho budou vyšetřovat, jestli by po pachateli neměl tu pistoli radějí hodit.

Pomohla návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v něčem protizemanovské frontě, kterou představují mimo jiné bývalí ministři Martin Bursík a Michael Kocáb nebo exposlankyně Kateřina Jacques?

Ne, pro Bursíka to na rozdíl od Kalouska byla šance se zviditelnit. Bursík, o kterém nikdo dlouho neslyšel, měl příležitost být v televizi. 

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se objevila výzva prezidentu republiky a vládě, aby přestali kolaborovat s komunistickou totalitní Čínou. Signatáři, mezi nimiž je právě Martin Bursík či Michael Kocáb, píší, že se stydí za to, že se oslovení rozhodli vyměnit principiální obhajobu lidských práv za spolupráci s komunistickou totalitní Čínou, a označují to za kolosální selhání „politické elity“. Je namístě se za prezidenta Miloše Zemana kvůli kontaktům s Čínou stydět?

To vůbec ne. Kmoníček s Kocábem po dlouhé době předvedli normální diskuzi. Nesouhlasili spolu, ale nekřičeli. Kmoníček prohlásil, že nejdříve ho zajímají fakta a pak až domněnky. Kdybychom dnešním pohledem posuzovali Karla IV. s ohledem na lidská práva, tak bychom jeho obrázky musely zrušit. Stejně tak nelze posuzovat státy jako Indie, Čína, Rusko či Spojené státy s naší republikou. Sami to s deseti miliony obyvateli neumíme a mohli bychom dělat změny, když jsme malí. Svět není jednostranný, je velmi složitý.

Zástupci Pražského akademického klubu 48, Společnosti Edvarda Beneše, Společnosti Antonína Švehly, Mene Tekel a Centra pro dokumentaci totalitních režimů vyzvaly v otevřeném dopise hlavu státu, aby jednala zodpovědně, protože jako vedoucí politik spolurozhoduje o atmosféře ve společnosti. Prezident Miloš Zeman je podle těchto pěti nevládních organizací původcem nenávisti, která otravuje společnost. Není to spíše tak, že je terčem nenávisti zhrzených příznivců poraženého protikandidáta Karla Schwarzenberga?

Velmi těžko je odlišit, jestli kritika pochází z těchto, nebo z jiných důvodů, nesouvisejících s Čínou. Zda to prostě nemohou překousnout, nebo si myslí, že prezident se chová špatně. Musíme vzít v úvahu, že máme levicovou vládu a levicového prezidenta. Ať si tedy lidé zvolí pravicovou vládu a pravicového prezidenta a pak zase začne druhá strana. Možná to dopadne ještě hůře, protože Schwarzenberg nikdy neměl takovou důvěru jako Miloš Zeman, takže nenávistná skupina by byla ještě větší. Zeman je provokatér. Poděkuje policii za jejich činnost při návštěvě čínského prezidenta, i když je to zcela nadbytečné – protože on je Zeman. Poděkuje, jak návštěvu zajistili, což je svým způsobem pravda, když odmyslíme některé bojůvky, tak návštěva proběhla bez problémů.

Většina médií je zaměřena protizemanovsky. Zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda, ale nedávno uvedl, že se formuje podpůrná koalice kolem Miloše Zemana. Kromě serveru ParlamentníListy.cz v ní mají údajně být i deník Blesk, týdeník Týden a televize Prima. Pozorujete něco takového a jak mediální scénu a její vývoj ve vztahu k prezidentovi Miloši Zemanovi vnímáte vy?

Já už dlouhou dobu celou scénu vnímám velmi virtuálně a je neskutečně těžké si vybrat mezi články, zda kočky a psi budou jateční zvířata. Ale to je na demokracii to krásné. E-maily mi zahlcují pohlednice ze Šumavy – zachraňte přírodu. Obávám se, aby se aktivisté nedočkali opačného výsledku, protože když je tlak na cokoliv přehnaný, může místo pozitivně působit negativně. Mandát prezidenta Zemana je silný a tento systém jsme si vytvořili. On, vědom si síly mandátu, ho využívá a občas i zneužívá.

Ukázalo se, že Zemanovy návštěvy krajů stály téměř pět milionů korun. Považujete to za přiměřený účet za jeho cesty?

Vůbec ne. Když jezdil po republice Václav Klaus, tak všechno platil Hrad, který má svůj rozpočet. Jde o patolízalství některých hejtmanů a starostů. Ne, že by prezident neměl dostat chlebíček a sodovku, ale ne občerstvení „hogofogo“.

Jak hodnotíte vztah vicepremiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana a v co může podle vás jejich spojenectví vyústit?

To kdybych já věděl. Oba politici umějí situací využívat. Myslím si, že to není účelové politické spojení, jinak by nemohly fungovat koalice, které existují. Koalice ANO se sociální demokracií je nesmysl, ale matematicky jim nezbývalo nic jiného, což v koalici vyvolává třecí plochy. Byl jsem přesvědčen, že závěrem Babišovy obhajoby Čapího hnízda bude jeho rezignace, a podle některých taková varianta připravena byla. Podle mě by mu umožnila jeho přání, aby po budoucích volbách nepotřeboval žádného partnera.

Takže si myslíte, že v předčasných volbách by zvítězilo hnutí ANO?

Andrej Babiš by volby nevyvolal a postavil by se do role oběti. To je jedna z dobrých vlastností Čechů. Fandí slabšímu a on chudák by musel odstoupit. Ale jedná se o spekulaci, nicméně by to tak s ohledem na fungování společnosti mohlo dopadnout. 

Protizemanovští aktivisté uznávají, že do příští přímé prezidentské volby nebude možné proti Miloši Zemanovi nasadit vyhraněného protikandidáta typu Tomáše Halíka, ale někoho, kdo by lidi tak neodrazoval. Kde by měli takzvaní pravdoláskaři hledat a rýsuje se nějaký takový adept na prezidentskou funkci?

Představa, že by se daly protizemanovské síly udobřit a spojit, jak už jsem slyšel, je naivní. Museli by zde být republikání a demokrati jako v USA. My však máme asi šedesát politických stran, které se dělí jako atomy. Když se mi nelíbí politika vedení, tak založím vlastní malou stranu. Ale že by se protizemanovský blok sjednotil a vynesl génia, který by zastoupil celý zbytek, to se nikdy nestane.

Teplický radní a jedna z mladých tváří TOP 09 Dominik Feri je přesvědčen, že v tuto chvíli je Miloš Zeman v příští prezidentské volbě neporazitelný. Souhlasíte s ním?

S tím nemohu souhlasit, protože porazitelný je každý. Ke kandidatuře ho nabádají i lidé v jeho okolí. Kdyby na Hradě nebyl Zeman, nebudou tam ani oni, takže ho přemlouvají: Miloši, běž do toho. S vysokou pravděpodobností – pokud bude kandidovat – tak volby vyhraje. Jako Babiš klidně vyhraje ještě jedny volby, ale na druhou stranu už začínají být cítit jeho ztráty v krajích. Bude záležet i na krajských volbách, nicméně rozpadající se koalice mu nepřidávají. Hroutí se v Teplicích, Praze i Brně a dalších městech, je jich hodně. Vsázel jsem se, že se hnutí rozpadne. Andrej Babiš vybíral osobnosti veřejnosti známé, ale politicky jsou neuchopení, nevíme, jaké jsou jejich názory. ANO nemá politické ukotvení ani pravé, ani levé, ale aby vyhovovalo všem. A to nevydrží věčně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…