Václav Klaus ml., dle knížete „horší než jeho fotr“: Okamura ve volbách mimořádně uspěje. Nechci křičet „Babiš ne“. EU možná ohrozí i český jazyk

01.10.2017 17:00

ROZHOVOR „Euro by znamenalo ztrátu měny, ztrátu suverenity, pak by zbyl už jen český jazyk, než by nařídili společnou evropskou hatmatilku,“ tvrdí Václav Klaus mladší (ODS) s tím, že s korunou bychom se vzdali svrchovanosti a svobody a podléhali rozhodování Německa, Francie a dalších velkých zemí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mluvil také o tom, jak při volební kampani rozdává otvíráky na pivo. Jsou prý trvanlivější než koblihy.

Václav Klaus ml., dle knížete „horší než jeho fotr“: Okamura ve volbách mimořádně uspěje. Nechci křičet „Babiš ne“. EU možná ohrozí i český jazyk
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus ml.

Volby se blíží, co říkáte předvolebním průzkumům? Odhadem by ODS měla získat kolem deseti procent hlasů.

Já myslím, že průzkumům se nedá věřit. Nejen v České republice, ale i v Americe, jak ukazuje poslední vývoj. Myslím si, že jsou čtyři jistoty těchto voleb. Jedna z nich je, že vyhraje Andrej Babiš, byť bude mít pod třicet procent. Druhá, že ČSSD půjde brutálně dolů a bude záležet na počasí. Třetí je SPD, která dosáhne nečekaně dobrého výsledku, a čtvrtá, že vyhrajeme u nás na Proseku. Jinak jestli bude mít ODS osm, nebo čtrnáct procent a Piráti či TOP 09 se do Poslanecké sněmovny nedostanou, je ve hvězdách. Lidé jsou nerozhodnutí.

Anketa

Měli by Katalánci mít možnost vyjádřit se v referendu k případnému rozchodu se Španělskem?

98%
2%
hlasovalo: 5043 lidí

Zmínil jste, že průzkumům nevěříte. Souhlasíte tedy se známým citátem Winstona Churchilla, že věří jen těm průzkumům, které sám zfalšoval?

Průzkumy ovlivňují lidé politicky aktivní, často je zadávají politické strany. Někteří se snaží ukázat, že mají šest procent a mají šanci se do sněmovny dostat. Zájmy tu jsou a průzkumy mohou s volebními náladami zahýbat. Tlak na průzkumy určitě je. 

Vrací Petr Fiala ODS její dřívější postavení? Stane se zase jednou z předních stran?

To uvidíme 21. října. Pokud bude mít ODS nad deset procent, odpověď bude ano. Když pod deset, je odpověď ne. 

Občanští demokraté míří do voleb s programem, který slibuje nižší daně, lepší podmínky pro zaměstnance i podnikatele a snížení byrokracie. Jakými konkrétními kroky by ODS ulehčila život?

Rušením všech zákonů přijatých za poslední vlády. Když zůstanu u školství, zrušení jednotných přijímaček, zjednodušení státních maturit, ale také zrušení kontrolního hlášení, elektronické evidence tržeb, protikuřácké hysterie a snaha odstranit z legislativy to, jak se stát montuje lidem do života a nemusí, což se týká všeho: policie, lékařství, všude najdete desítky věcí, které zatěžují život.

Slýchávám v rozhovorech, že se kvůli bezpečnosti připravujeme o svobodu. Je bezpečnost jako priorita v pořádku a co pro ni udělat?

Z hlediska bezpečnosti odmítáme euro a odmítáme jakékoliv kvóty na rozdíl od drtivé většiny stran, které pochodují pod evropskými vlajkami, ANO, ČSSD, Zelení, KDU-ČSL, většina stran na jedno brdo hlasuje v Evropském parlamentu o byrokratických věcech. ODS se odlišuje a doufám, že tím přitáhne voliče.

Jak tedy v souvislosti s tímto tématem vnímáte aktivitu Bohuslava Sobotky ohledně Evropské unie? Tedy bližší integraci České republiky k Evropské unii, vstup do eurozóny a podobně? A co by přijetí eura podle vás pro naši zemi znamenalo?

