Válečný veterán Jan Hronek: Druhá světová válka by nemusela být poslední. Hrozí narušení míru

04.05.2015 21:05

70 LET OD KONCE 2. SVĚTOVÉ VÁLKY „Fašismus byl poražen vojensky, ale ideologicky ne,“ varuje Jan Hronek, plukovník ve výslužbě, který byl nejmladším členem partyzánské brigády Jana Žižky. Válečný hrdina vidí hlavní nebezpečí pro budoucnost v terorismu: „Druhá světová válka by nemusela být poslední. Nechci sýčkovat, ale nebezpečí narušení míru, suverenity států, tu hrozí.“ V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Hronek také upozornil, že pokud by spojenci včas zakročili, nemusela by II. sv. válka vůbec nastat.

Válečný veterán Jan Hronek: Druhá světová válka by nemusela být poslední. Hrozí narušení míru
Foto: Daniela Černá
Popisek: Plukovník Jan Hronek, nejmladší člen brigády Jana Žižky ve 2. světové válce

Určitě už jste se účastnil různých oslav výročí 70 let od konce války. Jaký máte zatím z průběhu dojem?

Oslavy budou ještě pokračovat, zatím jsem se pohyboval hlavně na Valašsku. Pozitivní je, že ti, co v projevech vystupují a veřejně se projevují, se snaží o objektivitu a různorodost z jejich slov jasně vyplývá. Ukazují se příčiny i následky. Nic nikdy nebude a nebylo černobílé. Akorát jedna věc nevím, jak dopadne. Zda vyplyne z těchto oslav nějaké pozitivum do budoucnosti? Jestli si lidé uvědomí, že je potřeba se z historie poučit a vyhnout se tomu, abychom dělali chyby minulosti. Víme, že národ, který nezná svou minulost, a nechce se z ní poučit, je odsouzen k tomu, aby si ji zopakoval a opakovat to, co bylo, věru netřeba. Naše vlastenectví bychom měli oprášit. Nás, jako děti, učili, že vlastenectví je vědomí osobní zodpovědnosti za současnost i budoucnost. Přál bych si, aby tohle bylo akcentováno při výchově nové generace. Jiná přání nemám.

V souvislosti s výročím osvobození se v České republice objevují názory, že vlastně není co slavit, protože okupační správu pouze od Hitlera převzali Sověti atd. Myslíte si, že zkreslujeme opět minulost podle toho, jak se nám to hodí?

Zažil jsem jednostranné zkreslování historie a nerad bych se toho dočkal teď. Pokud se setkáme se zpochybněním reality, věřím, že si to každý uvědomí, a že se k objektivitě jednou dopracujeme. Jak říkal Masaryk: Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty. To si myslím, že platí pořád. Nemusí se o demokracii mluvit, ale měli bychom se demokraticky chovat.

Bývalý ministr, hudebník Michael Kocáb v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz položil v souvislosti s plánovanou návštěvou prezidenta Miloše Zemana v Moskvě tuto řečnickou otázku: „Co tam jede slavit? Ukončení druhé světové války, kterou Německo zahájilo se Sovětským svazem?“ Co si o tom myslíte vy?

Alespoň, co mám informace a co jsem slyšel, tak se prezident jede poklonit obětem II. světové války, ocenit úsilí občanů Sovětského svazu a dalších národností a ne Putina. Pokud se týká přehlídky, také bych tam nešel. Oběti války si ale zasluhují projevení úcty. Ta samá úcta patří americké armádě a dalším. Všichni se zasloužili o to, že byl nakonec fašismus poražen. I když …Možná vám budu připadat důležitý, ale já tvrdím, že fašismus byl poražen vojensky, ale ideologicky ne. To pořád ještě chybí, aby tato ideologie totálně zmizela ze života současných i budoucích generací.

Myslíte si, že žijeme v přelomové době, že může dojít k rozšíření válečných konfliktů?

Pokud se s celosvětovým terorismem něco neudělá, nemuselo by to dopadnout dobře. Druhá světová válka by nemusela být poslední. Samozřejmě, válka by byla v jiné podobě. Nechci sýčkovat, ale nebezpečí narušení míru, suverenity států, tu hrozí. Stále vzpomínám na rok 1938 a 1939. Kdyby tehdy naši evropští spojenci zakročili, tak by nebyla ani druhá světová válka. To je poučení z historie. Nad tím bychom se měli zamyslet a rozlišit, co je skutečné nebezpečí a co je jen politické harašení. Terorismus je nebezpečí, které je potřeba velmi rychle srovnat, než nám přeroste přes hlavu, aby se mladá generace, nedej Bože, toho nemusela dočkat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…