Měnová politika by se už nedělala podle nás. Nyní můžeme kritizovat Českou národní banku, ale sleduje naši inflaci, naši nezaměstnanost, s eurem bychom podléhali Německu, Francii, velkým zemím. Znamenalo by to ztrátu měny, ztrátu suverenity, pak by zbyl už jen český jazyk, než by nařídili společnou evropskou hatmatilku. S korunou bychom se vzdali svrchovanosti a svobody.

Některé politické strany či hnutí, jako například Svobodní nebo Svoboda a přímá demokracie, jdou do voleb s usilováním o referendum, zda vystoupit z Evropské unie. Souhlasíte s tím?

Oficiální stanovisko ODS vyžaduje zásadní reformu Evropské unie. Odmítáme kvóty i euro a je nutná reforma, pokud je jí Evropská unie schopna.

Věnujete se především školství, tam se nestabilně dějí neustálé změny, co by, pokud by ODS měla šanci usednout v koaliční vládě, udělala ve školství jako první?

Zejména platíme sto šedesát miliard na daních, aby se děti na základní škole něco naučily. Masa mladých lidí je upozaděná, když zavádíme různé projekty, inkluzi, je třeba školství navrátit důslednost, mít jasné vzdělávací cíle a kontrolovat, zda jsou plněny. Ve více než třiceti školách polovina studentů pravidelně neodmaturuje a nic se neděje, nikdo to neřeší. Systém musí fungovat a peníze musejí jít za učiteli a řediteli. Dále zrušení byrokracie – státní maturita je strašně přebyrokratizovaná, správně nastavit financování regionálního školství, zrušení vyhlášek a nechat školy pracovat, nechat je žít. A zastavit inkluzi a plošné nahánění dětí s hendikepem do škol.

Karel Schwarzenberg v rámci volební kampaně jezdí mluvit s voliči u piva. V jedné hospodě prohlásil: „Mladej Klaus je horší než fotr, plnej nenávisti.“ Co říkáte na taková osočení ze strany politických konkurentů?

Neříkám nic, snažím se vést pozitivní kampaň a přesvědčovat lidi, co je potřeba ve školství, o snížení daní a podobně. Nikdy jsem to nedělal nadáváním na Frantu, že je větší gauner než já. Nebudu to komentovat.

Andrej Babiš je jasným favoritem voleb. Jaké důsledky by pro naši zemi mělo, pokud by se stal premiérem?

Dovedu si představit, že pokud vyhraje volby se slušným náskokem, tak ho prezident jmenuje a bude premiérem. Jestli se mu podaří sestavit vládu, je věc druhá, a co by to zemi přineslo, nekomentuji. Nechci stavět kampaň a vykřikovat: Ne Babiš. Chci hájit své názory.

Mluví se i o tom, že by se méně úspěšné strany spojily proti Babišovi a sestavily vládu. Souhlasil byste s tím?

ODS vydala čtrnáct kritérií, podle kterých vstoupí do nějaké vlády, takže já se budu snažit co nejvíce z programu prosadit našim voličům, ale že bychom tak činili s Hermanem nebo Sobotkou, to jsem dosti skeptický.

Vaše programy se totiž dost odlišují…

Rozcházejí se v devadesáti procentech.

Při volební kampani rozdáváte otvíráky na pivo, je to tak?

Každý si měl vymyslet nějaký reklamní předmět, tak jsem vybral otvírák na pivo. Můžete rozdávat tužku a cokoliv jiného, ale otvírák je praktická věc a lidé na něj dobře reagují. Rozdal jsem jich osm tisíc a s osmi tisíci lidmi si potřásl rukou. Jsou většinou příjemní, milí, zastaví se u mne a řeknou, že čtou moje komentáře. Je to příjemná zkušenost a člověk musí mít něco v ruce. Než abych na někoho bafal v metru, jsem s nimi v kontaktu. 

Je tedy otvírák na pivo lepší než kobliha?

Je trvanlivější a na více použití. Když se otevírá pivo, zasyčí, což je pro muže jakýsi pozitivní feeling, takže jde o pozitivní reklamní předmět. Od koblihy můžete být umatlaní, vyteče marmeláda a tak podobně. Otvírák je v pohodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…